IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Дейвид Камерън може съвсем заслужено да се чувства като герой, ако питате повечето от привържениците на консервативната му партия. И мнозинството негови сънародници, разбира се. „Добра работа, Дейв!“, „Отлично!“ и „Сега да излезем и от Европа!“, пишат читатели под статиите за ветото на премиера им в Брюксел, което може да направи невъзможен предложения от Франция и Германия спасителен план за еврото, пише в свой коментар за германското издание на Financial Times Корнелия Фукс. 

През последните няколко дни премиерът бе принуден да чуе много неща: В британската Камара на общините собствените му депутати поискаха той да излезе като истински булдог на срещата в Брюксел и най-накрая да престане да участва в играта на Германия и Франция. По време на изслушванията в парламента се повдигнаха много гласове при въпроса дали Камерън има необходимото постоянство. В него се криеше обвинението, че Камерън няма смелостта на прамайката на британските антиевропейци - Маргарет Тачър, която на исканията от Брюксел отговори с тройно „Не".

Камерън в най-добрата традиция на Тачър

Булевардният вестник "The Sun", както често прави, изпадна в политически въпроси за Европа и Германия и исторически сравнения. „Камерън е по-скоро Чембърлейн, или Чърчил?“ пита заглавие на вестника и намеква за мюнхенскот споразумение от 1938 г.

Тогава Невил Чембърлейн вярваше, че след като е водил преговори с нацистка Германия, е успял да осигури мира, след като предоставя на германците възможността да анексират Судетската област. Година по-късно германските войски бяха в Полша. Уинстън Чърчил бе министър-председателят, който след това пренесе Великобритания през войната с кръв, пот и сълзи.

Внимание! Идват немците

Британското вето е триумф за британците. Не на последно място, защото на спасителния план на еврото винаги се е гледало като на план за нападение над Лондонското Сити. От чиста злоба французите направиха данъка върху финансовите сделки страна на разменната монета, казват коментатори.

The Times отпечата карикатура с закръглена Меркел, която с гигантска кърпа застила огромен шезлонг, докато цяла Европа изпада в сянка. Посланието е ясно: Германците идват.

„Новият договор е за поглъщане от страна на германците и французите", пише Фрейзър Нелсън, консервативен хардлайнер и главен редактор на скептично настроеното към ЕС списание The Spectator. Камерън просто нямаше право на друго решение.

