IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Изолирани и малко информирани

Съвсем откъслечни са гласовете, които обвиняват правителството на Камерън, че само се е вкарало в ъгъла, където не може да взема никакви решения. Новото поколение консервативни парламентаристи са до такава степен анти-европейци, че повечето от тях никога не са били в Брюксел, а какво остава да имат действителен поглед върху сложния свят на европейската дипломация.

А чрез излизането от най-голямата консервативна фракция в Европейския парламент самият Камерън лиши своите евродепутати от достъп до информация, например от страна на германските християндемократи.

Ник Клег, лидер на либералната коалиционна фракция, партньор на Камерън, и заместник министър-председател, е водил през тази седмица телефонни разговори с най-малко десет европейски национални лидери. Вероятно също, за да се събере информация за действителните предложения, които трябваше да бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС.

Британска Швейцария

За Камерън одобрението на сънародниците му ще бъде само една кратка почивка. В петък вечер той бе поканил на вечеря народни представители, включително и някои от най-силните анти-европейци. Те правят живота му труден, защото имат само една цел: референдум за членство в ЕС, а след това възможно най-бърз изход.

Как след това ще се позиционира Великобритания, още сега се обсъжда открито: един вид британска Швейцария, която ще увеличи търговията със страните от Британската общност. В момента Великобритания се намира в избраната от самата нея изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 12 години
Това е много сполучливо:"Великобритания скочи в лодка с гребла... до... супертанкер", каза бившият министър на външните работи Дейвид Милибанд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 12 години
Абсолютно си прав! За това писах, че имам "усещане".Един от вариантите, макар и малко плосък, е британците да целят "пълно потапяне" на паунда с цел изтриване на дълговете и автоматична подкрепа на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
Рано е да се правят предположения! Както вече писах по долу, Британската позиция никога не е за подценяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Д_Д_Д
преди 12 години
Имам усещането, че този път британците сгрешиха и то почти фатално. Светът не е това, което беше през миналия век. Сега има нови центрове на богатство и влияние. Лондонското сити не заслужава спасение на всяка цена. Ако BRICS подкрепят Европа в една или друга форма, то новите богати ще са на страната на "преродения" ЕС. Великобритания може да изтрие първите 6 букви в името си и да бъде по-актуална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
...Французите открай време се противопоставят на тези амбиции! Дори наскоро изградиха "сити" което по техни планове, трябва да бъде алтернатива на Лондонското. Сами обаче трудно ще постигнат плановете си и това ги принуди да приемат Германските предложения. Дисциплинираните Германци за пореден път в историята успяват, да извлекат изгода от Френско- Британското съперничество в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
radoslav.i.iliev
преди 12 години
Странни мисли се въртят в главата ми... Преди години чувах коментари "Защо САЩ не ни завладеят, че да ни оправят...?".Сега май се получава така, че в известна степен доброволно Германците ще ни завладеят. Хм... интересно, няма лошо, има доста какво да ни дадат и на какво да ни научат. То от нас няма какво да вземат... най-много да позапълват още повече плажовете по черноморието, но... и за това няма лошо.Само суверенитета да си пазим, иначе съм твърдо ЗА финансова дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Англо-Саксонците яростно бранят "правото" си да задават приоритетите на света. Бранят "правото" си да бъдат РАБОТОДАТЕЛ на нациите! Бранят "правото" си да консумират благата произведени от всички нации! .."Правото" си, да бъдат РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ на ПРАВА/ парите както знаем, са легален приносител на права!/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Някой вярва ли, че от това министър-председателче зависи нещо?..... Той може само отлично да формулира решенията, които вече са взети другаде! .... Останалото са само приказки в мастилото на Октопода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 12 години
А,аз да си призная въобще не мога да се ориентирам какво става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Danny666
преди 12 години
Аааа и забравих да попитам АМИ ЗАЩО ГЕРМАНЦИТЕ КАТО НЕ СА ЕГОИСТИ НЕ ПЛАТИХА СМЕТКАТА НА ДРУГИТЕ ? ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още