IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Институцията трябва да прибегне до неконвеционални стъпки, за да се справи със спадащите цени

16:36 | 13.04.13 г. 56
Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Макар Европейската централна банка (ЕЦБ) да е декларирала, че дефлацията не е сериозна заплаха за еврозоната на този етап, спадът на потребителските цени под определеното ниво от 2% може и да се окаже проблем, прогнозира Reuters.

През март в Гърция за първи път от години беше отчетена дефлация, но това не е изолиран случай - в останалите страни от еврозоната статистиката отчете спад на цените на потребителските стоки. В Португалия годишната инфлация е 0,5%, а в съседна Испания достига 0,7 на сто.

„В условията на рецесия, растяща безработица и затегната фискална политика в тези държави няма да е изненада инфлацията да падне под нулата и да остане така за няколко месеца през годината”, коментира анализаторът Холгер Сандте.

ЕЦБ вече си отбеляза слабото търсене в периферията на еврозоната или там, където високата безработица и политиката за свиване на коланите избуяват с пълна сила.

Но дори и във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, инфлацията забавя ръста си до 1,1% през март, сочат още данните.  Така че скоро действия от страна на централните банкери може и да бъдат факт.

Един от инстрwментите в ръцете на ЕЦБ е основният лихвен процент. В момента той е на ниво от 0,75 на сто или най-високото ниво сред останалите водещи световни икономики. Според оценките на банкерите обаче политиката не стига до всяко кътче от еврозоната и ще трябва да бъдат пробвани и други опции.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че банката ще предприеме нови „нестандартни мерки”, сред които са изкупуване на ценни книжа. „Шансовете на ЕЦБ са да приложи нови неконвенционални политики, както подсказа и самият Драги”, коментират анализаторите на Credit Suisse. Какви ще са те, тепърва предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Тая мантра с опосканото се мотае винаги преди избори. Има още какво да се краде. Тия избори копирни машини, другите скенери, през БДЖ, енергетика, инфраструктура, европейски пари, болници, митници, ДДС, акцизи... Иначе не виждам защо някой ще си остави печелившия бизнес, за да стане кмет или депутат за 2-3 хиляди на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 14
studioaa
преди 11 години
Махането на нули от време на време е необходимо да, за по-голямо удобство. Според мен критиките ти към модела са меко-казано неоснователни, имайки в предвид постиженията на модела спрямо всички други такива за всички времена. Благодарение на него видяхме небивал научно технологичен прогрес в последните 150 години и се направиха много повече неща отколкото в предходните 5000 хил. години. Той стимулира знаещите и можещите и ги издига на пиедестал, което дразни неимоверно останалите. Някой хора цял живот не могат да се обяснят как така някой може да има цели и ценности, различни от моите и тези прозорливи хора са мразени до полуда, избивани и т.н. Днес те са водещи в модела, както и трябва да бъде винаги. Капитализмът далеч не е перфектния модел, но няма създадено нищо по-добро от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Това е много грешно талкуване на икономиката и друг път съм го чувал. Всичко, което изброи са всъщност сигнали за някакъв модел, който не работи правилно. Този модел е създаден точно от печатането. Да продължаваш да наливаш да и казваш "ми сори, такъв е модела така се прави това е нормално" е нелепо. Според теб ако на световно ниво непрестанното и ускоряващото се увеличаване на цени и парична маса се запази, до къде ще се стигне? Според мен би следвало да има някакво махане на нули. Ако не сега след 10 години. На световно ниво. Иначе да спечелиш 1 мил и да дадеш са обяд 100 хил би било нормално..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Колкото и да е неприятно да се признае, няма друг начин за обуздаване на икономиката. Колкото и да се опитваш, да избегнеш инфлацията няма да стане уверявам те, тя е като водата ако не успее да избие ще избие от друго място, но ще избие със сигурност, защото двигателят за нея е човешката алчност, а тя е безкрайна. Благодарение именно на тази парична политика се роди средната класа за пръв път в историята, защото лошо управляваните пари изчезват, все едно никога не са съществували, а не се наследяват в продължение на векове от наследниците на барона/маркиза. Абсудно, е след време месечно да печелиш по-малко отколкото да си напълниш резервоара на колата или да си платиш тока, защото децата на мениджърите на ЕРП-тата имат нужда от нов мерцедес, за да се харесат на мадамите, защото стария на 6 месеца, вече не е модерен. Цените НИКОГА няма да спрат да растат, без значение какво правиш. Няма друг начин да се бориш с това освен с печатане на нови пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Не съм съгласен, че печатането на пари е решение. То е част и то не голяма от решението. Всички решения на всички въпроси са конкретни съобразени с въпроса. Имаме безработица? - печатаме пари. Имаме дефлация - печатаме пари. Имаме Инфлация - печатаме пари. Имаме висок дълг - печатаме пари, имаме отрицателен бланс щото само внасяме - печатаме пари. Имам проблем с емиграцията - печатаме пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
studioaa
преди 11 години
Представи си ситуация като нашата, доходите на помръдват, но не и цените и този ръст не може да се обуздае, което значи че постоянно обедняваме.Ние сме жертва на кошмарно вътрешно обезценяване на лева. Единственото лекарство за този проблем е печатане на още пари, за да се "изгорят" повишенията на цените, които са дошли реално без причина реално от нищото, защото някой бил сънувал, че нещо застрашава интереса му например. Няма друг начин, фискалната дисциплина съчетана с хилава икономика НЕ може да бъде повод за гордост никому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
studioaa
преди 11 години
Не бива да се позволява подобен растеж на цените на храните и енергоносителите при толкова стабилна валута като марката/еврото, при положение че 85% отиват в ръцете на шепа посредници/прекупвачи - за справка България от 1998 до сега. Такива цени задушават средната класа, а от там много влошена възрастова структура на населението, много ниска раждаемост, много неграмотни арабски емигранти това е като омагьосан кръг. При наличие на подобно явление единственото лекарство е непрекъснатото печатане на нови пари и постоянно отслабване на валутата както прави ФЕД. Германия вече е новата Япония, много остаряла със свръх надут стандарт, прекалено високи данъци и все по-слаба икономика от година на година. Подрепям прогнозата на Morgan Stanley, че до 20 години БВП на ЕЗ заедно с новите държави в нея ще е около 50% от този на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Абе тая работа е много хлъзгава. Личното ми мнение, че започват да си говорят каквото искат. Може и да има дефлация, но тя не е в стоките от първа или дори втора необходимост. Реално цените на храните постянно растат, както и тези на енергиините носители. Мерцедесите може да са паднали с 1000 евро ама това не е от особено значение. Ти сам каза 50-60 евро обяд - тоява дефлация ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Това е още една причина да се стартира OMT незабавно. Както не веднъж съм подчертавал изходът от кризата за еврозоната минава през едни 150 милиарда евро месечно инвестирани в активи и ДЦК и това да продължи поне 4 години или да се налеят поне 7 до 10 трилиона евро в реалната икономика. В резултат на тази програма разбира се еврото ще поевтинее спрямо всички основни валути до около 0.9$, колкото е ралната му покупателна стойност, ако сравним потребителската кошница между Европа и САЩ. Абсурдно е, че днес в Германия с дадена сума в евро може да се купят много по-малко стоки и услуги, отколкото със същото число в долари за САЩ. Абсурд е един нормален обяд да струва 50-60 евро в нормален ресторант дори в Германия. Това е признак за свръхдисбаланси в икономиката, за свръх-надценяване така да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още