IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска пряк контрол над гръцкия бюджет

Германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика

09:35 | 28.01.12 г. 64
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да получи втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, германското правителство настоява Атина да се откаже от суверенитета си при взимането на решения, свързани с бюджетните разходи и данъчната политика, като предостави това право на „бюджетен комисар“ от еврозоната, се посочва в документ, представен на европейски дипломати в петък, съобщава Financial Times.

Ако подобно безпрецедентно разширяване на правомощията на Европейския съюз (ЕС) над страна членка бъде прието, новият комисар ще има правото да налага вето над решенията на гръцкото правителство, ако те не съответстват на заложените от международните кредитори цели.

Новият администратор, който ще бъде назначен от финансовите министри на еврозоната, ще следи „всички основни разходни пера“ на гръцкото правителство.

„Бюджетната консолидация трябва да се извършва при строг контрол“, се посочва в предложението. „Като се има предвид разочароващото поведение на Гърция до сега, страната трябва да се съгласи да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за известен период от време“.

Атина трябва да приеме и принципа, че бюджетните приходи ще бъдат разпределяни приоритетно за обслужването на дълговете на страната.

Германският план илюстрира, колко дълбоко е недоверието между Гърция и лидерите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 12
simo.smo
преди 12 години
Всички, които пеят "Който е взимал заеми да си ги връща". Да ми кажат какво ще стане ако да речем сега открият, че да речем Голдмад Саш са скрили 50 милиарда български дълг от времето на Костов да речем и изведнъж България се нареди до Гърция. Пак ли ще пеете - Който е взимал заеми да си ги връща?Ако утре ви сложат троен жилищен данък данък? Ако започнат поголовни уволнения, сред учителите, полицаите и администрацията и всички тия хора се окажат на работния пазар да се конкурират с вас? Ако ви вдигнат ДДС-то на 25%, ако в смикнат заплатите, ако наложат ембарго на Иран и бензина ви стане 5 лв.? Пак ли, които е взимал заеми да ги плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
batko
преди 12 години
Много правилно искане!Да им продадат няколко острова и да си решат проблемите! Най-добре да станат германска провинция и ще има ред! Това люлка на демокрацията и т.н са минали работи....да си плащат! Никой не им е давал насила пари. Да си връщат заемите....като не могат да продават или както е модерно да се казва да приватизират! Време е да си вземем пристанището в Солун! |Имаме 2 места запазени от Ньоюскиь договор..за останалите ще платим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
msimov
преди 12 години
Който е взимал заем ще си го плаща. Що хора си изгубиха апартаментите а хитрите Гърци искат да им се опростят заемите и готово.Като не искат Германия да им се меси да си плащат заемите а не да крънкат непрекъснато нови заеми от ЕС.ЕС е изключително интелигентно и коректно и който не го разбира то той просто няма достатъчно мозък както значителна част от хората в форума. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
eboyanov
преди 12 години
от една страна са мног прави германците да искат пълен контрол, все пак те дават парите и е желателно те да казват какво ще се прави! От друга страна да не забравяме че не гръцкото правилтелство или гръцкия народ е виновен за положението в страната, а германските и френски банки които им обслужваха исканията, така че ситуацията е много деликатна, защото както в момента Германия си мисли че контролира Европа, така и Гърция може да направи щит и да обедини всички държави на които са им давани безумни кредити (все пак виновен е не този който яде баницата, а този който му я дава), нали ! така, че според мен Германия няма да стигне далеч с този контрол, но Гърция няма да види скоро светлина в тунела !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Хаха... дойчовците искат да са сигурни, че гърците правилно ще степенуват приоритетите, когато дойдат някакви кинти - първо да се обслужват борчовете към Сименс и други германски фирми и банки, пък после за каквото остане. Ние тук сами предложихме "Товарни превози" заради борча с мотрисите от Сименс, ама комшиите яко са се набъбучили, а не са толкова сговорчиви. с връщането. То там са едни подводници, едни телекоми... само Сименс има да прибира милиарди! Нали никой не се надява Германия да скубе данъци от своите компании, за да спасява Гърция? Германия спасява СЕБЕ СИ в Гърция, затова кака Анджи се бори като тигър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 15
Forex Master
преди 12 години
Кое му е бравото?... На това му се казва "Краят на демокрацията в държавата люлка на демокрацията". Сега гърците какво и правителство да изберат на избори те нищо не могат да променят. Те даже не могат да променят това, какви данъци ще плащат! Така демокрацията и изборите като най-важен елемент от демокрацията се превърнаха в пародия. Днес в Гърция, утре в други страни от еврозоната. Добре дошли в неофеодализма! Да ви е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
msimov
преди 12 години
Браво на Германия. И в България същото трябва да го поиска ама наш Борисов нема туку така да се откаже от връткането на държавните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
първи стъпки
преди 12 години
Това е най-нормалното нещо: този който дава парите да определя как да се харчат те! Като не са съгласни гърците с условията, просто да спрат да искат помощи! Много се усложняват нещата, а истината е следната: ако ваш приятел ви иска постоянно пари на заем и ги харчи за комар например, вие ще му давате ли винаги или в даден момент ще имате условие поне да не са за комар. Или пък отиваш в банка и искаш да вземеш ипотечен кредит, обаче без да го използваш за жилище, а за каквото си искаш! Какво толкова странно има в това германско искане не мога да разбера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
stone kold
преди 12 години
америка и европа деийстват по разли4ен на4ин целта 1 контрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
RedBot
преди 12 години
С други думи модерна окупация. Не вярвам гърците да стигнат до там, поне не и без брутални улични войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още