IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от ЕС въвеждат нови санкции срещу Русия в следващите часове

Президентът на Франция и канцлерът на Германия са провели "труден" и "откровен" разговор с руския президент, който не е дал индикации за спиране на войната

19:53 | 12.03.22 г. 47
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky

Страните от Европейския съюз (ЕС) се готвят да въведат нови санкции срещу Русия, които ще бъдат обявени в следващите часове, съобщава в събота източник от Елисейския дворец за телевизия BFM TV.

Решението е взето, след като президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц са разговаряли по телефона с президента на Русия Владимир Путин, предава БГНЕС.

Според източника на медията Москва "не е демонстрирала желание да спре войната". „Ще вземем нови санкционни мерки в следващите часове“, казва източникът на телевизията.

От кабинета на Макрон коментират само, че разговорът с Путин е продължил 75 минути и е бил „труден“ и много „откровен“.

Френски официални лица посочват, че руският лидер не е дал никакви индикации по време на разговора, че възнамерява да спре боевете в Украйна, пише CNBC.

По-рано през деня Макрон и Шолц разговаряха и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Междувременно Зеленски по време на пресконференция е изразил известен оптимизъм относно последните дискусии между украински и руски представители. „Те започнаха да говорят за нещо, а не просто да хвърлят ултиматуми“, посочва той, цитиран от NBC News.

Той призовава за „мирен процес, край на военния процес“. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също потвърждава, че Украйна е готова да преговаря за прекратяване на войната, но няма да приеме ултиматуми.

На виртуално събитие, организирано от безпартийната организация с нестопанска цел Renew Democracy Initiative, Кулеба коментира, че цивилни животи ще бъдат спасени, ако Украйна разполага с бойни самолети и повече щурмови самолети за унищожаване на големи военни колони.

Кризисните разговори между Москва и Киев за конфликта в Украйна, които бяха водени лице в лице в Беларус, са продължили чрез видеовръзка, съобщава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция РИА Новости. Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация за разговорите в Беларус, ще продължи да води преговорите от името на Русия, допълва Песков.

Зам-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира по-рано днес в интервю за руския Първи канал, че предложенията на Русия за гаранции за сигурност, изпратени на САЩ и НАТО, вече не са валидни, тъй като конфигурацията на ситуацията е напълно променена. Рябков отбелязва в отговор на въпрос, че „не бих казал, че предложения от този вид остават в сила“. "Все пак конфигурацията се промени напълно, сега ситуацията е коренно различна. Въпросът е да се гарантира постигането на целите, поставени от нашето ръководство за специалната военна операция (Кремъл използва термина "специална военна операция" за войната в Украйна и има ограничения за руските медии, които говорят за война - б.ред.)", каза зам.-министърът.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил отпускането на 200 млн. долара помощ за Украйна под формата на оръжия и хуманитарна помощ, съобщава Белият дом. С решението общата помощ за сигурност на САЩ, предоставена на Украйна през последната година, достига 1,2 млрд. долара, посочват от американската президентска администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 10
крас
преди 2 години
Зам-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира по-рано днес в интервю за руския Първи канал, че предложенията на Русия за гаранции за сигурност, изпратени на САЩ и НАТО, вече не са валидни !!!!ЗА РАЗЛИКА ОТ БАЙДЪН, КОЙТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЪОРЪЖАВА УКРАЙНА И ДА НАЛИВА БЕНЗИН В ОГЪНЯ , ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ СА НАЯСНО, ЧЕ АКО КОНФЛИКТА НЕ БЪДЕ СПРЯН ВЪЗМОЖНО НАЙ СКОРО , ТОЙ ЩЕ Е УБИЙСТВЕН ЗА ЕВРОПА.!!! Спомням си защитната реч на МИЛОШЕВИЧ пред Хагския трибунал. Бих я цитирал на тъпите европейски ръководители.... ТЕ НЕ РАЗБРАХА, ЧЕ ТАЗА ВОЙНА Е ВЕЧЕ И ТЯХНА!! Добре дошли в ада господа от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Нищо не оправдава воденето на една агресивна руска война в 21 век в Европа. Онзи в кремъл ще си плати с лихвите сълзите на всички украински дечица, които без придружител са изминали разстоянието от домовете си до територията на ЕС държава, под заплаха от руските бомби...Такова нещо- в 21 век, украинско дете на 11 години да измине самО толкова километри, за да стигне до брат си в Словакия, да пресече самО няколко държавни граници, само с един телефонен номер, написан на ръчичката му, не се прощава. Пожелавам всички руски деца да са в това положение, но никой да не ги посрещне никъде и да са отхвърлени навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това, че някой си нещо предупреждавал и се пенявил, не му дава никакво право да си прави каквото си иска. И сега жужето го разбира по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
Още в 2007а в Мюнхен , Путин в прав текст предупреди запада ... какво се правят на ощипани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Порция пресни шутове в зyрлата на Пyттю? ...почна да пръска ботокс вече. Нищо, още може. До пocиpaне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още