IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска пряк контрол над гръцкия бюджет

Германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика

09:35 | 28.01.12 г. 64
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да получи втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при взимането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика, като предостави това право на „бюджетен комисар“ от еврозоната, се посочва в документ, представен на европейски дипломати в петък, съобщава Financial Times.

Ако подобно безпрецедентно разширяване на правомощията на Европейския съюз (ЕС) над страна членка бъде прието, новият комисар ще има правото да налага вето над решенията на гръцкото правителство, ако те не съответстват на заложените от международните кредитори цели.

Новият администратор, който ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната, ще следи „всички основни разходни пера“ на гръцкото правителство.

„Бюджетната консолидация трябва да се извършва при строг контрол“, се посочва в предложението. „Като се има предвид разочароващото поведение на Гърция до сега, страната трябва да се съгласи да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за известен период от време“.

Атина трябва да приеме и принципа, че бюджетните приходи ще бъдат разпределяни приоритетно за обслужването на дълговете на страната.

Германският план илюстрира, колко дълбоко е недоверието между Гърция и лидерите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Цел:Висок стандарт в държавите от европа постигнат с печатане на пари, безумни държавни дулгове и наливане в икономиката чрез държавния апарат. - Постигната. Deutchland Uber Alles. Германия е обединена колкото Белгия. Там са на две скорости, както ти каза ГДР и ФРГ дори толкова години след сливането се усещат различията. А Белгия е все още единна страна само по документи. Каква Евро интеграция и какъв Съюз на Европейските щати балнуват някои, като точно центъра на европа - Белгия е разделен на две и хората не се траят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Меркел очевидно я съветват същите умни глави от Дойче банк , които като фалира Лемън Брадърс , бяха превели над един милиард да я спасяват и се опитаха да си ги върнат твърдейки че е станала грешка. Вкараха тези капацитети да паддържат еврото на форекс пазара и да го манипулират , при очевидно негативни новини за еврото то поскъпва с фигура понеже те интервенират - купуват евра с евра , като загубят милиарди кой ще им плаща експериментите. Утре ще се уплащат от няколко брокерсики къщи от по големите при които тези са вкарали пари и ще им откажат ливъридж , какво ще стане с позициите им и загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
За Германия е изгодно да съществува ЕС. Тя е най конкурентната икономика и ЕС е един огромен безмитен пазар. ПЛАЩА ами да с пари успя да обедини ГДР и ФРГ и по този начин стана по-голяма отколкото Франция. сега ПЛАЩА, но и успява да обедини и немския етнически елемент.Знаете ли ченад 50% от населението на Холандия, Дания и Словения владее немски, а самият Брюксел е разделен между фламандци (говорещи вид холандски, близък до немския) и франкофони. дава подкрепата си отдръпва я плаща и Германия постепенно става центара на ЕС. Плаща, НО и ЦЕЛИТЕ и са добри и ще успее там където с 2 СВЕТОВНИ войни НЕ УСПЯ.В тази ситуация как бихте постъпили вие на мястото на Германия? А???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
и на фона на всичко това се появяват капацитети и казват, че Европа е отбелязъла напредък в борбата с кризата (в опит да излъжат инвеститорите да купуват книги). все по малко май се връзват вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Да и парадоксалното е че точно немците упорито водят съюза към разпад , а не гърците..на фона на действията им омаяха Дянков и му обещаха някакъв кирлив милиард може би и БГ да пласира кухи книги , които по никакъв начин не ни осигуряват нищо.А той горкия вече е оптимист , няма такава система която да е загубила веднъж доверие и да се е доказала , като пирамида и да възкръсне. Маоумника Драги раздава на банките пари и чака късен резултат , те му прибират парите и се опъват здраво като магаре на мост и очевидно не купуват кухи ДЦК , няма логика да ги купуват за да прехвърляткухия дълг на собствете си държави да е изцяло към тях и те да го купят с парите които им дава в заем Драги..много добре знаят че плащания по дълга няма да има , а те ще трябва да си покрият плащанията по кредитите с още заем от ЕЦБ и да купят още дълг , за да им се плати по старите книги с парите които те ще броят за новите.Нямам думи тези са феноменални фантазьори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Майната му на ЕС, в момента е по-зле от СССР. Прехвърляне пари от едно място на друго точно както през комунизма. Тука има дупчица дай ще вземем от там където има излишък и ще запълним. А къде е най-големия излишък? Точно така, долу в мазето където е печатарската машина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
моля моля. Турците НЕ са по-малък длъжник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
В интерес на истината, турците ни дължат пренебрежимо малко в сравнение с гърците, сърбите и румънците:) ...но историята продължава а с нея шансовете да си вземем дължимото. Може и след 10 поколения. Да сега са силни, поне гледани от страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Ей, стана тя една...Само става ясно и на слепите, че тая бъркотия няма да има безболно решение, а още по-малко - справедливо. Че ще фалират (Гърция) е ясно, и на Германците им смътно е ясно, но са се хванали като удавник за сламка, вкоченени са от страх и не могат да мислят вече. Трябваше отдавна да пуснат Гърция да да си ходи, а не да наливат в буре без дъно - да си ограничат загубите. Ама, за тези, които не го разбират - Германеца е "праволинейно" създание - като има план, има план - до самия (горчив) край, като през войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
simo.smo
преди 12 години
Окей, Гърция става все по-слаба. Ами Турция? Те стават все по-силни - преди 4 месец обявиха, че ще увеличат армията си на 1 милион, като мярка за борба срещу безработицата ;). За нас ли ще са пристанищата или за тях, и след Гръция, кой ще е следващия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още