IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Институцията трябва да прибегне до неконвеционални стъпки, за да се справи със спадащите цени

16:36 | 13.04.13 г. 56
Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Макар Европейската централна банка (ЕЦБ) да е декларирала, че дефлацията не е сериозна заплаха за еврозоната на този етап, спадът на потребителските цени под определеното ниво от 2% може и да се окаже проблем, прогнозира Reuters.

През март в Гърция за първи път от години беше отчетена дефлация, но това не е изолиран случай - в останалите страни от еврозоната статистиката отчете спад на цените на потребителските стоки. В Португалия годишната инфлация е 0,5%, а в съседна Испания достига 0,7 на сто.

„В условията на рецесия, растяща безработица и затегната фискална политика в тези държави няма да е изненада инфлацията да падне под нулата и да остане така за няколко месеца през годината”, коментира анализаторът Холгер Сандте.

ЕЦБ вече си отбеляза слабото търсене в периферията на еврозоната или там, където високата безработица и политиката за свиване на коланите избуяват с пълна сила.

Но дори и във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, инфлацията забавя ръста си до 1,1% през март, сочат още данните.  Така че скоро действия от страна на централните банкери може и да бъдат факт.

Един от инстрwментите в ръцете на ЕЦБ е основният лихвен процент. В момента той е на ниво от 0,75 на сто или най-високото ниво сред останалите водещи световни икономики. Според оценките на банкерите обаче политиката не стига до всяко кътче от еврозоната и ще трябва да бъдат пробвани и други опции.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че банката ще предприеме нови „нестандартни мерки”, сред които са изкупуване на ценни книжа. „Шансовете на ЕЦБ са да приложи нови неконвенционални политики, както подсказа и самият Драги”, коментират анализаторите на Credit Suisse. Какви ще са те, тепърва предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Пушка , дефлацията нищо добро не е донесла - НИКОГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Социализъм кво ? Я дай за пример някоя успешна социалистическа страна ? По кой показател ще ги мери ? Нещо чисто историческия опит показва че това за което пишете са празни приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ама верно са се отърсили от покровителството на САЩ - я сподели някоя успешна страна която се отърсила ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Прав си, че печатането на пари не е решение, но печатницата е единственият инструмент в кутията на ЦБ-и, каквото и да ни говорят. Когато разполагаш само със чук, всичко около теб ти изглежда, като пирон. Затова на всеки проблем, с който ЦБ-и се сблъскат, те отговрят по едни и същ начин - с печатане на пари. Резултатът всички знаем какъв ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 24 rate down comment 5
Сините камъни
преди 11 години
Гледах пак филма "На юг от границата" и се питам, цяла Южна Америка, след десетилетия "покровителство" от страна на САЩ и МВФ разбраха истината и ги изритаха, на нас колко време ще ни трябва да разберем, че е въпрос на секунди да щракнат зъбите на капана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Pitashtia
преди 11 години
Надежда всякаква тук оставете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
...-"социализмът" който познаваме няма нищо общо със социализмът който ще ни се наложи. Онзи беше преждевременен, неоптимален, основан на човешки труд, загубил "битката" с по оптималната алтернатива либерализма. Следващия ще е по грозен(неоснован на труд, недостоен), но единствена, естествена еволюционна алтернатива за запазване на НТ прогрес. Защото НТ регрес и деглобализацията изискват съзнателното им провеждане, а то засега няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Системата колега, не се саморегулира а се самоунищожава. Защото ако се саморегулираше нямаше да има нито Хитлер, нито Сталин, Мусолини, Франко, Пиночет, Мао, Садам, Кадафи, Насър, арабска пролет, 11-и септември или Осама бен Ладен. Нито щяхме да сме чували за Ким ир Сен, Ким чен Ир, Кастро или Уго Чавес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Студио,- не се осмелявам да давам прогнози за бъдещето, защото то е непредвидимо.- посочи поне един друг основен и ПРОМЕНЛИВ фактор освен прир.ресурси и производствена ефективност(т.е. ефективност на труда) които е значим за обществено ик. организация.- обществено икономическият строй не зависи нито от желанието на мнозинството нито от плановете на елита. Зависи само от еволюционната си оптималност.- "Хлябът и зрелищата" са част от икономиката и нямат по особено значение от религията например. За икономиката има значение само достъпа до хляб(потреблението) и регламента му определя общ.ик. строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 11 години
Всъщност това какво иска множеството никога не е имало кой знае какво значение, още Римско време е ясно, че хляб и зрелища са му повече от достатъчни. В близко бъдеще технологичният прогрес ще даде възможност за неща, считани за абсолютно немислими дори днес и ще доведе преустройване на цялото общество и бъдещите хора реално няма да имат почти нищо общо с днешните, нито като начин на мислене, нито като организация, нито като начин на живот. Една от най-големите грешки е да се правят прогнози с линеен характер за дълъг период от време напред, въпреки че историята показва че тези прогнози никога не се сбъдват, понеже не е отчетено влиянието на прекалено много фактори. Потенциал за растеж има все още и той е огромен, а социализма ще настъпи... точно на куково лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още