IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от ЕС въвеждат нови санкции срещу Русия в следващите часове

Президентът на Франция и канцлерът на Германия са провели "труден" и "откровен" разговор с руския президент, който не е дал индикации за спиране на войната

19:53 | 12.03.22 г. 47
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky

Страните от Европейския съюз (ЕС) се готвят да въведат нови санкции срещу Русия, които ще бъдат обявени в следващите часове, съобщава в събота източник от Елисейския дворец за телевизия BFM TV.

Решението е взето, след като президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц са разговаряли по телефона с президента на Русия Владимир Путин, предава БГНЕС.

Според източника на медията Москва "не е демонстрирала желание да спре войната". „Ще вземем нови санкционни мерки в следващите часове“, казва източникът на телевизията.

От кабинета на Макрон коментират само, че разговорът с Путин е продължил 75 минути и е бил „труден“ и много „откровен“.

Френски официални лица посочват, че руският лидер не е дал никакви индикации по време на разговора, че възнамерява да спре боевете в Украйна, пише CNBC.

По-рано през деня Макрон и Шолц разговаряха и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Междувременно Зеленски по време на пресконференция е изразил известен оптимизъм относно последните дискусии между украински и руски представители. „Те започнаха да говорят за нещо, а не просто да хвърлят ултиматуми“, посочва той, цитиран от NBC News.

Той призовава за „мирен процес, край на военния процес“. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също потвърждава, че Украйна е готова да преговаря за прекратяване на войната, но няма да приеме ултиматуми.

На виртуално събитие, организирано от безпартийната организация с нестопанска цел Renew Democracy Initiative, Кулеба коментира, че цивилни животи ще бъдат спасени, ако Украйна разполага с бойни самолети и повече щурмови самолети за унищожаване на големи военни колони.

Кризисните разговори между Москва и Киев за конфликта в Украйна, които бяха водени лице в лице в Беларус, са продължили чрез видеовръзка, съобщава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция РИА Новости. Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация за разговорите в Беларус, ще продължи да води преговорите от името на Русия, допълва Песков.

Зам-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира по-рано днес в интервю за руския Първи канал, че предложенията на Русия за гаранции за сигурност, изпратени на САЩ и НАТО, вече не са валидни, тъй като конфигурацията на ситуацията е напълно променена. Рябков отбелязва в отговор на въпрос, че „не бих казал, че предложения от този вид остават в сила“. "Все пак конфигурацията се промени напълно, сега ситуацията е коренно различна. Въпросът е да се гарантира постигането на целите, поставени от нашето ръководство за специалната военна операция (Кремъл използва термина "специална военна операция" за войната в Украйна и има ограничения за руските медии, които говорят за война - б.ред.)", каза зам.-министърът.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил отпускането на 200 млн. долара помощ за Украйна под формата на оръжия и хуманитарна помощ, съобщава Белият дом. С решението общата помощ за сигурност на САЩ, предоставена на Украйна през последната година, достига 1,2 млрд. долара, посочват от американската президентска администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 3
valentino29
преди 2 години
И математиката ви е такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 3
Lemon's
преди 2 години
България = Европейски Съюз, няма как едното да е пред другото!!! Панимаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 4
valentino29
преди 2 години
По правилно е да се каже,че вас ЕС е пред България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 5
Lemon's
преди 2 години
Няма Българин, за който Русия, да е пред ЕС!!!Кажи, какъв си? Ти не си Българин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 2 години
ВСИЧКО КОЕТО СИ НАПИСАЛ НЕ ДАВА ОТГОВОР НА ПОСТАВЕНИЯТ ОТ МЕН ВЪПРОС : КОЛОНИЯ ЛИ СМЕ ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ??....Разбира се , че когато други държави се разпореждат с природните ти богатства не можеш да бъдеш СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!!! ... Колония от африкански тип сме приятелю...... Храни се с европейските ценности превърнали ни в *** на Европа. .... Имам предвид вредните отпадъци които ковачки и компания горят у нас..... ИСТИНСКИ *** СМЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 2 години
ЗА МЕН БЪЛГАРИНА РУСИЯ СЪЩЕСТВУВА , А ЗА ТЕБ ЕВРОПЕЕЦА НЕ. Нормално в мисленето. То не е от вчера, то е от векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 5
Lemon's
преди 2 години
"И все пак Москва трябва да бъде разрушена"Марк Порций КатонРусия вече не съществува на картата за нас европейците. Смятайте какво направи Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Русия е 4 пъти по голяма по територия от ЕС. Русия има 140 милиона население, ЕС 450 милиона население. Кой според теб има демографски проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 7
Petar2015
преди 2 години
Какви са лаконични само... Какво предложихте вие и какво предложи той? Май се досещам. ЕС президентите са предложили още санкции, ако Русия им изпрати в замяна 20 милиона бежанци. Сделка решаваща демографския проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Ботоксовото джудже се чуствам голям и важен. Избива славяни, руско говорящи. Тотален ненормалник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още