IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

6. Коренна държавна реформа. Всеобща демокрация. Равни права за всички.

В държавата съществува „демократичен дефицит“. Гърция постепенно бива превръщана в авторитарно-полицейска държава.

Ние призоваваме за:
- Възстановяване на властта на народа и повишаване на правомощията на парламента в рамките на политическата система.
- Разделение на властите.
- Отмяна на икономическите привилегии на депутатите.
- Въвеждане на реална демокрация и институции на самоуправление под контрола на работниците на всички нива.
- Мерки против политическата и икономическа корупция.
- Гаранция на правата на жените и младежта в семейството, работното място и публичната администрация.
- Реформи в имиграционните разпоредби, социализация на имигрантите и протекция на тяхното равенство.
- Демократични реформи в публичната администрация.
- Разпускане на специалните части.

7. Силна социална държава.

В страната ни има има една слаба, разпокъсана и неефективна социална система. Последните две години пък направо я съсипаха. Резките ограничения в социалните разходи и отмяната на социалните услуги превърнаха Гърция в страна на социална несправедливост.

Нуждаем се от:
- Незабавна пенсионна реформа, която ще върне пенсионните фондове в една универсална публична социално-осигурителна система.
- Повишаване на помощите за безработни докато достигнат 80% от заплатата. Въвеждане на гарантиран минимален праг на помощите, така че нито един безработен да не остане без обезщетение.
- Единна система в защита на социално слабите

8. Здравето не може да бъде стока, то е социално благо и право на всички.

Понижението на общите държавни разходи за здравеопазване наполовина до 3% от БВП, при положение, че в ЕС те са двойно по-високи, е ясна цел на управляващите и на „тройката“ (ЕС, ЕЦБ и МВФ - бел. ред.)

Здравеопазването трябва да е безплатно и да се финансира чрез обществена здравна система. Мерките включват:
- Модернизация на болниците. Модернизация на здравната инфраструктура на Социално-осигурителния институт.
- Спиране на съкращенията в здравния сектор и покриване на здравните нужди на населението, както по отношение на персонал, така и на оборудване.
- Безпрепятствен и безплатен достъп до лечение за всички граждани на страната.
- Безплатни лекарства и прегледи за пенсионери, безработни, студенти и хронично болни.

9. Защита на образованието и културата от политиката на Меморандума.

Образованието е безспорно доказателство, че кризата и проблемът с дълга се използват като извинение от поддръжниците на политиката на Меморандума (за спасителната помощ - бел. ред.) 

Държавата намалява значително разходите за образование. Ние призоваваме за:
- Консолидиране на една универсална, обществена и безплатна образователна система.
- Обезпечение на спешните нужди от персонал и инфраструктура на всички нива в образованието.
- Задължително 14-годишно обучение за гражданите.
- Установяване на автономността на университетите и запазване на академичния им и обществен характер.

10. Външна политика на мир и независимост.

Приспособяването на нашата външна политика към мощните западни държави и към ЕС застрашава независимостта, мира и сигурността на страната ни.

Не искаме Гърция в НАТО, нито НАТО в Гърция. Нуждаем се от:
- Многостранна чуждестранна политика, насочена към мир.
- Излизането от НАТО и затваряне на чуждите военни бази.
- Прекратяване на военното сътрудничество с Израел.
- Подпомагане на опитите на народа в Кипър за възстановяване на целостта на острова.

На базата на международното законодателство и принципите на мирното решаване на конфликти, ние ще търсим решение на гръцко-турските отношения, решение на проблема с официалното име на Македония и признаване на ексклузивната икономическа зона на Гърция.

„Няма да ни изнудват, няма да ни уплашат. Заедно можем да ги победим!“, се казва в доктрината на СИРИЗА.

