IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от ЕС въвеждат нови санкции срещу Русия в следващите часове

Президентът на Франция и канцлерът на Германия са провели "труден" и "откровен" разговор с руския президент, който не е дал индикации за спиране на войната

19:53 | 12.03.22 г. 47
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky

Страните от Европейския съюз (ЕС) се готвят да въведат нови санкции срещу Русия, които ще бъдат обявени в следващите часове, съобщава в събота източник от Елисейския дворец за телевизия BFM TV.

Решението е взето, след като президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц са разговаряли по телефона с президента на Русия Владимир Путин, предава БГНЕС.

Според източника на медията Москва "не е демонстрирала желание да спре войната". „Ще вземем нови санкционни мерки в следващите часове“, казва източникът на телевизията.

От кабинета на Макрон коментират само, че разговорът с Путин е продължил 75 минути и е бил „труден“ и много „откровен“.

Френски официални лица посочват, че руският лидер не е дал никакви индикации по време на разговора, че възнамерява да спре боевете в Украйна, пише CNBC.

По-рано през деня Макрон и Шолц разговаряха и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Междувременно Зеленски по време на пресконференция е изразил известен оптимизъм относно последните дискусии между украински и руски представители. „Те започнаха да говорят за нещо, а не просто да хвърлят ултиматуми“, посочва той, цитиран от NBC News.

Той призовава за „мирен процес, край на военния процес“. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също потвърждава, че Украйна е готова да преговаря за прекратяване на войната, но няма да приеме ултиматуми.

На виртуално събитие, организирано от безпартийната организация с нестопанска цел Renew Democracy Initiative, Кулеба коментира, че цивилни животи ще бъдат спасени, ако Украйна разполага с бойни самолети и повече щурмови самолети за унищожаване на големи военни колони.

Кризисните разговори между Москва и Киев за конфликта в Украйна, които бяха водени лице в лице в Беларус, са продължили чрез видеовръзка, съобщава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция РИА Новости. Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация за разговорите в Беларус, ще продължи да води преговорите от името на Русия, допълва Песков.

Зам-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира по-рано днес в интервю за руския Първи канал, че предложенията на Русия за гаранции за сигурност, изпратени на САЩ и НАТО, вече не са валидни, тъй като конфигурацията на ситуацията е напълно променена. Рябков отбелязва в отговор на въпрос, че „не бих казал, че предложения от този вид остават в сила“. "Все пак конфигурацията се промени напълно, сега ситуацията е коренно различна. Въпросът е да се гарантира постигането на целите, поставени от нашето ръководство за специалната военна операция (Кремъл използва термина "специална военна операция" за войната в Украйна и има ограничения за руските медии, които говорят за война - б.ред.)", каза зам.-министърът.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил отпускането на 200 млн. долара помощ за Украйна под формата на оръжия и хуманитарна помощ, съобщава Белият дом. С решението общата помощ за сигурност на САЩ, предоставена на Украйна през последната година, достига 1,2 млрд. долара, посочват от американската президентска администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

