IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

6. Коренна държавна реформа. Всеобща демокрация. Равни права за всички.

В държавата съществува „демократичен дефицит“. Гърция постепенно бива превръщана в авторитарно-полицейска държава.

Ние призоваваме за:
- Възстановяване на властта на народа и повишаване на правомощията на парламента в рамките на политическата система.
- Разделение на властите.
- Отмяна на икономическите привилегии на депутатите.
- Въвеждане на реална демокрация и институции на самоуправление под контрола на работниците на всички нива.
- Мерки против политическата и икономическа корупция.
- Гаранция на правата на жените и младежта в семейството, работното място и публичната администрация.
- Реформи в имиграционните разпоредби, социализация на имигрантите и протекция на тяхното равенство.
- Демократични реформи в публичната администрация.
- Разпускане на специалните части.

7. Силна социална държава.

В страната ни има има една слаба, разпокъсана и неефективна социална система. Последните две години пък направо я съсипаха. Резките ограничения в социалните разходи и отмяната на социалните услуги превърнаха Гърция в страна на социална несправедливост.

Нуждаем се от:
- Незабавна пенсионна реформа, която ще върне пенсионните фондове в една универсална публична социално-осигурителна система.
- Повишаване на помощите за безработни докато достигнат 80% от заплатата. Въвеждане на гарантиран минимален праг на помощите, така че нито един безработен да не остане без обезщетение.
- Единна система в защита на социално слабите

8. Здравето не може да бъде стока, то е социално благо и право на всички.

Понижението на общите държавни разходи за здравеопазване наполовина до 3% от БВП, при положение, че в ЕС те са двойно по-високи, е ясна цел на управляващите и на „тройката“ (ЕС, ЕЦБ и МВФ - бел. ред.)

Здравеопазването трябва да е безплатно и да се финансира чрез обществена здравна система. Мерките включват:
- Модернизация на болниците. Модернизация на здравната инфраструктура на Социално-осигурителния институт.
- Спиране на съкращенията в здравния сектор и покриване на здравните нужди на населението, както по отношение на персонал, така и на оборудване.
- Безпрепятствен и безплатен достъп до лечение за всички граждани на страната.
- Безплатни лекарства и прегледи за пенсионери, безработни, студенти и хронично болни.

9. Защита на образованието и културата от политиката на Меморандума.

Образованието е безспорно доказателство, че кризата и проблемът с дълга се използват като извинение от поддръжниците на политиката на Меморандума (за спасителната помощ - бел. ред.) 

Държавата намалява значително разходите за образование. Ние призоваваме за:
- Консолидиране на една универсална, обществена и безплатна образователна система.
- Обезпечение на спешните нужди от персонал и инфраструктура на всички нива в образованието.
- Задължително 14-годишно обучение за гражданите.
- Установяване на автономността на университетите и запазване на академичния им и обществен характер.

10. Външна политика на мир и независимост.

Приспособяването на нашата външна политика към мощните западни държави и към ЕС застрашава независимостта, мира и сигурността на страната ни.

Не искаме Гърция в НАТО, нито НАТО в Гърция. Нуждаем се от:
- Многостранна чуждестранна политика, насочена към мир.
- Излизането от НАТО и затваряне на чуждите военни бази.
- Прекратяване на военното сътрудничество с Израел.
- Подпомагане на опитите на народа в Кипър за възстановяване на целостта на острова.

На базата на международното законодателство и принципите на мирното решаване на конфликти, ние ще търсим решение на гръцко-турските отношения, решение на проблема с официалното име на Македония и признаване на ексклузивната икономическа зона на Гърция.

„Няма да ни изнудват, няма да ни уплашат. Заедно можем да ги победим!“, се казва в доктрината на СИРИЗА.

