IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Ердоган се разгневи на Германия

Хаплива сатира срещу турския президент в няколко медии доведе до привикване на германския посланик Мартин Ердман във външното министерство

08:32 | 30.03.16 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: „ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган”.

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването „Екстра 3” първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.

Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel. 

В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.

В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: „Фукльото край Босфора/ живее на широка нога”. На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: „Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган“.

Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване. 

Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. „Репортери без граници” и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

43
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Турция е бивша империя с не-изкоренени имперски рефлекси. Докато това обстоятелство е валидно, тя ЩЕ представлява опасност за нас, в една или друга степен (с такива като ердоган - повече, при някаква друга властова конфигурация - може би по-малко). Допълнително на развитието на възможните сценарии влияят глобалните сили и процеси, в които ние, турците и региона се вписват и на чието влияние сме подложени. Така, че да - ако ердоан бъде свален, това вероятно е сваляне до някакво ниво на напрежението по нашето направление, но не и отпадане на заплахата от страна на турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ти не беше ли монархист? Или си представяш силна армия под предводителството на н.в.Някойси? Може би пълничък симпатяга с перчем в мундир? Не, този беше друг... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
От тия три нации, само една е печелила война в последните 100 години :) А що се отнася до това, колко са родени войници - това е пълен смех. Всяка нация има периоди в историята си на военни подвизи и успехи, което не ги прави родени войници. Ако си говорим за родени войници, никога не бих забравил коравите фини например, които имаха сили да се опънат на СССР. Така че . бъдете реалисти, няма такова животно като "родени войници" има моментно състояние на националния дух, самосъзнание, управление, оборудване, командване и още един куп фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Е как да дадеш живота си за родината, след като родината е разпродадената и се управлява от престъпници. За тяхното имане ти би ли си дал живота? Това е положението господа капиталисти, не може да живееш на гърба на хората рисувайки хеликоптерни пари, и после да чакаш някой да даде живота си за вас. Просто няма да стане така, те това между другото е и големия проблем на ФАЩ и затова ама много ги е страх от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Никога не съм твърдял, че Ердоган следва да буди спокойствие в теб. Твърдя, че разпад на Турция следва да буди сериозно безпокойство, правете елементарна разлика. Най-доброто е Ердоган да бъде свален от власт мирно и тихо и да бъде заменен от по-светски настроен политик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 8 години
Петко Йотов ( лек му пръст ) казваше че три нации са родени войници - германците , руснаците и българите :) За мен лично армията бинаги е била (а и трябва да бъде ) в основата на българското общество и ако искаме България отново да е това което искаме да бъде трябва да се започне от там - силна българска армия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
888
преди 8 години
Всъщност тайно се надявам това държавно недоразумение да се разпадне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
държави в региона се прекрояват и иcлямизиpaт под диктовката на сегашния ни голям брат (справка бивша Югославия), така че на нас какво ни се готви е много сериозен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Така е, това са фактите : тревожни прецеденти в изпълнение на турция са си налице , при това в непосредственото минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
И спокойно може да се добави-в много по-неблагоприятна политическа обстановка, щото все пак гърците само няколко години преди създаването на Северен Кипър имат много силно комунистическо движение, та е имало опасност гърчолята да се люшнат към СССР(както в момента Кипър залита на моменти към Русия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още