35
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
русия трябва да бъде Марк Порций Катонизирана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
Авторът на тези идеи не е никакъв Академик Лихачов той просто повтаря чужди безумия които комунистите си повтарят от десетилетия като надраскана плоча. Тези идеи са напълно компроментирани, много е писано за тях и всеки човек с IQ по-голямо от стайна температура би разбрал, че няма никаква връзка между етнически национализъм и омраза към други етнически групи както твърдят болшевиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
'''....Не знам какво в България е останало българско..... '' БЪЛГАРИТЕ. Без човешки ресурс какво е една държавна територия, м- голо географско място. ХОРАТА са тези, които правят България държавата на българите, а не природните суровини на територията ни. Ако Вие се чувствате абориген в България, аз не виждам положението си по същия начин. По свое лично желание избрах да не ставам емигрант, по свое осъзнато желание останах в България, а що се отнася до достойния живот- да кажем, че имам доста нормален живот. Не приемам хора, които са направили друг избор, да твърдят, че българите сме послушни хора, които се кланят на силния на деня и които не казват на бялото- бяло и на черното- черно, за да угодничат на някого, защото той им ''осигурява'' природния газ. Българите сме други- дори да сме със завързани очи и ръце, пак ще направим и невъзможното, за да сме независими и свободно да можем да изказваме разликата между добро и зло и на черното да казваме черно, а на бялото- бяло. Това е отличителният ни белег спрямо другите народи и той не може да бъде задушен, смачкан или изтрит от никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 2 години
Аз съм написал автора им , няма нужда да фантазираш .Ако смяташ че си на висотата да коментираш Академик Лихачов продължавай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 8
Иванов Иван
преди 2 години
Истината е една - ***!р!нин иска ресурсите на Украйна, газа в шелфа на Крим, въглищата на Донбас, водата на Днепър за п-в Крим, да обезпечи ел. енергията за всичко "напазарувано" като открадне няколко атомни електроцентрали и много плодородна земя. Изобщо не го интересува "възстановяването" на СССР. Инвестира в пари и войнишки животи за да пулучи горното и мисли че ще се нареди сред световните държавници. Разликата е, че все пак сме в XXI в. и няма да го позволим! СЛАВА УКРАИНЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 2 години
УВАЖАЕМА Г-ЖО ЮРИСТКЕ, Не знам какво в България е останало българско..... Надявам се вие да ми посочите..... МОЖЕ БИ ДОБАВА НА ЗЛАТО , МЕД АЛУМИНИИ И РЕДКИТЕ ДОБИВАНИ У НАС МЕТАЛИ СА БЪЛГАРСКИ?!! Може би добива на нефтопродукти е в ръцете на българска , а не на холадска компания?!! БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ЕДНА КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА!!! Живей с европейските ценности превърнали ни в КОЛОНИЯ а не в държава ползваща благата от притежаваните от нея богатства..... ТЕЗИ БОГАТСТВА ВЕЧЕ НЕ СА НАШИ БЪЛГАРСКИ , А НА ПРАВИЛНИТЕ НАРОДИ ЧИИТО ГРАЖДАНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС АБУРИГЕНИТЕ ЖИВЕЯТ ЕДИН ДОСТОЕН ЖИВОТ ЗА КОЙТО НИЕ МОЖЕМ САМО ДА МЕЧТАЕМ!!!! Предполагам си наясно защо българите бягат в чужбина при ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ , а не остават тук в обраната като бостан Родина България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Тези абсурдни идеи, които си цититал всъщност произхождат от редиците на германските комунисти от т.н. институт за социални науки във Франкфурт. Тези нодоносчета всъщност са рожба на херберт маркузе и ерих фром. Тези двамата са забегнали чак в САЩ бягайки от концлагерите понеже и двамата от еврейски произход. Всъщност комунистите виждат опасност във всеки и във всичко, почти винаги напълно фалшива опасност. Фашизмът е вид комунизъм и няма нищо общо с никаква идея за национална общност. Мусолини е бил комунист преди да напусне партията и да основе негова. Всяка етническа група има право да съществува независимо без да се смесва с друга такава и без техният език, култура или раса да бъдат обект на умишено заличаване. Рвзбира се това не значи, че такава група има правото да завладее целия свят и да го направи копие на тях самите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Разбра ли, българите ценим изключително много НЕЗАВИСИМОСТТА. НЯМА КАК да ни сложиш юридическия юлар и да ни задължиш да купуваме руски газ, когато имаме свои находища, които при разработване може да ни донесат НЕЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ, ПУТИН, ГАЗПРОМ И ЛУКОЙЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хахахаха- че аз съм родена точно в този ''икономически строй'';0 Да, ве- ''представител на номади''- хахахаха- етническа българка съм и няма как да ме уязвиш;0 Никъде не виждам да застъпваш българската теза. Газпром българско държавно предприятие ли е, лукойл българска държавна фирма ли е, че да ме интересува икономическото им оцеляване, а... Ако беше българин, щеше да искаш да си НЕЗАВИСИМ в енергийно отношение от всички чужди държави, включително и русия,а не видях у теб проявление и на йота от такова отношение. Българин си, ама друг път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
Национализмът е ужасен бич на нашето време. Въпреки всички уроци на 20 -ти век, ние не сме се научили наистина да правим разлика между патриотизъм и национализъм. Злото се маскира като добро. Трябва да си патриот, а не националист. Няма нужда да мразите всеки друг седем, защото вие обичате своя. Няма нужда да мразите други нации, защото сте патриот. Има дълбока разлика между патриотизма и национализма. В първия - любов към родината си, във втория - омраза към всички останали. Национализмът, ограждайки се от други култури със стена, унищожава собствената си култура, източва я. Национализмът е проява на слабост на нацията, а не на нейната сила. Национализмът е най -тежкото нещастие на човешката раса. Като всяко зло, то се крие, живее в тъмнина и само се преструва, че е породено от любов към родината си. И всъщност тя се генерира от гняв, омраза към други народи и към онази част от техния народ, която не споделя националистически възгледи. Народи, в които патриотизмът не се заменя с национални придобивки, алчност и човеколюбие на национализма, живеят в приятелство и в мир с всички народи. В никакъв случай не трябва да бъдем националисти. Ние руснаците не се нуждаем от този шовинизъм.Академик Дмитрии Лихачов , "Размисли за Русия" 1999 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още