IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Дейвид Камерън може съвсем заслужено да се чувства като герой, ако питате повечето от привържениците на консервативната му партия. И мнозинството негови сънародници, разбира се. „Добра работа, Дейв!“, „Отлично!“ и „Сега да излезем и от Европа!“, пишат читатели под статиите за ветото на премиера им в Брюксел, което може да направи невъзможен предложения от Франция и Германия спасителен план за еврото, пише в свой коментар за германското издание на Financial Times Корнелия Фукс. 

През последните няколко дни премиерът бе принуден да чуе много неща: В британската Камара на общините собствените му депутати поискаха той да излезе като истински булдог на срещата в Брюксел и най-накрая да престане да участва в играта на Германия и Франция. По време на изслушванията в парламента се повдигнаха много гласове при въпроса дали Камерън има необходимото постоянство. В него се криеше обвинението, че Камерън няма смелостта на прамайката на британските антиевропейци - Маргарет Тачър, която на исканията от Брюксел отговори с тройно „Не".

Камерън в най-добрата традиция на Тачър

Булевардният вестник "The Sun", както често прави, изпадна в политически въпроси за Европа и Германия и исторически сравнения. „Камерън е по-скоро Чембърлейн, или Чърчил?“ пита заглавие на вестника и намеква за мюнхенскот споразумение от 1938 г.

Тогава Невил Чембърлейн вярваше, че след като е водил преговори с нацистка Германия, е успял да осигури мира, след като предоставя на германците възможността да анексират Судетската област. Година по-късно германските войски бяха в Полша. Уинстън Чърчил бе министър-председателят, който след това пренесе Великобритания през войната с кръв, пот и сълзи.

Внимание! Идват немците

Британското вето е триумф за британците. Не на последно място, защото на спасителния план на еврото винаги се е гледало като на план за нападение над Лондонското Сити. От чиста злоба французите направиха данъка върху финансовите сделки страна на разменната монета, казват коментатори.

The Times отпечата карикатура с закръглена Меркел, която с гигантска кърпа застила огромен шезлонг, докато цяла Европа изпада в сянка. Посланието е ясно: Германците идват.

„Новият договор е за поглъщане от страна на германците и французите", пише Фрейзър Нелсън, консервативен хардлайнер и главен редактор на скептично настроеното към ЕС списание The Spectator. Камерън просто нямаше право на друго решение.

Изолирани и малко информирани

Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 12 години
Това е много сполучливо:"Великобритания скочи в лодка с гребла... до... супертанкер", каза бившият министър на външните работи Дейвид Милибанд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 12 години
Абсолютно си прав! За това писах, че имам "усещане".Един от вариантите, макар и малко плосък, е британците да целят "пълно потапяне" на паунда с цел изтриване на дълговете и автоматична подкрепа на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
Рано е да се правят предположения! Както вече писах по долу, Британската позиция никога не е за подценяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Д_Д_Д
преди 12 години
Имам усещането, че този път британците сгрешиха и то почти фатално. Светът не е това, което беше през миналия век. Сега има нови центрове на богатство и влияние. Лондонското сити не заслужава спасение на всяка цена. Ако BRICS подкрепят Европа в една или друга форма, то новите богати ще са на страната на "преродения" ЕС. Великобритания може да изтрие първите 6 букви в името си и да бъде по-актуална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
...Французите открай време се противопоставят на тези амбиции! Дори наскоро изградиха "сити" което по техни планове, трябва да бъде алтернатива на Лондонското. Сами обаче трудно ще постигнат плановете си и това ги принуди да приемат Германските предложения. Дисциплинираните Германци за пореден път в историята успяват, да извлекат изгода от Френско- Британското съперничество в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
radoslav.i.iliev
преди 12 години
Странни мисли се въртят в главата ми... Преди години чувах коментари "Защо САЩ не ни завладеят, че да ни оправят...?".Сега май се получава така, че в известна степен доброволно Германците ще ни завладеят. Хм... интересно, няма лошо, има доста какво да ни дадат и на какво да ни научат. То от нас няма какво да вземат... най-много да позапълват още повече плажовете по черноморието, но... и за това няма лошо.Само суверенитета да си пазим, иначе съм твърдо ЗА финансова дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Англо-Саксонците яростно бранят "правото" си да задават приоритетите на света. Бранят "правото" си да бъдат РАБОТОДАТЕЛ на нациите! Бранят "правото" си да консумират благата произведени от всички нации! .."Правото" си, да бъдат РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ на ПРАВА/ парите както знаем, са легален приносител на права!/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Някой вярва ли, че от това министър-председателче зависи нещо?..... Той може само отлично да формулира решенията, които вече са взети другаде! .... Останалото са само приказки в мастилото на Октопода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 12 години
А,аз да си призная въобще не мога да се ориентирам какво става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Danny666
преди 12 години
Аааа и забравих да попитам АМИ ЗАЩО ГЕРМАНЦИТЕ КАТО НЕ СА ЕГОИСТИ НЕ ПЛАТИХА СМЕТКАТА НА ДРУГИТЕ ? ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още