IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Русия може да предостави на Гърция кредити за големи съвместни проекти

Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ, посочи Владимир Путин

19:34 | 08.04.15 г. 57
<p>
	Алексис Ципрас и Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не е поискал финансова помощ на разговорите си в Москва днес, но Русия може да предостави кредити за големи съвместни проекти в бъдеще, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин посочи, че един подобен проект може да бъде планираният газопровод "Турски поток", който ще пренася природен газ до Европа през Турция, но добави, че евентуално решение за включването на Гърция ще зависи от желанието за участие на Атина.

"Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ", посочи Путин на пресконференция след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Ние обсъдихме сътрудничество в различни сектори на икономиката, включително възможността за развитие на големи енергийни проекти", добави руският държавен глава.

Путин каза също, че Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация, ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата с други възможни купувачи.

Руският президент посочи, че трябва да се сложи край на спекулациите, че Москва се опитва да подкопае единството на ЕС по санкциите срещу Русия чрез засилване на икономическото сътрудничество със затъналата в дългове Гърция.

"Искам да ви уверя, че не целим да използваме каквито и да е ситуации в рамките на ЕС, за да подобрим отношенията си с ЕС като цяло. Искаме са работим с цяла обединена Европа", подчерта Путин. 

Гърция е заинтересована от строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница, каза Ципрас на пресконференция след срещата си с Путин. 

Проекти от този мащаб създават възможности за стабилизиране и укрепване на сигурността в района като цяло, отбеляза Ципрас. Очакваме това да позволи да се подобрят отношенията с Турция, допълни гръцкият премиер, пише БТА.

Обърнах внимание на руския президент, че Гърция е заинтересована да се проучат възможностите за инвестиционни инициативи при строителството на тръбопровод за природен газ от гръцко-турската граница през гръцка територия за покриване на енергийните потребности на нашата страна, а също и с цел да се постигне енергийна сигурност, спазвайки винаги законодателството и на Гърция, и на ЕС, отбеляза Ципрас.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
сега не ми казавай, че руснаците и на четмо и писмо са ни научили:))) хаха :))Моите деца от мен няма да ги е срам.. Поне не толкова колкото баша ми (бог да го прости) ми каза едно време.. че много го е срам от нас.. Зашото за разика от чехи, поляци, унгарци.. 45 години са стояли като роби, без гък да кажат срещу наложения ни с кръв режим, безкрайно чужд за нас строй от съветите.. :) За него беше обидно да нарича тогавашните руснаци.. руснаци :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Абе кой кого е направил хора и кой на кого е дал писменост е доста хлъзгава тема - едно са патриотарските *** и художествената литература под формата на учебници по история, съвсем друго - хладните исторически факти.Едно е обаче съвсем сигурно - скоро ще разберем как са живели българите преди руснаците да изгонят турците от тукашните земи... хехе...! Един ден децата ви ще ги е срам от вас - това със сигурност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 9 години
Историята е доста по-различна, но истината е, че се държим като пълни тиквеници спрямо Русия в момента. Един Цар, Борис Трети, човек с немска кръв, водеше далеч по-далновидна външна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
дали ? Я погледни дълговете на света и погледни руските и после пак ела подготвен и се изкажи :)) Като гледам и България колко е "напред с матрияла" напрао лудница. Ние сме стигнали почти Япония :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
в същност веднъж получила свободата си от Русия, вторият път си е направо светотатство да го твърдиш. Строго не съм съгласен с нашата външна политика в момента, но трябва да се опитаме да бъдем обективни-до някъде и Русия си е заслужила това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 8
Дянков
преди 9 години
Абе,серафимо,ако това е вярно ,че Путин сее отказал от България ,ще почеря да знаеш!Но това не е вярно и стига с тези глупости за благодарността към братята освободители-от какво са ни освободили ,особенно пък на 9 септ.1944г.Те дали са ни благодарили че в 10 век сме ги направили хора, дали сме им четмо и писмо?Та Русия се държи като една империя и това от нейна гледна точка е съвсем нормално.лошото е че светът отиде много напред ,а Русия изостава катастрафално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 4
Godo
преди 9 години
Да предостави Путин 10 трилиона рубли на Гърция, с 2 годишен период без лихва а после с 2% лихва. За покупка на руски стоки и промишлено оборудване. И руско оръжие, да купуват вече. Русия да отвори заводи за трактори и камиони, в Гърция, и да купи 10% от земята им, за консерви за ЕС. И да се издадат 5 000 000 зелени визи за руснаци, срещу 1 000 долара, и гражданство срещу 50 000 долара инвестиция. И се направят 50 руски курорти, където да се говори само на руски, и да няма визи за руснаци. Ако решат гърците да излязат от ЕС, руснаците да им предоставят евразийска златна валута за обезпечение на нова драхма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Да предостави Путин 10 трилиона рубли на Гърция, с 2 годишен период без лихва а после с 2% лихва. За покупка на руски стоки и промишлено оборудване. И руско оръжие, да купуват вече. Русия да отвори заводи за трактори и камиони, в Гърция, и да купи 10% от земята им, за консерви за ЕС. И да се издадат 200 000 визи за руснаци, срещу 1 000 долара, и гражданство срещу 50 000 долара инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Изгледа ли го? Има МНОГО истина в този разговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 15
serafima
преди 9 години
Истината е, че Русия официално и завинаги се отказа от България. Малка България се държи като голяма уличница. Православна и славянска държава, два пъти получила свободата си от Русия, обслужва интересите на враговете на спасителката си. Знакът, който дава Путин е повече от ясен - той казва на Запада - вземете си я, не я искаме тази територия, правете я каквото знаете. А те знаят какво да правят - пълно унищожение на населението и превръщането на държавната територия в плацдарм за бъдещи военни действия с Русия. Сърбия не предаде Русия. Подлеците и предателите сме ние. Лоши времена се задават, а отговорност за това нито един от политиците няма да поеме. Ще се изнесат в имотите си зад граница и ще оставят мизерните българи да станат пушечно месо в интерес на измислената им демокрация, която не е нищо по-различно от фашизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още