IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Ердоган се разгневи на Германия

Хаплива сатира срещу турския президент в няколко медии доведе до привикване на германския посланик Мартин Ердман във външното министерство

08:32 | 30.03.16 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: „ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган”.

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването „Екстра 3” първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.

Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel. 

В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.

В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: „Фукльото край Босфора/ живее на широка нога”. На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: „Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган“.

Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване. 

Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. „Репортери без граници” и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Всяко нещо, което е зле за ЕС е добре за България. Ако Ердоган бутне европейската вавилонска кула трябва да му издигнем паметник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
може да му копи/пейстнеш и бюджета на турция за въоръжени сили и бюджета на държвите членки на ес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ми...сефте:) все едно не знаем как да живеем в криза:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
В същност...аз само с Франция да спра, турчетата нямат много шансове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 8 години
Ако Турция се разпадне това със сигурност ще има позитиви за Бг но в дългосрочен план , в краткосрочен ще ни се е.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Айде бе? Чак пък толкова ли няма армия ЕС?:) Франция няма ли армия? Или Великобритания няма ли армия?Но..в същност е много лесно да размаже турчетата-спира им стоките и Турция става чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Ами...и да има...нали НАТО е зад нас да ни пази? Кво се притесняваме?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
С глупави аргументи???? Хубаво, де-да ми кажеш пак-от кой ни пази Турция? Да внимавам Йемен да не ни атакува през Босфора ли?Ако Турция се разпадне(или федерализира)...както го виждам ще е на няколко държави-Турция, Кюрдистан и евентуално на зазите и лазите(ама ме съмнява-особено за лазите, щото Ердоган в същност е лаз)...какво лошо следва от това за България??? Ако турците бягат ще е основно в Германия. Ако изчакаме още малко, вероятно самият ЕС ще си затвори границите(сиреч-нашата граница) за бежанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
"Само не разбирам що умрелата турция диктува правилата на играта, а не Европа както се казва не е решила Европа да ги размаже не ги е размазала. Така ще е докато ни управляват меки китки" Ще умра от смях. И кой точно в Европа ще ги размаже? Франсетата или немците? Що тогава Меркел не реши да ги размаже, а им се моли? Пишете си е така, колко да не заспите. Истината е, че ЕС няма почти нищо, което да противопостави на Турция - нито армия, нито население, нито даже конкурентноспособна икономика. ЕС е една глезена госпожа-аристократка и няма сериозни аргументи срещу добре охранен и може би не особено чист османец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 8 години
Не знам как някой смята че държава като Турция ( с половин милиона армия ) ще се разпадне мирно и тихо . Ако това стане със сигурност ще има поредица от войни в региона .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още