IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Русия може да предостави на Гърция кредити за големи съвместни проекти

Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ, посочи Владимир Путин

19:34 | 08.04.15 г. 57
<p>
	Алексис Ципрас и Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не е поискал финансова помощ на разговорите си в Москва днес, но Русия може да предостави кредити за големи съвместни проекти в бъдеще, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин посочи, че един подобен проект може да бъде планираният газопровод "Турски поток", който ще пренася природен газ до Европа през Турция, но добави, че евентуално решение за включването на Гърция ще зависи от желанието за участие на Атина.

"Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ", посочи Путин на пресконференция след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Ние обсъдихме сътрудничество в различни сектори на икономиката, включително възможността за развитие на големи енергийни проекти", добави руският държавен глава.

Путин каза също, че Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация, ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата с други възможни купувачи.

Руският президент посочи, че трябва да се сложи край на спекулациите, че Москва се опитва да подкопае единството на ЕС по санкциите срещу Русия чрез засилване на икономическото сътрудничество със затъналата в дългове Гърция.

"Искам да ви уверя, че не целим да използваме каквито и да е ситуации в рамките на ЕС, за да подобрим отношенията си с ЕС като цяло. Искаме са работим с цяла обединена Европа", подчерта Путин. 

Гърция е заинтересована от строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница, каза Ципрас на пресконференция след срещата си с Путин. 

Проекти от този мащаб създават възможности за стабилизиране и укрепване на сигурността в района като цяло, отбеляза Ципрас. Очакваме това да позволи да се подобрят отношенията с Турция, допълни гръцкият премиер, пише БТА.

Обърнах внимание на руския президент, че Гърция е заинтересована да се проучат възможностите за инвестиционни инициативи при строителството на тръбопровод за природен газ от гръцко-турската граница през гръцка територия за покриване на енергийните потребности на нашата страна, а също и с цел да се постигне енергийна сигурност, спазвайки винаги законодателството и на Гърция, и на ЕС, отбеляза Ципрас.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

45
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
За четвърт век време, смея да твърдя, че колебанията са изчистени и посоката на развитие е съвсем ясно установима. А пък аз за себе си съм намерил и напълно адекватна логика и причини, които обясняват този ход на процесите, което ми дава пре- достатъчно аргументи за твърдия ми скепсис, по отношение на това, какво ще излезе от интеграцията ни, там където в момента ни интегрират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Върху съвсем конкретни и обективно наблюдаеми реалности и тенденции стъпвам, относно въпросите, които задавам и изводите които съм формирал. Динамиката в критериите , отразяващи най-пряко състоянието на обществото и държавата гледам : демографската катастрофа, качество на образование и здравеопазване, ниво на заетост, риск от крайна бедност, престъпност, степен на индустриализация, дял на секторите с висока добавена стойност в икономиката. Ето може и ти да хвърлиш едно око, как например върви през годините индекса на човешко развитие в БГ (HDI) :http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5#.D0.91.D1.8A.D0.BB.D0.B3.D0.B0.D1.80.D0.B8.D1.8F_.D0.B8_.D0.BD.D0.B5.D0.B9.D0.BD.D0.B8.D1.82.D0.B5_.D1.81.D1.8A.D1.81.D0.B5.D0.B4.D0.B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 2
pinoccio
преди 9 години
Да не би да имаш претенцията, че държиш истината в кутия за обувки в някой затънтен ъгъл на гардероба? Коя е истината в свят на представата за самия него? Ние сме субекти, все пак, и истината, бидейки субективна по генезис, е доста шавливо коте в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
Дянков
преди 9 години
"сякаш днешната ситуация е функция на това"Не знаеш колко си прав!Без минало няма бъдеще ,от мен го запомни.Най-напред истината ,"тя ще ви направи свободни ",а после всичко останало!Пък ,може и Женева да кацне на Панчаревското езеро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 9 години
Друже, светът е малък и спасение не ни дебне отникъде, за разлика от заглавието на онази хубава книжка на Троянов. Няма Запад, няма Изток, малки страни като нас винаги са между *** и наковалнята. Ние се борим да оцеляваме. Спорим за Кирилици, Маймуници, кой на кого какво дал, какво взел, сякаш днешната ситуация е функция на това. Ако миналото величие е политическа индулгенция, то Швейцария трябваше да е България на Алпите, а Женева да е на Панчеревското езеро. Когато Крум Страшни и Карл Велики са си пиели бирата в Аахен, Америка се е носила безименна в Атлантика, а Гойко Митич е дебнел в среднощ да хване там нещо и да олаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 2
Дянков
преди 9 години
Сив,не виждаш или се правиш на ахмак?Защо да ти казвам истини ,които и от най-последния селянин се виждат:на Запад е нашето спасение ,чожум.А колкото до хватките,то се изисква и характер и акъл, когато управляваш държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 1
Дянков
преди 9 години
До мави газ:Ще се изненадаш колко си заблуден .По долу е истинатаЦитирам"И така, в крайна сметка, администрацията на цар Борис постига завидно по рода си Соломоновско" разрешение на проблема да удовлетвори както Византийските православни" (имперски) изисквания, като въвежда нова" - Кирилска азбука, така и да удовлетвори нуждата и изискването на елитните книжовници на тогавашна България да се съхрани старата свещена Бохарска азбука, вече употребявана от тях векове наред. Така и Вълкът сит, и Агнето - цяло"!" От "Тракийското писмо декодирано"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Много жалко изказване от твоя страна ама много! И мега нилистично. Замисли се дали някой няма да го е срам от теб, заради тези думи.. Сега толкова. Довечера подробно ще ти обясня зашо, че сега са ме пристиснали задачи и проблеми за решаване..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Много прозорливо си идентифицирал поведението и рефлексите на Русия като имперски ;)) А сега, от висотата на безспорния ти аналитичен капацитет кажи : по настоящем не битуваме ли в плътната хватка на друг имперски център ? Историческия опит и непосредствените наблюдения (чисто умозрително питам) какво ни сочи, по отношение перспективите и развитието, на които може да разчитаме в орбитата на всяка от от двете, противостоящи си сили ? За принадлежност към едно или друго културно и цивилизационно пространство, като съществен фактор, който да влияе на ориентацията ни, няма смисъл да говорим, ... щото следите от култура и цивилизованост по нашите територии, са меко казано съвсем не натрапчиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
А нас кой ни е научил на четмо и писмо? Да си чул българин да се обърне към него с едно "мерси"?А баща ти в срама си да ти е споменавал поради какви причини и при какви обстоятелства руснаците са се озовали в България като окупатори? Щото те окупират половин Европа, но не и Гърция и Югославия...Щото още не съм чул некой българин демократ и евроатлантик да сподели, че баща му го е било срам от факелните шествия под пречупения кръст ... Ходите да слагате цветя на паметника на Списаревски, ама срещу кого е воювал, не се шуми много! Българите били си спасили евреите! От какво? От кого? Да си чул некой да го е срам за това, че друг е трябвало да дпасява евреи от него?Казах ти и преди, че да си щипваш удобни парчета от обективния свят и да си ги отглеждаш за житейско верую е като да гледаш джунгла в саксия - менте рабога... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още