IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Дейвид Камерън може съвсем заслужено да се чувства като герой, ако питате повечето от привържениците на консервативната му партия. И мнозинството негови сънародници, разбира се. „Добра работа, Дейв!“, „Отлично!“ и „Сега да излезем и от Европа!“, пишат читатели под статиите за ветото на премиера им в Брюксел, което може да направи невъзможен предложения от Франция и Германия спасителен план за еврото, пише в свой коментар за германското издание на Financial Times Корнелия Фукс. 

През последните няколко дни премиерът бе принуден да чуе много неща: В британската Камара на общините собствените му депутати поискаха той да излезе като истински булдог на срещата в Брюксел и най-накрая да престане да участва в играта на Германия и Франция. По време на изслушванията в парламента се повдигнаха много гласове при въпроса дали Камерън има необходимото постоянство. В него се криеше обвинението, че Камерън няма смелостта на прамайката на британските антиевропейци - Маргарет Тачър, която на исканията от Брюксел отговори с тройно „Не".

Камерън в най-добрата традиция на Тачър

Булевардният вестник "The Sun", както често прави, изпадна в политически въпроси за Европа и Германия и исторически сравнения. „Камерън е по-скоро Чембърлейн, или Чърчил?“ пита заглавие на вестника и намеква за мюнхенскот споразумение от 1938 г.

Тогава Невил Чембърлейн вярваше, че след като е водил преговори с нацистка Германия, е успял да осигури мира, след като предоставя на германците възможността да анексират Судетската област. Година по-късно германските войски бяха в Полша. Уинстън Чърчил бе министър-председателят, който след това пренесе Великобритания през войната с кръв, пот и сълзи.

Внимание! Идват немците

Британското вето е триумф за британците. Не на последно място, защото на спасителния план на еврото винаги се е гледало като на план за нападение над Лондонското Сити. От чиста злоба французите направиха данъка върху финансовите сделки страна на разменната монета, казват коментатори.

The Times отпечата карикатура с закръглена Меркел, която с гигантска кърпа застила огромен шезлонг, докато цяла Европа изпада в сянка. Посланието е ясно: Германците идват.

„Новият договор е за поглъщане от страна на германците и французите", пише Фрейзър Нелсън, консервативен хардлайнер и главен редактор на скептично настроеното към ЕС списание The Spectator. Камерън просто нямаше право на друго решение.

