IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска пряк контрол над гръцкия бюджет

Германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика

09:35 | 28.01.12 г. 64
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да получи втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при взимането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика, като предостави това право на „бюджетен комисар“ от еврозоната, се посочва в документ, представен на европейски дипломати в петък, съобщава Financial Times.

Ако подобно безпрецедентно разширяване на правомощията на Европейския съюз (ЕС) над страна членка бъде прието, новият комисар ще има правото да налага вето над решенията на гръцкото правителство, ако те не съответстват на заложените от международните кредитори цели.

Новият администратор, който ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната, ще следи „всички основни разходни пера“ на гръцкото правителство.

„Бюджетната консолидация трябва да се извършва при строг контрол“, се посочва в предложението. „Като се има предвид разочароващото поведение на Гърция до сега, страната трябва да се съгласи да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за известен период от време“.

Атина трябва да приеме и принципа, че бюджетните приходи ще бъдат разпределяни приоритетно за обслужването на дълговете на страната.

Германският план илюстрира, колко дълбоко е недоверието между Гърция и лидерите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

52
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 12 години
До онеправданитe от "реалния сектор"Преди и по време на кризата, не взимахте ли кредитите, без ясна представа как се връщат след 10-15-20 години или пък като са взимали креидти знаейки, че не може се покрие дори главницата - да не говорим за лихвите. Лесни пари, на всички са давали, но се обърна палачинката ...Ако се наложат рестрикции на фин. транзакции - това е заблуда за масата . Масата мислят наказват лошите спекуланти, но реалността е, че тежестта на това ще го отнесе отново реалния сектор.Подкрепям мнението на Супертрейдър, не може да се финансира дълг с печатана на нови хартийки/нов дълг/ дадени на частни институции с цел да се тушира напрежението на държавно ниво. След 3 години тези кредити, аджеба как ще се върнат от банките, като сега още на си оправили капиталовите адекватности, а Драги ги кара още да се набълбукват - едното с другото си противоречи просто ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
E!?Все още Германия не е искала контрол над гръцкия бюджет.Не че не го иска, но не го е заявила.Депутат германски "опипва леда".Не познавам supertrader i dean.jordanov, но техните изводи почиват на доказани постулати. Не им се гневете. Това, че някой говори истината СИ, би трябвало да е сримул за проверката на истината МУ, а не повод за заклеймяване - напр. чейнчаджия, спекулант, etc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 12 години
Не виждам драма тук.Гърция е харчила десеттки години наред пари които не е изкарвала. Имала е стандарт който не е заслужавала. Нормално е все някога да се наложи да платят сметката. Като не могат да върнат заемите и и скат опрощаване на поне 50% от сумата разбира се че ще им поставят условия. Кат не приемат условията да връщат квото са изяли и изпили, ако нямат пари да връщат в натура ! Островчета, пристаница, земи край беломорието ..... това - онова ще се измисли кво :)Скоро беше публикувана една статистика че през изминалите 100 години Гълция е фалирала има няма 6 пъти. Е тогава кво доверие на тая държава. чатала на врата и някои по-отговорен да им събира данъците и харчи парите.Щото инак ще я докарат до там ние да си вземаме млади гъркини за домашни помощнички ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Момче, съдейки по ника ти, мога да ти кажа, че когато аз съм започнал да изкарвам пари с мозък, ти още си минавал под масата. Разликата между моя и твоя мозък, е че моя го използвам за да създавам, творя и градя, а твоя го използваш за да крадеш (разбирай- спекулираш, препродаваш, търгуваш)! Държавата няма полза от теб, а от мен има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 6
kofe85
преди 12 години
все някой друг ви е виновен на вас - ''реалния сектор'' :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 2
rover
преди 12 години
обикновенните хора по касно разбират ======================================================В пет думи - три грешки. НеобикновенНите от висшата каста, явно пишат така. Освен с мускули, или мозък, пари можеш лесно да изкараш още и като вземеш едно дърво и причакаш някого зад ъгъла - бух зад врата и гепиш парите. Бързо и лесно.След като оплескаха целия световен пейзаж за неопределено време и навлякоха беди на "обикновените хора", разните му там финансисти, брокери, застрахователи и т.н., биха могли да позамълчат, когато им говорят представители на реалния сектор. Ама така ще е, след като каруцата е поставена пред коня - вместо финансите да са в услуга и помощ на реалното производство, те се обособиха в уродлив самостоятелен организъм, паразитиращ където му попадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 3
kofe85
преди 12 години
много си прав колега , но обикновенните хора по касно разбират ..... :)) пък пари всеки изкарва както може .... някои с мозък други с мускули :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 3
mos70
преди 12 години
Ето, пак косвено говориш (мислиш) за печалба, използвайки фрази като "насмучат", "позиционират". Пич, хОди малко да поработиш нещо реално, да вкараш малко БВП, а не да цъкаш бутончета, чакайки лесните пари. От такива като теб, няма полза- ни то в България, нито света. От такива като теб се стигна до тук! Трябва да се работи в тази държава...а работа има за целия китайски народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 6
supertrader
преди 12 години
Защото това е наркотик за вас да ви успят и да си загубите парите. Няма какво да и контролират на Гърция с един еврокомисар. С подобни идеи единственно печелят време , за да могат да се насмучат и позиционират добре в активи на безценица.Не е в Гърция проблема , той е в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Абе що така всички трейдъри (разбирай- спекуланти и ченчаджии) веднага скачате като ужилени, щом се заговори за някакъв вид рестрикции на пазарите- било данък върху транзакциите, било данъчен контрол, било валутен борд и т.н... На нас, обикновените хора, пък ни е нужно само едно- стабилност, сигурност и предсказуемост на утрешния ден! Искам да знам, че утре като стана няма да заваря евро на цена 3 лева, швейцарски франк на 2 лв, долар на цена 2.5, бензин на 3 лева и т.н... Искаме стабилност и ако тя минава през "чатал на врата" за Гърция- сме ЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още