IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Институцията трябва да прибегне до неконвеционални стъпки, за да се справи със спадащите цени

16:36 | 13.04.13 г. 56
Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Макар Европейската централна банка (ЕЦБ) да е декларирала, че дефлацията не е сериозна заплаха за еврозоната на този етап, спадът на потребителските цени под определеното ниво от 2% може и да се окаже проблем, прогнозира Reuters.

През март в Гърция за първи път от години беше отчетена дефлация, но това не е изолиран случай - в останалите страни от еврозоната статистиката отчете спад на цените на потребителските стоки. В Португалия годишната инфлация е 0,5%, а в съседна Испания достига 0,7 на сто.

„В условията на рецесия, растяща безработица и затегната фискална политика в тези държави няма да е изненада инфлацията да падне под нулата и да остане така за няколко месеца през годината”, коментира анализаторът Холгер Сандте.

ЕЦБ вече си отбеляза слабото търсене в периферията на еврозоната или там, където високата безработица и политиката за свиване на коланите избуяват с пълна сила.

Но дори и във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, инфлацията забавя ръста си до 1,1% през март, сочат още данните.  Така че скоро действия от страна на централните банкери може и да бъдат факт.

Един от инстрwментите в ръцете на ЕЦБ е основният лихвен процент. В момента той е на ниво от 0,75 на сто или най-високото ниво сред останалите водещи световни икономики. Според оценките на банкерите обаче политиката не стига до всяко кътче от еврозоната и ще трябва да бъдат пробвани и други опции.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че банката ще предприеме нови „нестандартни мерки”, сред които са изкупуване на ценни книжа. „Шансовете на ЕЦБ са да приложи нови неконвенционални политики, както подсказа и самият Драги”, коментират анализаторите на Credit Suisse. Какви ще са те, тепърва предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

49
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ако говориш за Л. Христов, за който аз си мисля, макар и авторитет за някои институции (точно срещу които аз имам съмнения) няма как да е авторитет в моите очи. Точно колкото и Миглена Кунева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Странно, написали сме едно и също едновременно, значи има за какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Нали знаеш, че и Бразилия, и Аржентина в началото на миналия век са отворили широко врати за хора, които разбират от земеделие и дестинацията тези две страни е била в пъти по желана от Америка. С прекръстването на българите с македонски имена след втората световна война, по нареждане на Коминтерна, също много българи бягат натам. Но няма как да се чати на тези теми, а и не винаги имам време да видя, кой ми е отговорил, така че само едно мога да кажа, вярно, ти не защитаваш МВФ и СБ, затова се вгледай в паразитния им начин на съществуване, , само погледни името им, "между-народ-ен", "свет-овен", явно мераците им не са само локални от самото начало.Затова не мога да се съглася, че ние сме ги поканили.МВФ, СБ, всички централни банки, навързани като черва, са най-големия враг за нормалното съществуване на хората.Например, след като Родшийл не успява да склони руския цар за създаване на ЦБ в Русия, му спретва една изненада с Ленин, връчва му собственото си червено знаме и напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
Както казва Любомир Христов : "Не вярвам в световната конспирация , нямам информация и няма какво да споделя " В началото на 20-ти век Аржентина е привлекателна колкото Америка - ако си спомняш : Онасис емигрира първо там - и от от тогава насам само надолу , МВФ се намесва чак в през 80-те .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Като казваш, че МВФ са поканени, да питам, кой ги покани в Ирак?http://***.warandpeace.ru/ru/news/view/34796/ една стараинформация, но на руски, нищо съществено, просто за разнообразие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
http://bg.mondediplo.com/article881.htmlData, за Аржентина данните са изключително различни, зависи откъде черпиш информация.Като се има предвид, че повече от 90% от световните медии са в ръцете само на няколко фамилии, представи си, ние дето превеждаме от тях, какво превеждаме и колко сме неконтролирани.Затова аз гледам да отсявам за себе си информацията. За МВФ, кой го е поканил, може да се спори, но трябва да сме на маса, Че ще е дълго.Гледа ли филма и хвърли един поглед на статията горе, тази сутрин я видях. За корупцията на държавни служители, все пак не е за вярване че те се подкупват един друг, нали? Койи за какво и с какво ги подкупва? Все пак не е за моите зелени очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Богатите сгради и широките булеварди на Буенос Айрес са доказателство, че някога икономиката на Аржентина е процъфтявала, подхранвана щедро от износа на селскостопанска продукция. Погрешни икономически ходове и политическа нестабилност смъкнаха страната от десетото място по богатство в света през 1913 г. до 36-о място през 1998 г.Сега Аржентина има дългове за $132 милиарда долара, което представлява една седма от всички дългове на развиващите се страни, взети заедно. Международният валутен фонд отпусна или гарантира девет заема за страната от 1983 г. насам.Как стигна Аржентина до тази разруха? Коренът на последната криза е в огромните преразходи на национално и регионално ниво на фона на една закъсваща икономика.Голяма част от парите е използвана за укрепване на държавата и за заплати, но много аналитици обвиняват за кризата корупцията сред държавните служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 11 години
Ама верно световната конспирация е виновна ? Знаех си аз че злите сили са виновни че примерно България произвежда 10 пъти по малко от Швейцария и сама на защитава интересите си :)п.п. не че защитавам *** от СБ и МВФ ама те никъде не са отишли сами - навсякъде са ПОКАНЕНИ . Демек страните където са отишли САМИ ПЪРВО са се наакали и след това услужливите чичковци са опишли да им "помагат" . А относно работата им - Камъче те са КРЕДИТОРИ и от тях можеш да очакваш също толкова съжаление колкото от собствената си обслужваща банка . ТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАК ЩЕ СИ ВЪРНАТ ПАРИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Гледай филма, няма смисъл да вземаш думите ми буквално.В Южна Америка има явно движение срещу МВФ, а ние в Европа спим.Това имам предвид.Страшното е и странното е, че медиите на Южна Америка обслужват интересите на МВФ, това е страшното.А ти може да ми посочиш една страна, където е влязъл МВФ и държавата е "цъфнала". Какво казва аржентинската президентка, за МВФ, и след 50 години съвети на МВФ страната в още по-голям батак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Веднага ти казвам кое е комунистическо. Комунистическо е да отричаш хората, които имат различни възгледи от твоите. Едно време така беше. Не е правилно да наричаш хората комунисти, защото не подкрепят печатането на пари. Ако няма икономии, защо има дълг? Защо не се наредим пред банките да раздават пари на калпак. Икономиите са свързани точно с начина по който си изкарваш парите. Точно ти беше този, който каза че било нормално да харчиш колкото изкарваш. Помня коментара ти. Ако няма икономии тогава си противоречиш сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още