IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Ердоган се разгневи на Германия

Хаплива сатира срещу турския президент в няколко медии доведе до привикване на германския посланик Мартин Ердман във външното министерство

08:32 | 30.03.16 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: „ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган”.

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването „Екстра 3” първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.

Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel. 

В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.

В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: „Фукльото край Босфора/ живее на широка нога”. На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: „Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган“.

Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване. 

Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. „Репортери без граници” и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

73
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
http://***.bulgarianhistory.org/rubriki/arhivite-govoryat/zher_olivie/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 8 години
Какви ти германци (бел. ред. за да бъдат спокойни войниците, френското командване взело решение да им бъде съобщено, че срещу тях воюват немци)! То били българи брадясали, страшни, черни цървулани. Видях ги с очите си, макар отдалече цели покрити с косми, с пъклени очи. Отървахме се, ама как, сам си зная, а за другите един Бог знае. На ти тебе атакувай! Не разбирали българите от окопна война! Сочейки безспорната мощ на нашата артилерия, поручик Шотард ревеше: Те всички са избити от барабанния ни огън. Вървете направо към окопите, никаква съпротива, никаква жива душа няма да срещнете и довечера сте в Битоля там е почивката, там е избавлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 8 години
http://***.omda.bg/public/biblioteka/toma-tomov/prevratat-2.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 5 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Друже, слънчеви бури има всеки ден, не знам защо задаваш такъв нелеп въпрос. Всяка една от тях може да бъде с по-висок интензитет или още по-висок или невъобразимо висок за понасяне от разположените в орбита крехки джаджи, които управляват тия играчки като дронове, ракети и лодките с дистанционно в езерото с лилиите. Силен слънчев вятър може да издуха и земната атмосфера с все магнитните силови линии. Тогава и в подуенския подлез няма да можеш да се скриеш, защото там вече ще са те изпреварили индийците от съседния квартал "Христо Ботев". Това ти се струва невероятно, защото всеки ден имаш възможността да си пишеш щуротиите в "Инвестор", но един ден просто ще се събудиш и върху компютъра си ще можеш да приложиш единствено питагоровата теорема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Аз не знам дали е доказано или не, но дори и да са доказани шпиони, как е доказано по заръка на коя държава е свален Т.Ж.? Или викаш то няма нужда, виновника отдавна е ясен? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Друже, ти верно ли ще чакаш слънчеви бури и вярваш във времената на самураите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 4
pinoccio
преди 8 години
Друже, само една по-силна слънчева буря и дроновете и ракетите ти ще паднат в подуенския подлез. Тогава пак ще трябва да бъркаш в кобура. Времената не са даденост за вечно ползване. Всичко е цикли и между циклите - яко чудене за това какво е станало с предния цикъл. А ти вземи и попрочети там нещо, не разчитай само на това какво пише на намаленията в мол-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 8 години
е, то Луканов и Младенов са доказани съветски шпиони , и това е известно доста отдавна и да те организират преврата и свалят Т.Ж. - исторически факт ! Т.Ж. е законният държавен глава и да - свален по заръка на чужда държава от платени агенти на същата . Добре че и двамата запълниха дупките - той господ си знае работата и не прощава на предателите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Абе няма такива родови памети бе човек, войниклъка е занаят или го владееш или не. Във времена където дроновете и ракетите решават битките, няма ама никакво значение каква ти е родовата памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 12 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Друже, не съвсем прав, когато говорим за категорията "нации", при която не може да става въпрос за родени войници. Нека вземем за пример германските племена. То са вандали, сандали, остготи, вестготи, франки, прусаци и накрая най-невероятната военна машина, спретвана от някой народ - вермахтът. Все обстоятелства за появата на родени войници ли е имало? Едва ли. Може би не става въпрос за гени, но за меми със сигурност. Мемите са носител на колективно неосъзнатото (по Юнг) или както ние го наричаме - родова памет. Има рефлексии в една невидима и необитавана сфера, които са латентни и може да се възбуждат при определени условия, както ти казваш, но е твърде възможно реакцията и условията да са синхронности (пак по Юнг), което да оставя погрешно впечатление за доминацията на обстоятелствата като фактор. Колкото до нас - имало е т.н. национален идеал за приобщаване на всички територии, населени с българи, към България. Сега идеалът е да прецакаш "Топлофикация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още