Всичко за кризата в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

169
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Тази пролетарска мисъл е много популярна сред лумпенизираните маси! Но, нейното битуване, смачква възможността за човешки прогрес. Разликите в примерите дадени от теб е, че едните са живяли съзнателно по качествено/щастливо, приятно или както искаш/ от другите, а иначе Вапцаровското ...и след... - червей..., е ясно!Longin, да хората НИКОГА, не са били, не са и няма да бъдат равни, иначе не биха просъществували! Абсолютно си прав за казаното. Но, проблема е, че идва момент в който сънувайки, че снасят яйца, едни хора всъщност се ***! Свръхпроизводството и нежеланието да бъде овладяно, надпреварата за показване на "финансови мускули", необратимите щети нанесени на Земята от човешка дейност, изперкването на богатите в имперските им амбиции и това че, са полубогове, всъщност са ЧАСТ от проблемите за положението. Та част от "капиталистите" са станали по-колеми комунисти и тирани от тези дето знаем. "Спящи" високи технологии, които могат да са полезни и насочени в полза на човечеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
168
rate up comment 3 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Лакомията на хората, в буквалния и в преносния смисъл, ще ги унищожи!Както вече писаха- За какво трябва да се натъпчеш с 3 кюфтета, при положение, че 2 са ти достатъчни за да се нахранишЗа какво ти е кола за 200 хилки, когато от т.А до т.Б може да отидеш и с кола за 20 хиляди.Мога да продължа с въпросите- "за какво", до безкрай! Ни ми казвай, че много "работиш" защото ти се работи, а защото алчен! И колкото повече трупаш, ставаш все по-алчен!Казваш, че хората не са равни....много грешиш! на два метра под земята всички сме абсолютно равни, не зависимо дали едния е карал майбах, купен с парите от труда на другия, а пък другия е бил със голф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
167
rate up comment 3 rate down comment 3
Longin
преди 12 години
аз пък бих обобщил "края" на всичко с мисъл от стария Бъфет - "като се отдръпне прилива се вижда кой е влязъл в морето без ***..." :)е, сега тия (държавите) без гащите подскачат и сипят черврени закани към другите - ама ше мине едно поколение и стария гнил капитализъм пак ще *** морето уверено - със кредити или без, със хартиени пари или без, злато, платина или биткоини; с бъдещите си герои - бъдещите Бил Гейтовци, Бъфетовци, Хедри фордовци, и т.н... ще са измислили нови видове енергия, нови лекарства, чипове, нанороботи, реактори, оръжия, забавления, и т.н. ..естествено неуспелите историята няма да ги помни, както е и сега; и по страхливите и мързеливите ще са там някъде също, по близо до брега - на по сигурно но и по гладно ... винаги са били, и винаги ще ги има =====================хората не са, и никога нема да са равни (поне на тая грешна земя) - това е основния филосовски проблем на червената идеология - иска да направи от човека Богрезултатите - посочени са по-надол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
166
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Да обобщя цялата тема: в дъното на всичко е рекламираният "до вчера"- живот на кредит! "Живота на кредит", който е продиктуван и от насаждания от капитализма- консумативизъм на обществото, пренесен в глобален мащаб, води до глобална криза! Това е кризата на сегашният капиталистически модел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
165
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Голямата паника се разраства и след Гърция дали Испания и Италия няма да смъкнат картите на масата. Само това е пътя за измъкване - въвеждане на старите валути, обезценка с 50 % (болезнено но необходимо) и до няколко години ще са в добра кондиция. В противен случай младите хора ще емигрират, следва огромна тежест върху пенсионната система в следващите години, прогресивно намаляващи доходи и задълбочаваща мизерия. Никога няма да могат да изплуват. .... Жалко за едно изгубено поколение което никога няма да живее като своите родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
164
rate up comment 2 rate down comment 0
Jimmy
преди 12 години
Аз пък като четях тук писанията колко хубаво било при соца, за момент се усъмних да не би щвейцарците да са бягали в Румъния, англичаните - в Албания, французите - в СССР, австрийците - България, а бягащите от Западен Берлин към Източен да са били разстрелвани на стената....И даже почти си представих как препълнени кораби с американци от Флорида се опитват да се доберат до "Острова на свободата", при другаря Фидел ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
163
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Предавам се! :lol: Хората бягат от векове на къде ли не и по какви ли не причини - англичани, ирландци, италианци са бягали от унищожителната капиталистическа мизерия в Америка, пак италианци, турци и сърби - в Германия, Австрия и Швейцария, Виетнамци, араби и латиноси пък бягаха в комунистическа България... от векове някой бяга на някъде...Този разговор не ми е вече интересен.Успех със самоиндексирането! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
162
rate up comment 2 rate down comment 1
Jimmy
преди 12 години
"предишното правителство краде като за последно, но индексираше доходите 2 пъти годишно"Койта чака на правителството да му индексира доходите - да се записва при Ципрас в СИРИЗА, аз моите доходи си изкарвам и индексирам сам с това което съм се изучил и мога да предложа. На никакво правителство няма да чакам да ми ги индексира, който иска да е зависим роб - да чака на правителство, политици и чиновници да му индексират мизерните доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
161
rate up comment 2 rate down comment 1
Jimmy
преди 12 години
"Ама те и сега бягат бе, човече! Даже много повече! Защо все повече бягат? "Бягат и ще бягат - 10 години президент Гоце, още колко години Лукановци, Виденовци, Станишевци, Доганци ....Ама не бягат в Куба, КНДР или даже в Русия, а пак в прогнилия Запад. Що ли така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
160
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 12 години
Не ми се коментират нито Германии, нито Кореи, нито Виетнам. Знам само, че България се превърна в отвратителна, бедна, изкормена ***, в която безпътицата и мизерията пълзят като матастази. Икономиката ни виси на 1-2 млрд. и един вторичен трус ще ни вкара в моргата. Не съм сигурен следващата пролет как точно ще изглеждат нещата тук, защото предишното правителство краде като за последно, но индексираше доходите 2 пъти годишно и остави 8 млрд. резерв. Бойко се хвали, че е усвоил 9 млрд. фондове, резервът е празен и нещата се сговнясват от ден на ден. Ти ми кажи как ще я бъде държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още