IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска пряк контрол над гръцкия бюджет

Германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика

09:35 | 28.01.12 г. 64
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да получи втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при взимането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика, като предостави това право на „бюджетен комисар“ от еврозоната, се посочва в документ, представен на европейски дипломати в петък, съобщава Financial Times.

Ако подобно безпрецедентно разширяване на правомощията на Европейския съюз (ЕС) над страна членка бъде прието, новият комисар ще има правото да налага вето над решенията на гръцкото правителство, ако те не съответстват на заложените от международните кредитори цели.

Новият администратор, който ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната, ще следи „всички основни разходни пера“ на гръцкото правителство.

„Бюджетната консолидация трябва да се извършва при строг контрол“, се посочва в предложението. „Като се има предвид разочароващото поведение на Гърция до сега, страната трябва да се съгласи да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за известен период от време“.

Атина трябва да приеме и принципа, че бюджетните приходи ще бъдат разпределяни приоритетно за обслужването на дълговете на страната.

Германският план илюстрира, колко дълбоко е недоверието между Гърция и лидерите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

42
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
На пролет когато настъпят датите на падежа на много голямо количество облитации , ще последва катастрофа за ЕЦБ плана на Драги - той ще печата яко пари и банките ще му ги приберат и ще му гледат сеира и няма да купят облигации. ЕЦБ просто трябва да изкупи дълговете и да емитира тя книги , с които да прибере парите които ще даде в замяна на тях , за да обезцени колкото може по малко еврото...иначе да го отпише и съществуването и се обезсмисля ако то не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Частните банки в ЕЗ искат преди дефолта на еврото , да се подготвят много добре за него и да застанат с мого сериозни позици в активи. Т.е. те ще се опитат максимално да притеснят кредитополучателите си и да им отнемат обезпеченията по кредитите , защото след дефолта ще могат да ги пласират на по висока цена.В петък те интервенираха в полза на еврото , при излязлата негативна новина и го качиха обратно на очакванията с една фигура..не позволяват да се обезцели , искат време да се налапат и Драги ще им дава пари , но те с тях няма да купуват ДЦК както на него му се ще , а ще притесняват кредитополучателите си с цел да ги ограбят и за не позволят заличаване на дълговете им от дефолта на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Наистина ли мислиш , че гърците са причинители на кризата със свръхзадлъжняването на група държави в ЕЗ ? Германците я причиниха тази криза ! Това с еврокомисаря , който да им контролира бюджета са бабини дивитини за пред пазарите , уж ще оправят Гърция. На всичко отгоре пак е плоско , един еврокомисар да ги контролира ...е дори не са се напънали да изфантазират нещо по така.Всъщност желанието на немците е най важното на концерните им е - сега държавните дългове да се изкупят от частните банки на съответната държава и да не се дължи навън , за целта ще се напечатат евра от ЕЦБ , Драги ще ги раздаде в заем на банките и еврото ще се обезцени.Така ще се получи свиване на задлъжнялостта и ще може пак да се задлъжнява а с парите от дълговете да се купува немската индустриална продукция.Плана куца в частта - банките , които са частни финансови институции да се хванат на хорото , той Драги им дава милиарди но те се стискат и не им се купуват дългови книги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
Nikola666
преди 12 години
Това, което предлага Германия е форма на Валутен съвет, какъвто има и в България. Колкото и да се пенят Гърците в крайна сметка ще го приемат. И няма да им е за първи път. Гърция, както и България твърде често е фалирала и финансите и са поставяни под чужд контрол.STRAHO и batko са напълно прави споменавайки за тези клаузи на Ньойския договор. Това че една държава има традиция в неспазването на договорите означава че в един момент трябва да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 3
