IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Русия може да предостави на Гърция кредити за големи съвместни проекти

Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ, посочи Владимир Путин

19:34 | 08.04.15 г. 57
<p>
	Алексис Ципрас и Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не е поискал финансова помощ на разговорите си в Москва днес, но Русия може да предостави кредити за големи съвместни проекти в бъдеще, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин посочи, че един подобен проект може да бъде планираният газопровод "Турски поток", който ще пренася природен газ до Европа през Турция, но добави, че евентуално решение за включването на Гърция ще зависи от желанието за участие на Атина.

"Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ", посочи Путин на пресконференция след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Ние обсъдихме сътрудничество в различни сектори на икономиката, включително възможността за развитие на големи енергийни проекти", добави руският държавен глава.

Путин каза също, че Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация, ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата с други възможни купувачи.

Руският президент посочи, че трябва да се сложи край на спекулациите, че Москва се опитва да подкопае единството на ЕС по санкциите срещу Русия чрез засилване на икономическото сътрудничество със затъналата в дългове Гърция.

"Искам да ви уверя, че не целим да използваме каквито и да е ситуации в рамките на ЕС, за да подобрим отношенията си с ЕС като цяло. Искаме са работим с цяла обединена Европа", подчерта Путин. 

Гърция е заинтересована от строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница, каза Ципрас на пресконференция след срещата си с Путин. 

Проекти от този мащаб създават възможности за стабилизиране и укрепване на сигурността в района като цяло, отбеляза Ципрас. Очакваме това да позволи да се подобрят отношенията с Турция, допълни гръцкият премиер, пише БТА.

Обърнах внимание на руския президент, че Гърция е заинтересована да се проучат възможностите за инвестиционни инициативи при строителството на тръбопровод за природен газ от гръцко-турската граница през гръцка територия за покриване на енергийните потребности на нашата страна, а също и с цел да се постигне енергийна сигурност, спазвайки винаги законодателството и на Гърция, и на ЕС, отбеляза Ципрас.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 26 rate down comment 16
rover
преди 9 години
Ти май нищо не си разбрал, ама нали се споменава името Русия, няма как да пропуснеш. Ципрас отиде не знаем за какво и се върна с едно нищо. Стига с този Турски поток. Събрали се все гладни въшкари без пари. Нали се разбра, че политическа воля има , само дето нямат финансиране. Ще го построят този газопровод, точно както и Южен Поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 7
Kockata_Mitev
преди 9 години
Общо взето каквото се и очакваше.Гърците протегнаха ръчичка в резултат на което по диппломатичен начин им бе отговорено-много сте ни симпатични само че пара на заем точно сега и точно на вас не бихме дали но пък ако имате нещо лъскаво държавно за продан може и да го купим. имате лоши приятели от пазара за зарзават а ние стока от там не купуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 14
Mesoiadess
преди 9 години
Европейците да си я оправят Гърция - тя си е тяхно творение . Москва ще се намеси когато Европа се издъни тотално , много по стилно и оправдано е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 16
Сините камъни
преди 9 години
Наистина на равнище е била срещата!Браво на Ципрас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
"""""Участието на Гърция в проекта Турски поток" може да превърне страната в основен енергоразпределителен център на континента, но решението трябва да бъде взето от Атина, заяви президентът Владимир Путин по време на общата си пресконференция с премиера Алексис Ципрас, предаде Интерфакс". Ципрас от своя страна е заявил, че Гърция ще проучи възможността за строителство на Турски поток". Гръцкият премиер е на посещение в Москва.Русия няма да вдигне забраната за внос на селскостопански продукти от гръцки производители,. Разбираме, че Атина трябваше да се присъедини към общите санкции, но не можем да правим изключения за нито една страна в Европейския съюз, допълни Путин. Най-доброто решение е да спрем санкциите и от двете страни", заяви президентът."""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още