IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

6. Коренна държавна реформа. Всеобща демокрация. Равни права за всички.

В държавата съществува „демократичен дефицит“. Гърция постепенно бива превръщана в авторитарно-полицейска държава.

Ние призоваваме за:
- Възстановяване на властта на народа и повишаване на правомощията на парламента в рамките на политическата система.
- Разделение на властите.
- Отмяна на икономическите привилегии на депутатите.
- Въвеждане на реална демокрация и институции на самоуправление под контрола на работниците на всички нива.
- Мерки против политическата и икономическа корупция.
- Гаранция на правата на жените и младежта в семейството, работното място и публичната администрация.
- Реформи в имиграционните разпоредби, социализация на имигрантите и протекция на тяхното равенство.
- Демократични реформи в публичната администрация.
- Разпускане на специалните части.

7. Силна социална държава.

В страната ни има има една слаба, разпокъсана и неефективна социална система. Последните две години пък направо я съсипаха. Резките ограничения в социалните разходи и отмяната на социалните услуги превърнаха Гърция в страна на социална несправедливост.

Нуждаем се от:
- Незабавна пенсионна реформа, която ще върне пенсионните фондове в една универсална публична социално-осигурителна система.
- Повишаване на помощите за безработни докато достигнат 80% от заплатата. Въвеждане на гарантиран минимален праг на помощите, така че нито един безработен да не остане без обезщетение.
- Единна система в защита на социално слабите

8. Здравето не може да бъде стока, то е социално благо и право на всички.

Понижението на общите държавни разходи за здравеопазване наполовина до 3% от БВП, при положение, че в ЕС те са двойно по-високи, е ясна цел на управляващите и на „тройката“ (ЕС, ЕЦБ и МВФ - бел. ред.)

Здравеопазването трябва да е безплатно и да се финансира чрез обществена здравна система. Мерките включват:
- Модернизация на болниците. Модернизация на здравната инфраструктура на Социално-осигурителния институт.
- Спиране на съкращенията в здравния сектор и покриване на здравните нужди на населението, както по отношение на персонал, така и на оборудване.
- Безпрепятствен и безплатен достъп до лечение за всички граждани на страната.
- Безплатни лекарства и прегледи за пенсионери, безработни, студенти и хронично болни.

9. Защита на образованието и културата от политиката на Меморандума.

Образованието е безспорно доказателство, че кризата и проблемът с дълга се използват като извинение от поддръжниците на политиката на Меморандума (за спасителната помощ - бел. ред.) 

Държавата намалява значително разходите за образование. Ние призоваваме за:
- Консолидиране на една универсална, обществена и безплатна образователна система.
- Обезпечение на спешните нужди от персонал и инфраструктура на всички нива в образованието.
- Задължително 14-годишно обучение за гражданите.
- Установяване на автономността на университетите и запазване на академичния им и обществен характер.

10. Външна политика на мир и независимост.

Приспособяването на нашата външна политика към мощните западни държави и към ЕС застрашава независимостта, мира и сигурността на страната ни.

Не искаме Гърция в НАТО, нито НАТО в Гърция. Нуждаем се от:
- Многостранна чуждестранна политика, насочена към мир.
- Излизането от НАТО и затваряне на чуждите военни бази.
- Прекратяване на военното сътрудничество с Израел.
- Подпомагане на опитите на народа в Кипър за възстановяване на целостта на острова.

На базата на международното законодателство и принципите на мирното решаване на конфликти, ние ще търсим решение на гръцко-турските отношения, решение на проблема с официалното име на Македония и признаване на ексклузивната икономическа зона на Гърция.

„Няма да ни изнудват, няма да ни уплашат. Заедно можем да ги победим!“, се казва в доктрината на СИРИЗА.

