IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Ердоган се разгневи на Германия

Хаплива сатира срещу турския президент в няколко медии доведе до привикване на германския посланик Мартин Ердман във външното министерство

08:32 | 30.03.16 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: „ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган”.

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването „Екстра 3” първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.

Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel. 

В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.

В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: „Фукльото край Босфора/ живее на широка нога”. На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: „Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган“.

Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване. 

Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. „Репортери без граници” и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Те тия с неизясненият произход трудно могат да се нарекат бежанци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Не ми се спори с глупави аргументи. В момента в Турция има милиони бежанци. Мислиш ли, че искат да се заселват в Турция? Обаче са там нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Виетнам има повече основание да казва на Китай от колкото Турция на ЕС. Виетнам не иска да е част от Китай и има успешна война(веднага срещу Виетнамската война на САЩ китайците влизат в Северен Виетнам, където ядът пердах и Виетнам си прибира част от спорните зони, между двете държави). Правилният пример е-Влашко да дава акъл на Османската империя. Щото без ЕС турчетата ще имат пазар на стоки, ама някой друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ако САЩ са ни продали на руснаците, това очевидно ще е зле НО аз лично не съм убеден, че САЩ контролира напълно Ердоган и Турция и най-вече - турската армия. Респективно имам известни съмнения доколко разпад би могъл да е контролиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Да бе:) Баш у нас ще се заселят:) По официални данни...мисля само двама бежанеца са у нас в момента. И да ни варди тая натовска държава, ама от кой???? Кой от изток иска да ни атакува? Светска мюсюлманска държава беше и Ирак...и Либия. И се управляваха по подобен на Турция начин. Айде ти да спреш с клишетата, колко е светска, щото е в пъти по-религиозна от горепосочените две. Не си правя никакви илюзии-силна Турция = слаба България. И няма нищо общо с "най-големите ни врагове"-ако кемализмът беше на мода там щях да съм им голям фен. Но е неоосманизмът. Ако трябва да посочвам-исторически сърбите са ни направили най-много лошо от нашите съседи. И най-малко: Турция. Но оная Турция, в която военните завземат властта всеки път, когато преценят, че изпълнителната власт залита много към религията. Те това свърши, като време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
Ако разпадането на Турция е контролирано мероприятие няма да е зле за тези, които са в лагера на контролиращия разпада.Ще е зле единствено ако Кери е сключил някаква задкулисна сделка и ни е продал на руснаците срещу нещо, което престои да се случи в Сирия и Турция.Например последните 2 законопроекта, които внесоха Кадиев и БСП са законопроекти писани и приети в РФ преди няколко години и поетапно се приемат във всички сателити на Русия. Чух че в момента в Казахстан текат всякакви процеси към обратно присъединяване към РФ обаче има абсолютна забрана за отразяване по медиите на тези процеси. Значи все пак има задкулисни сделки между западния свят и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Леле тоя иска не само, в Турция да има цензора на медиите, но явно и в цяла Европа! Излиза, че принципно свободни и независими медии, поне така се водят, нямат право на сатира или неудобни статии и коментари, защото на някой можело там да не му се хареса. Щеше да е смешно ако не беше жалко, тъй като явно това привикване в министерството е реално и Турция наистина смята, че може да има контрол над медии в Германия да речем! Живеем в безумни времена! Остава и Ердоган да се превърне в новия главен редактор на Билд примерно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Как ли ще е зле? Милионите бежанци ще са у нас. НАТОвска държава и при това една от основните, на която разчитаме да ни варди от изток, се разпада и огромни военни формирования не е ясно на кого са лоялни и на къде тръгват. Спрете с клишето, дето са ви го набили в главите като деца, как турците са ни най-големите врагове. Турция е изключително важна светска мюсюлманска държава с мощна армия, служеща за преграда между Европа и дивите арабски племена. Не на последно място, това е държавата, която трябваше да докаже, че има такова нещо като светска мюсюлманска държава. Разпад на Турция ще е катастрофа за ЕС и ние ще сме първите, които ще го отнесат, не си прави илюзии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Ами няколко милиона ще се заселят у нас например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
е аз не виждам как ще е зле за нас Турците да се разпаднат на съставни части...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още