Изолирани и малко информирани

Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

45
rate up comment 10 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Икономистите спорят дали трябва населението да бъде предупредено в случай на връщане на старите валути. Някои са категорични: Трябва всичко да се реши тайно за една нощ и на сутринта пазарите и банките да бъдат затворени поне за 12 часа, за да се попречи който и да е да тегли парите си, Е и аз ви казвах същото, слагахте и минуси, сега ви го казват икономисти!Да не си мислите, че ако стане разпада на еврозоната и еврото, по-точно като стане, ще има предупреждения, подготовки, даване на възможност на хората да реагират с цел да загубят най-малко?Който мисли така, да си свери часовника..... Относно България като рухне една банка, след първата ще има верижна катастрофа. Всички теглят парите си и системата наистина рухва, като се и има впредвид, че банките нямат реални пари днес, а само виртуални, защото системата е една дългова пирамида. Също, не забравйте, че сме бананова република днес, благодарение на САЩ. Краха ни ще е за един ден. Хиперинфлация, всички знаем какво е, защото сме го играли този филм.Винаги такива промени стават внезапно и неочаквано в неделя вечер. Спомняте ли си как се въведе борда в България - една неделя излезе протежето на Сорос, предателя на българите Костов(зъл дух) и каза "нов лев, въвеждаме борд от понеделник". Нали иначе спекулантите ще имат време да си поиграят и промяната няма никакъв шанс за успех. Еврото няма да изчезне отведнъж а ще се обезцени може би на 90%, така, както левът през 96-та година спрямо долара от 100 лева стана 3000 ?! Не се казват тези неща. А точно те са важни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Нека бъде ясно че Евроазоната е създадена със цел да бъде срината, тоест ограбаването на европейците си върви по план. Много по - рано е трябвало да бъдат взети предпазни мерки, а не сега когато каруцата вече се е обърнала........Как можем да се откажем от еврото- сценарият на икономистите: на първия етап от подобен сценарий властите в еврозоната ще престанат да признават еврото като обща валута, предизвиквайки серия от процедури, които ще изискват повторно издаване на валута от националните централни банки. В четвъртък Wall Street Journal съобщи, че някои централни банки вече се подготвят за отпечатване на националните си валути. В случай на повторно въвеждане, курсовете на драхмата в Гърция, песетата в Испания или ескудото в Португалия няма да устоят на натиска на пазарите. Обратно- германската марка ще скочи и като последствие гражданите в страните с падаща валута ще се панират, масово ще започнат да теглят спестяванията си и ще предизвикат срутване на финансовата система. Икономистите спорят дали трябва населението да бъде предупредено в случай на връщане на старите валути. Някои са категорични: Трябва всичко да се реши тайно за една нощ и на сутринта пазарите и банките да бъдат затворени поне за 12 часа, за да се попречи който и да е да тегли парите си, заявява Франко Бруни от Университета Bocconi в Милано (Италия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Марш на британските ку*ви вън от Европа, те са си и ще си останат сателит на САЩ и никога няма да са Европейци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
"Сметка при обеценка се плаща от кредиторите , между тях и народа има лека разлика"а пенсионните фондове и спестяванията на населението в банките не са ли кредитор ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 1
forum_rookie
преди 12 години
До supertrader: "....Широките маси никога не са били кредитор , те винаги са си похарчвали парите преди да ги дадат в заем на някой..прецакват се тези с излишните пари , които се чудят какво да ги правят. Просто остава икономически полезната , здрава част с капитал който е итвестиран и работи. ...." Доста неистини си написал. Не знам на колко години си бил през 1989 г., но тогава по-голямата част от БГ-населението здраво изгоря с влоговете в (единствената тогава) ДСК, т.е. точно това население е било кредитор, отлагайки собственото си потребление. И в момента е масов случаят да имаш "някой лев" в банка (пък била тя и бурканбанк), не защото "се чудиш какво да ги правиш", а защото не ти стигат за някоя голяма (но належаща) покупка и се надяваш да досъбереш колкото не стигат. Това е отговорното поведение (а не "харчи сега, макар и на кредит, после ще му мислим, веднаж се живее"). Точно масовия дребен спестител ще изгори в една обезценка на парите. Ти това ли проповядваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
Mr_crash
преди 12 години
Който гроб копае другиму, сам пада в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
И дават ли си сметка , кое в момента е възможно и кое неизбежно...100 години ли ще я чакаме Меркел , като магаре на мост да проумеее че дълговете трябва да се изкупят от ЕЦБ , като кредитор от последна инстанция и вече ЕЦБ да издава бондове и да си се оправя със стойността на валутата.Държавите , като нямат грижа за стойността на валутата , няма нужда и от емитиране на ДЦК и от дефицити..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
От самия факт , че настройват Великобритания антиевропейски на Меркел и на Саркози трябва да им светне аварийната лампичка. Всъщност те нищо не правят и продължават да симулират дейност , данъка върху финансовите транзакции е една голяма утопия и всякакви действия от подобен род просто ще предопределят тези транзакции да се случват на друго място. Велика глупост. 3- те % бюджетни дефицити толкова им е минало времето , че нямат никаква реална стойност в момента като стъпка за преодоляване на дълговата криза , пък и който може да мине с 3% дефицит , може и без него и не е трягедия че ще отчете липса на икономически ръст понеже той няма да е напомпен с 3% дефицит..Въобще Меркел и Саркози са пълна трагедия , а въобще ограничаването на трупането на дългове от задлъжнялите европейци си е удар за немската икономика и нейната експортна насоченост...Меркел в това отношение се пречупи , а беше казала че това да не могат да се правят дългове не е добре за Германия..те въобще знаят ли какво искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Американската колония Великобритания всячески се опитва да фалира Европа, че да могат господарите й да си покрият дълга, ограбвайки остатъците от ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Немците като са давали пари в заем на други да им купуват стоките , проблема си е техен и са постъпвали неразумно. Имали са бол пари , давали са..щото са се чудили какво да ги правят и между другото , те тези пари които са ги дали на заем за да им купят с тях стоките , бяпа хитри и ги вземаха те назаем от друго място. Сега като толкова много обичат скъпото евро , на тях няма да им върнат парите разни гърци и...а тези които са им заели на тях ще си търсят парите..Какво е това - да виждаш че нямат с какво да ти купят стоката и нищо не работят тези хора и да им дадеш пари взаем само за да им я продадеш..Е как ще стане да си получат парите ? Германия е най виновна за дълговата криза в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още