IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

6. Коренна държавна реформа. Всеобща демокрация. Равни права за всички.

В държавата съществува „демократичен дефицит“. Гърция постепенно бива превръщана в авторитарно-полицейска държава.

Ние призоваваме за:
- Възстановяване на властта на народа и повишаване на правомощията на парламента в рамките на политическата система.
- Разделение на властите.
- Отмяна на икономическите привилегии на депутатите.
- Въвеждане на реална демокрация и институции на самоуправление под контрола на работниците на всички нива.
- Мерки против политическата и икономическа корупция.
- Гаранция на правата на жените и младежта в семейството, работното място и публичната администрация.
- Реформи в имиграционните разпоредби, социализация на имигрантите и протекция на тяхното равенство.
- Демократични реформи в публичната администрация.
- Разпускане на специалните части.

7. Силна социална държава.

В страната ни има има една слаба, разпокъсана и неефективна социална система. Последните две години пък направо я съсипаха. Резките ограничения в социалните разходи и отмяната на социалните услуги превърнаха Гърция в страна на социална несправедливост.

Нуждаем се от:
- Незабавна пенсионна реформа, която ще върне пенсионните фондове в една универсална публична социално-осигурителна система.
- Повишаване на помощите за безработни докато достигнат 80% от заплатата. Въвеждане на гарантиран минимален праг на помощите, така че нито един безработен да не остане без обезщетение.
- Единна система в защита на социално слабите

8. Здравето не може да бъде стока, то е социално благо и право на всички.

Понижението на общите държавни разходи за здравеопазване наполовина до 3% от БВП, при положение, че в ЕС те са двойно по-високи, е ясна цел на управляващите и на „тройката“ (ЕС, ЕЦБ и МВФ - бел. ред.)

Здравеопазването трябва да е безплатно и да се финансира чрез обществена здравна система. Мерките включват:
- Модернизация на болниците. Модернизация на здравната инфраструктура на Социално-осигурителния институт.
- Спиране на съкращенията в здравния сектор и покриване на здравните нужди на населението, както по отношение на персонал, така и на оборудване.
- Безпрепятствен и безплатен достъп до лечение за всички граждани на страната.
- Безплатни лекарства и прегледи за пенсионери, безработни, студенти и хронично болни.

9. Защита на образованието и културата от политиката на Меморандума.

Образованието е безспорно доказателство, че кризата и проблемът с дълга се използват като извинение от поддръжниците на политиката на Меморандума (за спасителната помощ - бел. ред.) 

Държавата намалява значително разходите за образование. Ние призоваваме за:
- Консолидиране на една универсална, обществена и безплатна образователна система.
- Обезпечение на спешните нужди от персонал и инфраструктура на всички нива в образованието.
- Задължително 14-годишно обучение за гражданите.
- Установяване на автономността на университетите и запазване на академичния им и обществен характер.

10. Външна политика на мир и независимост.

Приспособяването на нашата външна политика към мощните западни държави и към ЕС застрашава независимостта, мира и сигурността на страната ни.

Не искаме Гърция в НАТО, нито НАТО в Гърция. Нуждаем се от:
- Многостранна чуждестранна политика, насочена към мир.
- Излизането от НАТО и затваряне на чуждите военни бази.
- Прекратяване на военното сътрудничество с Израел.
- Подпомагане на опитите на народа в Кипър за възстановяване на целостта на острова.

На базата на международното законодателство и принципите на мирното решаване на конфликти, ние ще търсим решение на гръцко-турските отношения, решение на проблема с официалното име на Македония и признаване на ексклузивната икономическа зона на Гърция.

„Няма да ни изнудват, няма да ни уплашат. Заедно можем да ги победим!“, се казва в доктрината на СИРИЗА.

