IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Русия може да предостави на Гърция кредити за големи съвместни проекти

Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ, посочи Владимир Путин

19:34 | 08.04.15 г. 57
<p>
	Алексис Ципрас и Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не е поискал финансова помощ на разговорите си в Москва днес, но Русия може да предостави кредити за големи съвместни проекти в бъдеще, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин посочи, че един подобен проект може да бъде планираният газопровод "Турски поток", който ще пренася природен газ до Европа през Турция, но добави, че евентуално решение за включването на Гърция ще зависи от желанието за участие на Атина.

"Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ", посочи Путин на пресконференция след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Ние обсъдихме сътрудничество в различни сектори на икономиката, включително възможността за развитие на големи енергийни проекти", добави руският държавен глава.

Путин каза също, че Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация, ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата с други възможни купувачи.

Руският президент посочи, че трябва да се сложи край на спекулациите, че Москва се опитва да подкопае единството на ЕС по санкциите срещу Русия чрез засилване на икономическото сътрудничество със затъналата в дългове Гърция.

"Искам да ви уверя, че не целим да използваме каквито и да е ситуации в рамките на ЕС, за да подобрим отношенията си с ЕС като цяло. Искаме са работим с цяла обединена Европа", подчерта Путин. 

Гърция е заинтересована от строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница, каза Ципрас на пресконференция след срещата си с Путин. 

Проекти от този мащаб създават възможности за стабилизиране и укрепване на сигурността в района като цяло, отбеляза Ципрас. Очакваме това да позволи да се подобрят отношенията с Турция, допълни гръцкият премиер, пише БТА.

Обърнах внимание на руския президент, че Гърция е заинтересована да се проучат възможностите за инвестиционни инициативи при строителството на тръбопровод за природен газ от гръцко-турската граница през гръцка територия за покриване на енергийните потребности на нашата страна, а също и с цел да се постигне енергийна сигурност, спазвайки винаги законодателството и на Гърция, и на ЕС, отбеляза Ципрас.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 0
Дянков
преди 9 години
Това просто не е вярно!!!Простотиите ги дрънкаш ти!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
това тебе обаче не те извинява да дрънкаш простотии, след като е очевидно, че кирилицата(не глаголицата) идва от ...избери си-гръцки или латински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
А бе, пич:) вземи се съвземи:) това Тракийското писмо декодирано не е ли оная боза на...трансцендентният институт или кво беше там:)Мави е в грешка, щото малко му се върти в главата, че квото е 1500та година, това е и 900ната, а то е обратното и забравя, че времевото разстояние от днес до Овчата битка(където българи мюсулмани възпират завземането на руските княжества от монголците) е горе долу толкова колкото от самата Овча битка до момента на даване на писмо и четмо от (вероятно) българите на руснаците. Самите руснаци смятат така(поне историците им). Но-кво било-било. Сега не е това, което е било преди:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
за #36 за жалост имам съмнения, че си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 1
Дянков
преди 9 години
Е,е ,не така с рогата де уж сме на място с 6000 години цивилизация и култура!Хайде по-кротко и лежерно,моля те!За сведение:В състава си АОНСУ е включвала:Институт по марксизъм-ленинизъм - директор проф. Асен КътовЦентър по икономика - директор проф. Васил МишевЦентър по партийно строителство - директор проф. Рачко РачковЦентър по идеология - директор проф. Васил МомовЦентър за управление на ръководни кадриЦентър за теория и управление на идеологическия процес[4]Институт по история на БКП - директор Давид ЕлазарИнститут за съвременни социални теории - директор проф. Александър ЛиловИнститут за социално управление - директори доц. Емил Христов, доц. Огнян ПановМеждуокръжна партийна школа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 4
pinoccio
преди 9 години
Защо заекваш, бе, друже? АОНСУ беше ковачница на кадри, а кадрите решават всичко. Днес какво имаме, имаме лагер за бежанци на това място. Като го утъпкат добре, може и да поникне семето на някой изтървал се от зор, защото са предимно бастуни там и лъскат здраво по цял ден. Та това семенце на клет бежанец да е като маяк, че оттам, някогашното АОНСУ, пътят за Европа минава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 1
Дянков
преди 9 години
Пинокио,извинявай,ама ти да не си преподавал в АОНСУ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 1
Дянков
преди 9 години
Пинокио,извинява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 3
pinoccio
преди 9 години
Друже, не си прав. Първо, вадиш от констекта и набримчваш някаква логоретина. После се изказваш, като че ли си измислил парния локомотив. И накрая, сипеш едни клишета за истината и свободата, дето от тях на баба ми й поникна брада да ги слуша и да се надява, че някой ден от циничната връзка между тях ще се пръкне най-сетне дълго чаканата политическа рожба, та да я обръсне. Недей така да се изрезваш, все едно си последната пръчка на стълбичка в курник и оттам а...,а..., и чудо невиждано - петелът да литне и да оправи правителствения фалкон в движение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 3
Дянков
преди 9 години
Сив,"Върху съвсем конкретни и обективно наблюдаеми реалности и тенденции стъпвам, "За това се обърни към пинокио:"Коя е истината в свят на представата за самия него? Ние сме субекти, все пак, и истината, бидейки субективна по генезис, е доста шавливо коте в случая."Той ще ти обясни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още