mos70
преди 12 години
Аз съм раздвоен от тази новина. От една страна- на Германия се крепи евросъюза, тя дефакто дава големия дял от парите и е редно да иска да контролира как те се харчат! Все пак гърчолята 30 години лапаха "на корем" и получаваха нереални заплати...и трябва да си платят! От друга страна- това е пряка намеса върху суверинитета на една страна, което също не одобрявам.Трябва да се види кое е по-малкото..за нас, българите! Ако Гърция излезе и фалира, еврото ще се срине, което няма да е добре и за нас. Обратното- ако се наложи контрол над харчлъците на гърчолята, нещата трябва да се стабилизират и плавно, плавно да се тръгне нагоре. Та нима ние не сме във валутен борд вече 13 години! Да не сме умрели!Така, че като сложа на кантара нещата, изхождайки от моя личен интерес, казвам- "чатала на врата" на Гърците и да почваме да отлепваме!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 12 години
Дами/господа,гледайте филма на Бил Стил създаден още 1996г и ще разберете кой и как управлява света!Единната валута.Единнен съюз.Световна банка.Световна търговска организация.Международния валутен фонд.Комисар с вето над ДЕМОКРАТИЧНО излъчено правителство/не че е Попандеу не го свалиха без избори/ от демократично избран от НАРОДА парламент!?! КАКВО Е ТОВАТова минава всякакви граници. Това не е дори тайната плутокрация. ТОВА Е ЯВНА АВТОКРАЦИЯИскам РБ ВЪн от ЕС, ЕЗ И ПР ***!Искам независимостИскам демокрацияИскам богатите да изчезнат от лицето на земятаи все пак нека се помолим и за Майкъл Мур, който може и да има нужда от божията помощ сега.Той е ВЕЛИК ЧОВЕК/един от малкото/за субтитри на български изберете от CC бутона в десния долен ъгълпърва частhttp://***.youtube.com/watch?v=a3GWFBEpjbY&feature=relatedвтораhttp://***.youtube.com/watch?v=HonLv9K2nxo&feature=relatedуспех и нека свободата възтержествува над тиранията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
съгласен съм, просто трябва да се излезе тихо и кротко от еврозоната. така с тея намеси на "комисар по парите" ще стане лошо. после комисаря ще каже: ами то инфраструтурата не е наред, образованието не е наред т.н. айде сега на всичко да сложим комисари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 1
vsh123
преди 12 години
Вижте господа и аз не мога да понасям изпълненията на гърците и искам дефолт за тях, обаче тука нарушаваме малкото останал либерализъм и капиталистически режим. Просто не трябва да влиза страна директно да се разпорежда с икономическите ин и финансови ресурси, колкото и да са оскъдни. Трябва да фалира и да поемат обратно собствената си валута. Има правила които трябва да бъдат спазени в името на по-бързото излизане от тази продължителна депресия. Иначе виждаме как се въртиме в едни кръгове, какво следващите ще бъдат италианците ли? Или испанците? Ами да вземем да направиме една държава и пак да започне да се планира всичко, след като собствените си правителства не са в състояние да се справят с икономическата си ситуация. Просто нещата трябва да бъдат оставени сами да се самокоригират. Всяко наливане на свободни парични средства които могат да бъдат насочени към инвестиции, иновации които да създадат основите на новия свят, се изливат в една дълбока бездна без да има актив....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Точно така и да добавя - висок немски експорт , но накъде - към задлъжняващите и не случайно така им се нравят държавните облигации и настояват , че чак се тръшкат пазара за тях да се отпуши. Всъщност тактиката им е да ги изкупят с новонапечатани пари от ЕЦБ и при катастрофата , която ще последва и обезценка на еврото ще се разделят с дълговете. Само така схемата ще заработи на ново и то пак по същия начин - без промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Те ще закопаят ЕС , това което правят няма да има дори краткосрочен положителен ефект и може да има обаче много дълготраен отрицателен.Когато съсипят ЕС , ще се оттеглят от него , но ще бъдат големи мъки.Искренно се надявам събитията да се развият с много толяма скорост и този период да не отнеме много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още