Всичко за кризата в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

189
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Това е добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
188
rate up comment 2 rate down comment 1
Pitashtia
преди 12 години
Дивият глобален капитализъм не-може да бъде опитомен без задружни действия и Гърците ще се провалят. Програмата е прекалено лява, но става, ако целият ЕС е на същият акъл. Тогава Голямата глобална депресия ще ни подмине. Забравени са уроците от предишната, а след нея последва Втората световна война. Искам да спечелят за да видя какво ще стане , но съм песимист. Все едно в някой български град да вдигнат данъците на бизнеса и богатите. Светът е глобално село и без глобална солидарност и правила, дивият капитализъм е в по-изгодни позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
187
rate up comment 1 rate down comment 2
Wraff
преди 12 години
Браво, покажете правилната посока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
186
rate up comment 8 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 12 години
до Biso преди 2 дни...Не сравнявай Гърция с Франция, тя е териториално най-голямата страна на континента и лидер с развита ядрена енергетика, автомобилостроене, самолетостроене, телекомуникации и др. високотехнологични индустрии...че и добре развит туризъм.Ние тук на Балканите винаги сме имали и ще си имаме сериозни проблеми, тука е заровено кучето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
185
rate up comment 3 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Тия май искат освен да излязат от НАТО да се освободят и от всички заможни гърци???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
184
rate up comment 3 rate down comment 3
Biso
преди 12 години
Успели сме да изградим такива развити общества - образувание, здравеопазване, социално подпомагане, полиция и армия на база евтини горива и ресурси. Когато горивата и ресурсите поскупнат в пъти, тогава много от тези придобивки ще останат спомен от миналото. С интерес очаквам как ще изглеждат социалните общества на високоразвитите западни общества, по специално Франция след 5 - 10 години. Падането ще бъде от високо и приземяването много твърдо! Даже 5 години може да са прекалено дълъг период. Ситуацията в Гърция се промени драстично за има няма 2 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
183
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 12 години
В дългосрочен план всички ще искат да работят в пощите, и тогава какво правим с липсата на специалисти???След 15 - 20 години 30% от работната ръка в България ще бъдат от ромски произход. Ако до момента е имало специалисти, които са могли да заминат на запад, то тези хора разко ще намалеят в бъдеще. Тогава тези високо развити социални държави какво ще правят? Някой ще каже, че те самите ще започнат да си произвеждат специалисти, но колко време ще им бъде нужно, 20 - 30 години или повече? И тогава ножицата пак ще трябва да се отвори и да си доиде на мястото!Мисля си, че когато на един индивид държавата ( останалите данъкоплатци ) му задоволява всичките нужди на прилично ниво само защото се е родил, тогава се убива всякаква инициатива, всякакъв прогрес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
182
rate up comment 3 rate down comment 1
nedev75
преди 12 години
Поначало за това се търсят висококвалифицирани кадри в тези страни.Именно защото непрестижни и най-обикновени професии позволяват доходи за сравнително прилични блага без много усилия за образование, напржение и отговорност.Защо да се трепя да уча 10 години и специализирам после да стана лекар да получавам 7000-8000евро доход, от който чисто ми остава 4000, при положение че като работник в пощите вземам 3000евро, от които чисти 2500.За 1500евро от горе да си попилея младоста над книгите, да треперям да не ме съди някой, че нещо се е изприщил от някакво лекарство, което не трябвало да му предписвам и т.н.Кютай си кротко с 2500, който иска да е много престижен и отговорен да ходи да бъхте за едната стая по-голямо жилище и вместо Пасат или Голф, Ауди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
181
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 12 години
Сега погледнах, че в Норвегия и Дания средната заплата за лекар специалист е 2,4 пъти средния БВП на глава от населението. Ако не бъркам за мен това означава, че лекар специалист получава 2,4 пъти средната заплата за страната.Тука не виждам ножицата да е много свита. Може би след облагането с данъци съотношението да е 1,7 - 1,8.До колкото знам, северните страни имат проблем с медицинските кадри, а и по принцип с специалисти местно производство. Местното население не иска да учи за лекари, обучението и специализацията е дълго и трудно, в последствие приходите са малко над средните, при положение, че носиш отговорност за човешки живот. Нещата пак се свеждат до стимула, какво давам и какво получавам. Не смятам, че може всички да сме равни и да има прогрес. Можещите и знаещите да плащат на мързеливите и те на чаша бира да се правят на велики, как са прецакали класовия враг!Ако имате по-обстойна информация за северните страни моля да я споделите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
180
rate up comment 2 rate down comment 0
rinaa1
преди 12 години
Това не е ли един вид индекса Джини - ножицата , която е доста затворена в скандинавските страни и много отворена например в Латинска Америка и южна Европа . Затварянето на ножицата или ниският индекс съвсем не значи връщане на социализма , а просто социална държава . Примери - Норвегия , Дания .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още