IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Дейвид Камерън може съвсем заслужено да се чувства като герой, ако питате повечето от привържениците на консервативната му партия. И мнозинството негови сънародници, разбира се. „Добра работа, Дейв!“, „Отлично!“ и „Сега да излезем и от Европа!“, пишат читатели под статиите за ветото на премиера им в Брюксел, което може да направи невъзможен предложения от Франция и Германия спасителен план за еврото, пише в свой коментар за германското издание на Financial Times Корнелия Фукс. 

През последните няколко дни премиерът бе принуден да чуе много неща: В британската Камара на общините собствените му депутати поискаха той да излезе като истински булдог на срещата в Брюксел и най-накрая да престане да участва в играта на Германия и Франция. По време на изслушванията в парламента се повдигнаха много гласове при въпроса дали Камерън има необходимото постоянство. В него се криеше обвинението, че Камерън няма смелостта на прамайката на британските антиевропейци - Маргарет Тачър, която на исканията от Брюксел отговори с тройно „Не".

Камерън в най-добрата традиция на Тачър

Булевардният вестник "The Sun", както често прави, изпадна в политически въпроси за Европа и Германия и исторически сравнения. „Камерън е по-скоро Чембърлейн, или Чърчил?“ пита заглавие на вестника и намеква за мюнхенскот споразумение от 1938 г.

Тогава Невил Чембърлейн вярваше, че след като е водил преговори с нацистка Германия, е успял да осигури мира, след като предоставя на германците възможността да анексират Судетската област. Година по-късно германските войски бяха в Полша. Уинстън Чърчил бе министър-председателят, който след това пренесе Великобритания през войната с кръв, пот и сълзи.

Внимание! Идват немците

Британското вето е триумф за британците. Не на последно място, защото на спасителния план на еврото винаги се е гледало като на план за нападение над Лондонското Сити. От чиста злоба французите направиха данъка върху финансовите сделки страна на разменната монета, казват коментатори.

The Times отпечата карикатура с закръглена Меркел, която с гигантска кърпа застила огромен шезлонг, докато цяла Европа изпада в сянка. Посланието е ясно: Германците идват.

„Новият договор е за поглъщане от страна на германците и французите", пише Фрейзър Нелсън, консервативен хардлайнер и главен редактор на скептично настроеното към ЕС списание The Spectator. Камерън просто нямаше право на друго решение.

Изолирани и малко информирани

Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 5
lozkhris
преди 12 години
Четеш коментари и се чудиш дали па не са писани от политически експерти.."Аз мисля, че това е губеща позиция".. Боже, тръгнахме многоумно да оценяваме действията на премиера на една велика страна! Сякаш токлкова много рабираме!. Истината е, че с коментари по такива теми нема си избиеме националните комплекси за малоценност на страна, от която нищо не зависи защото е пълна със лумпенизирани чалгари.Германия води Европа към рецесия и разпад. Това е. Англианинът го разбира прекрасно.Какво се случи на последната среща-НИЩО! Взеха решение да са "дисциплинирани". Голям праз- НА ЕВРОПА И ТРЯБВА РАСТЕЖ, а не дисциплина. Най-малкото защото Италия, например, има малки дефицити и следователно допълнителна дисциплина хич не и е нужна, но дълговете и са 2 трилиона и за да ги плаща не и трябва Марио Монти със сатъра,а слаба валута за да си изнася продукцията, КОЯТО Е КАЧЕСТВЕНА.Дали го разбира Германия-да, ама не и изнася.Дали го разбира Лондон-да и затова не е в еврозоната.Па ние нека "мислим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 3
bertram
преди 12 години
Мисля, че вече се досещам кой ще е следващата жертва на дълговата истерия...Камерън много знае, но е факт, че британците печатат здраво, а това не остава незабелязано от останалия свят. За разлика от американците нямат армия да размахва оръжие под път и над път. Британците не ги виждам как ще изкласят сами. Верно е, че имат як финансов сектор, но не е по-як от американския, а технологично са доста след германците... Не мисля, че ще им се размине едно доста солидно обедняване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Радвам се за вас, инвесторе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
Fiscalist
преди 12 години
И какво Камерън не е дебел, така ли? И сигурно много искате да го видите гол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Sokratus
преди 12 години
А дали не е по-добре да се правим на подръжници, и да се забавим с подписването. Туку виж разни държави да се откажат между временно!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
точно така....- стига мизерия.....!!!!????....обаче с толкова еничари не знам как ще стане.....????!!!!!......евала ДАНИ.......!!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха стига с тези приказки за това колко сме малки ! Ами Швейцария да не е голяма ? Всеки си гледа интереса само нашите мухльовси пак се бутат м/у шамарите ! В Европа ДА но НЕ на плащане сметките на другите и наливане пари в банките !!! Който имал пари и дал сега да си се оправя. Ние 15 години си плащаме с МИЗЕРИЯ и ЗАТЯГАНЕ на коланите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
"Британската позиция не е за подценяване! За разлика от България , там зад правителствата е стоял и стои СЕРИОЗЕН мозъчен тръст! .... и се гледа в перспектива доста години напред." Българската позиция не съм коментирал. Няма и смисъл да го правя тъй като на практика нямаме право на "глас".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Първо, прав си за мижитурките /макар да се прокрадват опити за Живковски хитринки /. Второ, мноооого сме мънички в геополитически план за да сме "самостоятелни". Но, естествено добри политици могат да направят доста повече.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Страхо, и ти бързаш с някои предположения. В момента България има интерес да е част от ЕС, но не и от Еврозоната, но и мисля, че ние никога няма да сме част от нея. С този валутен борд сме си супер, нямаме нужда от еврото. По-важно е в близките 6-7 години да си усвоим добре още няколко милиарда евро от кохезионния фонд, и тогава мисля, че ще назрее момента да се вземе решението, че без евро ще сме си много добре. Еврото ще оцелее, но още мнооого промени ще претърпим.А относно англичаните - не ги мислете толкова. С оглед на историята след Втората световна, тяхното мислене винаги си е било такова. Нека им се задръсти острова от пакистанци и индийци и какви ли не щеш, пък в същото време Европа да им е виновна за много неща. Тяхното мислене е от рода на "Да сме с тях, но не част от тях". Но това рано или късно ще се промени, Острова върви към по-лошо, и без ЕС е за никъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още