IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Институцията трябва да прибегне до неконвеционални стъпки, за да се справи със спадащите цени

16:36 | 13.04.13 г. 56
Идват нови проблеми за ЕЦБ – този път свързани с дефлацията

Макар Европейската централна банка (ЕЦБ) да е декларирала, че дефлацията не е сериозна заплаха за еврозоната на този етап, спадът на потребителските цени под определеното ниво от 2% може и да се окаже проблем, прогнозира Reuters.

През март в Гърция за първи път от години беше отчетена дефлация, но това не е изолиран случай - в останалите страни от еврозоната статистиката отчете спад на цените на потребителските стоки. В Португалия годишната инфлация е 0,5%, а в съседна Испания достига 0,7 на сто.

„В условията на рецесия, растяща безработица и затегната фискална политика в тези държави няма да е изненада инфлацията да падне под нулата и да остане така за няколко месеца през годината”, коментира анализаторът Холгер Сандте.

ЕЦБ вече си отбеляза слабото търсене в периферията на еврозоната или там, където високата безработица и политиката за свиване на коланите избуяват с пълна сила.

Но дори и във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, инфлацията забавя ръста си до 1,1% през март, сочат още данните.  Така че скоро действия от страна на централните банкери може и да бъдат факт.

Един от инстрwментите в ръцете на ЕЦБ е основният лихвен процент. В момента той е на ниво от 0,75 на сто или най-високото ниво сред останалите водещи световни икономики. Според оценките на банкерите обаче политиката не стига до всяко кътче от еврозоната и ще трябва да бъдат пробвани и други опции.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че банката ще предприеме нови „нестандартни мерки”, сред които са изкупуване на ценни книжа. „Шансовете на ЕЦБ са да приложи нови неконвенционални политики, както подсказа и самият Драги”, коментират анализаторите на Credit Suisse. Какви ще са те, тепърва предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

39
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Според мен спорът ти е безсмислен, ако някой е възпитан в дух на комунизъм много трудно е да му се изменят възгледите, без значение дали нещо е очевидно или не. Всеки, чийто мозък е бил промит с лъжите за Маркс и Ленин много трудно може да бъде изваден от комата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
Един класически пример за това, че икономиите не са добро средство за борба срещу кризата са самите САЩ през Великата депресия. Тогава след рекордния срив на Dow Jones с 90% само за няколко дни привитеството се опитва да приложи жестоки икономии, също както Германия днес и в резултат на тях безработицата стига до най-високите си равнища в историята на страната, престъпността и контрабандата достигат епични мащаби и резултат на икономиите $ се обезценява с около 80% до 1933г, което си е най-голямото му обезценяване в историята. Опитът показва, че икономиите може да сведат инфлацията до минимум, но не могат предотвратят ХИПЕРинфлацията, защото загубата на доверие в способността на икономиката да произвежда блага е много по-страшна и по-опасна от всяка криза. Единствените методи за решаване на проблеми от монетарен характер, каквато е днешната икономическата криза, са монетарните и в това не може да има никакво съмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
извинявам се, но пак не съм съгласен с теб. при точно тези капиталистически движения, нямаше как цените на жилища да са нормални. затова балона се пукна. забележи, че това е един от отраслите в който институциите не се намесват да регулират цените. затова точно пазарните сили ги сринаха. освен това ниските цени на жилища не е задължително лошо нещо. от друга сртана много по важни стоки като храни и енергия скачат непрекъснато. но това сигурно е много добро нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 11 години
Ми *** пример - цените на недвижимостите в България , Гърция , Испания , Португалия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 11 години
1. Себедостатъчни икономики нама и никога не е имало никъде по света от времето на ранното средновековие . 2. Благодарение на капитализма и либерализма хората на тази планета повишават благосъстоянието си с по 3-4 % годишно 3.Примери за страни който имат капиталистическо и либерално управление ? Ха - това ли ме питаш при положение че дори Куба започна либерални промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Супертредър, обиждаш за да неглижираш. Ако си толкова умен докажи го аргументирайки се.Дата, кое смяташ за непопулярна идея - либерализма ли? Помисли пак, помисли как света е зациклил именно защото се управлява с твърда вяра в аксиоматичността на тази "гениално" проста утопия и с която се индоктринира всеки млад икономист. На въпроса ти за успешен социализъм - в момента всяка ресурсна държава разпределяща на калпак може да се счита за успешен социализъм - Норвегия, Кувейт, Венецуела.А сега ти ми дай пример на страна със успешна себедостатъчна либерална и отворена икономика към момента. Себедостатъчна - която няма да се срине ако бъде изолирана от чуждите пазари - за да може да служи за пример на многото неконкурентни страни като България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 11 години
всичко е много хубаво и аз съм съгласен с вас теоритично. само, че неможах да видя къде автора, а и самата ЕЦБ видяха дефлация? Защото не се сещам цената на кое е паднала драстично, освен цената на човешкия труд де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 11 години
и тук идва пределната склонност към спестяване на Кейнс която размазва теорията ти - в период на несигурност хората отказват да потребяват (харчат) . Или с други думи - дефлационната спирала не е измислена в часовете по трудово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
pecan
преди 11 години
колкото и пари да се напечатат както искат някой хора в форума и не само тук положението няма да се оправи докато не се създаде конкурентна икономика.ясно е че тези които са длъжници ще искат печатане на пари а тези които са депозанти не.важно е производството.иначе по време на викторианската епоха в англия е имало близо половин век дефлация.който иска може да попрочете.тогава темповете на развитие на науката не са били никак бавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
*** едва ли ! По скоро хората с лекота приемат популярните идеи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още