Всичко за кризата в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

139
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Съвсем правилно си схванал - горе-долу, нека да кажем 40/60% печеливши към губещи, но с уговорката, че към губещите ще включим образование, здравеопазване, 120 хил. армия, социална система с купища екстри...Но и само губещите фирми да лапаха, пак беше по-добре, защото хора така или иначе се раждат, но когато нямат работа и хляб, те произвеждат само проблеми. Комунистите това го разбираха много по-добре, затова даже се работеше принудително, даже ***, за да нямат време за глупости.Не се заблуждавайте пичове, до Рейгън соцлагерът се справяше доста добре, много повече от добре! Даже бяхме повели на полувремето. Това принуди американците да се стреснат и да въведат тази система от кредитиране с кухи кинти, последиците от която в момента тресе целия свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
138
rate up comment 9 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аха явно не съм много запознат. Обаче 20% печеливши предприятия са издържали 80% непечеливша икономика. Т.е. парите пак са отивали за търтеи. И когато мама Русия спря да пазарува непотребните неща, които произвежда детенцето БГ и хоп, колапс. Проблема е това което стана после. ВСИЧКИ ПРЕДПРИЯТИЯ можеха да се модернизират и да променят и осъвременят производството си , било то под държавно управление или частно. Но какво се получи, всичко се ограби и разпродаде и някой хора гушнаха париците. Това което стана реално е, че не трябваше да се чака да се "възстановим" от комунизма 20 години. Трябваше ударно да се промени курса още 90-та година. Само че някой чакахме влака сам да дойде, други веднага видяха свободата и директно избягаха. Манталитет.. кво да го правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
137
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ами то на практика нали това се случи :)Капиталистите прибраха капитала и сега се чудят какво да правят с него.А тези дето им трябва да работят с него го нямат. После колегата dean.jordanov се чуди що клиентите му си оправяли сметките с услуги материали и продукция. Ами много просто, няма пари в обръщение, всичките са по трейдърските предприемачи и те се чудят какво да ги правят че да се умножат. Стигнахме пак до бартера. Очевидно е какво не работи. Не е проблема кой е предприемач и кой не е.Ясно е че не могат всички да бъдат вождове(разбирай предприемачи), трябва и индианци(разбирай работници) да има. Ама вождовете индианците ги подкрепят. Винаги така е било, така и ще бъде ;)* в скобките пояснявам за неразбиращите защитници на тезата че "само частният предприемач може да бъде двигател на икономиката" както се изрази колегата Mavi Goz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Колкото до програмата на гърчето, не му се връзвайте! Това е финт за повече гласове, за да спечели изборите, ако може. После ще клекне, защото няма как да го направи сам - Чавес е далече! Едно време стана, защото бяхме половин Европа, а зад нас - огромен пазар и най-богатото суровинно депо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Като бивш такъв, а впоследствие и като собственик на частен биснес, понякога се виждам със стари колеги и разговаряме. Всички споделят, че преди им е било по-интересно и са работели много по-спокойно и качествено. Ако не са били досадните мутри от РК на БКП, които си завираха клюновете навсякъде, щеше да е още по-добре. Случвало се е да свиваме по някой номер, за да изпълним нереално спуснат план, но такива измами, които ни принуди капитализма да правим, не сме и сънували, че ще ни се наложи!Кажете ми каква е разликата напр. за бившия директор и настоящ собственик на Дунав Прес - Русе? И преди, и сега е денонощно там, и преди, и сега беше суперпечелившо предприятие, благодарение на него. Да, ама преди печалбата отиваше в държавата и тя я разпределяше в цялото общество, а сега отива в джоба на един и той си прави каквото си иска с нея - кеф му на Кайманите, кеф му Майбах. Кой е прецакан и колко българи спечелиха от капитализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
134
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
В програмата според мен има противоречащи си точки и цели затова е невъзможна. Национализация, облагане на богатите на 75%, безплатно здравеопазване и образование. Ако съм богат грък ще стана друг гражданин преди да въведат данъка и ще се изнеса от Гърция с всичко ценно и при с оглед на задаващата огромна рецесия в Гърция с чии пари ще се изгради безплатно здравеопазване и образование, само от мита, акцизи и ДДС ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
133
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Не искам да споря с никой, но тезата, че само частният предприемач може да бъде двигател на икономиката, е доста несъстоятелна! В България имаше суперразвити и печеливши отрасли с перфектни мениджъри, които носеха всичкото бреме от отговорности на ръководещи дейността, но получаваха заплати, а не трупаха капитали. Тях държавата също ги тормозеше с всякакви контролни и данъчни органи, като в същото време беше и собственик на бизнеса. Такива мениджъри има бол и сегав частните АД-та. Често собственикът на капитала се чуди на коя кълка да полегне и къде да хвърли няколко хиляди за вечеря.Тук ми се струва, че пишат доста нафукани, но неграмотни младежи, които нито са били в реалната соц. икономика, нито са помирисвали капитализъм.Чистият капитализм е нещо съвсем друго, като напр. играта "Монополи". Има едни пари и едни активи на пазара. Кой как е тръгнал се пропуска, но накрая парите и активите се събират в един, а останалите изгарят. В реалния живот си намерете подходящ евфимизъм за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
132
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аз щото сам гаден предприемач и работя от бюро :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
абе като ви гледам и вий с kanartikin не сте се разработили особено впредвид непрекъснатите коментари тука :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Форекс мастъре пак приказваш глупости и тъпотии - Вярно че в САЩ някой желаещи да отидат безработни са били на палатки докато са строили, но въобще не са работили безплатно, а са вземали много-много добри заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още