Изолирани и малко информирани

Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
В случая те ще прецакат експортноориентираните икономики , те се явяват кредиторите.Широките маси никога не са били кредитор , те винаги са си похарчвали парите преди да ги дадат в заем на някой..прецакват се тези с излишните пари , които се чудят какво да ги правят.Просто остава икономически полезната , здрава част с капитал който е итвестиран и работи. Знаеш че това означава да се повишат доходите буквално успоредно с обезценката на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Да така е. Народа сме всички. От просяка през инвалида до милиардера и президента. Дебата винаги е бил кой колко е пил и кой каква част от сметката да плати.:) до supertrader: Широките маси или народа, са винаги най големия кредитор и девалвацията е начин, използван от малките групи крупни длъжници / бизнесмени/ да погасят дълговете си към тях !!!! . :))) Не съм социалист или комунист ....но така стоят нещата :)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Сметка при обеценка се плаща от кредиторите , между тях и народа има лека разлика.Ама народа е глупав и ни иска жълтите му стотинки да се обезценят.В случая англичаните имат огромни дългове и нула намерение да ги плащат и ще се уредят. Германия и Франция искат същото , затова приемат разни глупости то за целия ЕС , те по скоро касаят ЕЗ...те са така ,като се раздават пари на калпак на банките , то се отнася за ЕЗ , ако обаче ще има ограничения и рестрикции - те са за ЕС..и включително и за нас.Дори 3% задлъжняване е недопустимо , ако искат да има ЕЗ и евро , тази практика с емитиране на ДЦК за набиране на пари , които да се харчат за уж неспъване на икономиката са голяма глупост. Само банки които емитират пари - валута имат нужда от това за могат да емитират бондове с цел за изтеглят пари от валутния пазар и да си подкрепят валутата при нужда. А такива необходимости държави дето си нямат валута да емитират бондове за да харчат политиците парите няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Девалвацията на валута не е категорично добро решение, то е нож с две остриета. Да, има и хубави страни, но ще ги питаме хората от страните, имащи подобно намерение какво ще мислят, когато горивата, храните и всичко останало се умножи по 2 примерно. А това ще стане просто защото те ще купуват всичко с Долари и Евро, които биха били доста по-скъпи. Един вид микро вариант на нашето положение от 1997 г. Само че Англия, както и ние не се славят с голяма индустрия, та не зная точно кой износ или туризъм биха имали предимство при такава ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
senzor
преди 12 години
При всяко положение народа плаща сметката, няма кой друг. Ако държавата има собствена валутата, чрез девалвация, ако е с евро, както Гърция.В първия случай обаче има шанс за измъкване от блатото, във втория - никакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
Lemon's
преди 12 години
И още нещо коя е държавата с близо 1000% дълг от БВП (debt 1000% of GDP?)???Познахте ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
Lemon's
преди 12 години
Данка за много неща си прав, но сега преподписват Маастрихските критерйи т.е. бюджетен дефицит до 3%, държажен дълг спрямо БВП и т.н. а не за подпомагане на страни или пък за разширяване на спасителния фонд ИФСФ, за това никъде не се споменава нищо. И затова се чудя какво толкова триумфират британците ами не вземат да си видят дълга, че е стигнал до космоса. Я вижте, кой е измислил плана за спасение на Европа не не е Меркози, а наш Бойко..."Цитат на седмицата: Аз им казах как да спасят еврото, обяви Борисов"http://***.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2011/12/10/1357140_citat_na_sedmicata_az_im_kazah_kak_da_spasiat_evroto/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Това с големите харчове и последващо обезценяване на съответната валута, прехвърляйки по този начин плащането на сметката на хората които в най- малка степен/ да не кажа в никаква/ са се облагодетелствали от заемите теглени от тяхно име, е доста егоистично според мен. Това да ГРАБИШ собствения си народ и да наричаш това растеж, не го разбирам !!! Типично за "банановите републики"!:))) Германската позиция е справедлива ! Да, прав си за изостаналите в технологично отношение държави. Нека се стегнат и се обновят технологично. И нека бъдат зависими ако не могат. В крайна сметка НЕКА по добрият водач да води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Защо на Лондон не му е изгодно? След като си ликвидираха почти напълно собствената мощна индустрия, след като колониите умряха, и не дават вече млекце, финансовият им сектор остана основното перо за доходи. Печеливш е, защото залага на мошеничество и "игра" срещу Европа и Еврото, освен всичко друго, 30-40 % от трудоспособното население на УК е на социални помощи. Откъде ще плащат всичко това вече? Да сега всички ще се нахвърлят на Германия и Франция, особено на Германия. Май на англосаксонския свят не има харесва съюза Франция-Германия, никак при това. Още по-малко им харесва еврото да оцелее. И започва смешен плач на кои държави не им харесвало пакта. На пазарите ще се сринат цените на облигациите. После вниманието ще се насочи към британските банки и едва тогава започва истинската катастрофа!!!А на тези дето реват, че Германия взимала решенията, ами да ще ги взема, този който плаща поръчва и музиката. Май само един съюз (договор) Германия-Русия е спасението. Много продажни европейски политици. А иначе Слепци с очи много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
senzor
преди 12 години
Не случайно Германия и Франция искат запазване на еврото.Общата валута отнема възможността на по-изостаналите в технологично отношение страни да лавират със собствена валута.Сега бе предприета и следващата стъпка - фискален съюз който отнема възможността на по-слабите страни да лавират и с данъчната система. Големите задължения, съчетани с нарастващи ограничения неминуемо ще доведат до пълна зависимост на слабите от силните и нарастваща финансова и политическа зависимост. Дали пък това не е и целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още