Всичко за кризата в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

159
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Ама те и сега бягат бе, човече! Даже много повече! Защо все повече бягат? Около мен няма нито едно дете, което да планира да учи университет тук! Те още от 7 клас вече избират къде да се махат, а не са и чували за комунизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
158
rate up comment 2 rate down comment 1
Jimmy
преди 12 години
И сравнението пък наистина е очивадно и кристално ясно ясно, при едни и същи хора, но в различините системи:ФРГГДРЮжна КореяСеверна Кореякоментарът е излишен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
157
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
И последно - аз съм един от малкото от моята компания, който остана да живее в България. Всичките ми приятели се сутроиха из 4-те края на света по блестящ начин благодарение на образованието и професионалните си умения, с които заминаха от тук! В т. ч. и лекари! Не само това, но след кратка адаптация се откроиха от местните и направиха кариера, особено компютърните спецове и инженери. Едва ли щеше да се случи, ако идваха от някакъв бантустан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
156
rate up comment 5 rate down comment 3
Jimmy
преди 12 години
То бива глупости и червена пропаганда, ама това вече минава всякакви граници.Има един много *** и ЯСЕН ФАКТ, който прави на пух и прах цялата ви *** пропаганда колко хубав рай бил соца и той е следния:Като беше толкова хубав тоя вашия соц., що така хората, с риск за живота си бягаха на Запад и никой от "загнилия" Запад не бягаше в социалистическия "рай", при това без никой да ги спират, ако пожелаят?Кой бяга от хубавото, бе другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
155
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 12 години
Да, нямахме дънки, дъвки и бонбонки, колите ни бяха смешни, но имахме безплатно образование, здравеопазване, пенсионна система и хората имаха сигурност! Това беше държава, която обгрижваше първо децата и старците, което говори много, но на който има някаква ценностна система, различна от МОЛ-културата.Колко, кога и къде са изклали комунистите си остана една неизяснена легенда. Робски труд, лагери, бригади... някой има ли идея колко антифашисти са лежали по лагери и затвори, интернирани и избити със и без съд, но на фона на повсеместна мизерия. Каква точно е вината на Вапцаров, за да бъде убит законно? А големите демокрации, на които толкова се възхищавате, колко кръв са източили, колко хорица са затрили из колониите си, за да превлекат това богатство, от което още си рентиерстват?Имайте малко уважение към интелекта на някои от четящите, моля! Не ми говорете за Германия, защото капитализъм има и в Нигерия, и в Хаити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
154
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
А бе приятел, ти наистина ли ги пишеш на сериозно тези работи? Наистина ли мислиш, че маратонките, бананите, дъвките и бонбоните са нещото, което дава облика на една държава? Аз си спомням, че по онова време в капиталистическа Турция на 50 км. на югоизток от Истамбул вече можеха да се видят села без електричество и жените раждаха в домовете си като през 15 век? Знаеш ли как е още малко по на изток и до днес? Знаеш ли какъв шок от мизерията из турските села изпитаха онези от изселниците ни, които тръгнаха от селата около Разград и Хасково? Имаш ли идея какъв беше стандартът на гърците в капиталистическата им държава през 70-те години и колко гърци можеха да си купят маратонки Адидас? Знаеш ли какви безчинства извърши там военната хунта с одобрението на демократичния Запад? Да говорим ли за Пиночет, Сомоса...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
153
rate up comment 1 rate down comment 2
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Ехо, замисли се върху това - МНОГО СИ НАИВЕН, НАИВЕН, НАИВЕН, НАИВЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
152
rate up comment 4 rate down comment 0
4o4kobg
преди 12 години
Не виждам смисъл от сравнения, какво сме построили сега и преди, няма как да знаем какво би било ако нямаше соц, но можем да направим сравнение на двата строя в западна и източна Германия, един народ, 2 строя на управление.Резултатът го знаем всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
151
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 12 години
Ех, соц незабравимТака ли беше, наистина? Дали от скръб по Тато и по соца жените спряха да правят любов и да раждат?Ако трябва да се отговаря сериозно на Чакъров, това, което казва, е голяма лъжа, в стила на живковите. Първо България не стана 9 милиона. Аха да стане и Живков разгони към половин милион с възродителния процес. Толкова се изселиха в Турция, напъдени от родината си, от държавата по-точно.А самата държава беше като затвор за българите. По границата й дори имаше телени мрежи. На Запад пътуваха малцина. Затова, естествено, след като България престана да бъде затвор, около 1 милион емигрираха. Има и временни гурбетчии, сезонни работници и т. н. Тръгнаха да търсят щастието си по света, докато тази забатачена държава се оправи. Защо някой трябва да ги вини?Мнозина мотивират емиграцията си с това, че комунистите в България още дърпат конците, станали са червени капиталисти и т. н. И че заплатите са ниски, нагласите на хората са още комунистически, няма свобода за частна инициатива, предприемачество. И хората се радват на изказвания като това на Костадин Чакъров.Привържениците на онова време пък повтарят, че тогава всички ходели на море, а парното и тока били евтиниТакива спорове в Интернет колкото щеш. Дали обаче може да се измери в цифри било ли е по-добре при социализма?Неотдавна размествах на балкона едно шкафче и като го обърнах, видях етикета на гърба му. Останах като гръмнат цена 88 лв. Цялата икономика на социализма изведнъж изникна пред очите ми. Шкафче, изработено от популярния за соца материал талашит. Широко една педя и половина, с едно чекмедженце (от фазер пресован картон) и една дървена вратичка. За непосветените ще кажа, че тогава заплатата на млад специалист беше 165 лв.Курсът на долара беше 1 лв. официално, 3-3,50 на черно. В магазините се продаваха маратонки Ромика за 36 лв. После пуснаха и Адидас. Всичко българско производство. Разбира се, за тях ставаха опашки. Като се чуе, че ще пускат Адидас в спортния магазин до хотел Рила в центъра на София, отпред се струпа опашка. Случайни минувачи виждат, зарязват работата си и се нареждат. Почват скандали и се правят списъци.http://e-vestnik.bg/?p=4995&cp=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
150
rate up comment 1 rate down comment 0
Jimmy
преди 12 години
Много точно казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още