IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска пряк контрол над гръцкия бюджет

Германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика

09:35 | 28.01.12 г. 64
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да получи втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при взимането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика, като предостави това право на „бюджетен комисар“ от еврозоната, се посочва в документ, представен на европейски дипломати в петък, съобщава Financial Times.

Ако подобно безпрецедентно разширяване на правомощията на Европейския съюз (ЕС) над страна членка бъде прието, новият комисар ще има правото да налага вето над решенията на гръцкото правителство, ако те не съответстват на заложените от международните кредитори цели.

Новият администратор, който ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната, ще следи „всички основни разходни пера“ на гръцкото правителство.

„Бюджетната консолидация трябва да се извършва при строг контрол“, се посочва в предложението. „Като се има предвид разочароващото поведение на Гърция до сега, страната трябва да се съгласи да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за известен период от време“.

Атина трябва да приеме и принципа, че бюджетните приходи ще бъдат разпределяни приоритетно за обслужването на дълговете на страната.

Германският план илюстрира, колко дълбоко е недоверието между Гърция и лидерите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Вица ти не е съвсем на място!:) Договорите не са от толкова отдавна и са си В СИЛА до ден днешен! А и не го знам от ВЧЕРА! ... За дълг давност НЯМА! И да мисля че би могло да се извлекат ползи! Винаги може а при слаб опонент шансовете се увеличават!:) .... Е Гърция е все още силна за нас но със сигурност по слаба от преди 10 години.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
simo.smo
преди 12 години
Именно, да фалират и да не им се дават допълнително пари!Толкова ли си късоглед, че не виждаш, че ако гърците клекнат някой отвън да им казва какво да правят, тогава ще им бъде отпуснат цитирания от теб транш. Т.е. ние даваме парите за допълнителните заеми, а разни парашутисти в Брюксел (технократи) получават цялата власт. Нещата са толкова ясни, че не виждам на къде повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 7
simo.smo
преди 12 години
Малко ми напомняш на ония виц, дето един се качил в тролея и като разбрал, че един от пътниците е турчин и почнал здраво да го налага. Като ги разтървали хората и го питали защо бие човека, нашия вика:- Те 500 години са ни държали под робство, разбира се, че ще го бия!- Ама това е било отдавна.- Ами аз вчера разбрах.Със сигурност си прав за пристанищата, но мислиш ли, че има какъвто и да било вариант да си ги върнем? Кризата в Гърция може ли да помогне на тия ни геополитически амбиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ако си ползваме беломорските пристанища които ни се полагат по ПРАВО, и без тях ще минем! Малко хора у нас си дават сметка колко голяма загуба е за БГ икономиката липсата на излаз на Бяло море! Тия хора там от Втората Световна Война насам живеят на чужд гръб! Аз лично /може и грях да е/ не им желая доброто! ИМАМ РОДОВА ПАМЕТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
msimov
преди 12 години
"Вторият пакет финансова помощ за Гърция ще достигне 145 млрд. евро"Това ще го плаща ЕС на Гърция. Ние сме част от ЕС и страда ли той ще страдаме и ние.Не мога да разбера с каква наглост се появяват мнения дайте да им опростим дълга. Дайте да не нападаме Иран да си правят кото си щат без да се съобразяват.Ало хора на гости на третата планета много наглост много нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 8
simo.smo
преди 12 години
Именно момчета, хем сме го яли тоя *** хем сега се радваме като го отнасят гърците. Няма логика. Може би има доста тежка история между нашите две държави, но все някъде трябва да се сложи край. От много мои познати чувам, че гърците живеели много по-добре от нас - ами, окей, супер. Аз искам и аз да живея по-добре, а не те да живеят по-зле. Пък и мисля, че от икономическа гледна точка за нас е по-добре тяхната икономика да върви, а не да ми идват на гурбет в България след 5-6 години, както ние ходим там сега. А иначе се пенявя толкова, защото не мисля, че обикновенния грък ги е взел тия пари. Да много пари са получили като 13-14 заплата, като земеделски субсидии, като ранно пенсиониране, но съм убеде и че болшинството от парите пак са били окрадени, както и при нас. Само, че сега цялата сметка е на техен гръб. От моя гледна точка нещата изглеждат така - някой взима заеми от мое има и ми дава 20%, а накрая аз трябва да платя целия заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Да се стягат и да бачкат!!!!! У нас се очертава да има много възрастни хора за гледане. Да заповядат и за 100 на месец да целуват рака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Май се е позабравило за жестоките контрибуции и репарации плащани от нас към тази държава дълги години ! Имаха ли милост ТЕ към нашите деди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ако не бъркам, пристанището в Александрупулис би трябвало да се ползва по равно от България и Гърция пак според този договор:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Симчо, я се поуспокой. Всичко това което си написал, вече ни се е случило. И то в пъти по-страшно. Така че, твоите опити да ни уплашиш, нямат резултат. Ние и в момента сме в този казан. Така че, всичко, което в момента става с гърците, е само едно начало. Ще ги докарат до нашето положение, но бавничко, за да няма жертви и бунтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още