IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Изолирани и малко информирани

Съвсем откъслечни са гласовете, които обвиняват правителството на Камерън, че само се е вкарало в ъгъла, където не може да взема никакви решения. Новото поколение консервативни парламентаристи са до такава степен анти-европейци, че повечето от тях никога не са били в Брюксел, а какво остава да имат действителен поглед върху сложния свят на европейската дипломация.

А чрез излизането от най-голямата консервативна фракция в Европейския парламент самият Камерън лиши своите евродепутати от достъп до информация, например от страна на германските християндемократи.

Ник Клег, лидер на либералната коалиционна фракция, партньор на Камерън, и заместник министър-председател, е водил през тази седмица телефонни разговори с най-малко десет европейски национални лидери. Вероятно също, за да се събере информация за действителните предложения, които трябваше да бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС.

Британска Швейцария

За Камерън одобрението на сънародниците му ще бъде само една кратка почивка. В петък вечер той бе поканил на вечеря народни представители, включително и някои от най-силните анти-европейци. Те правят живота му труден, защото имат само една цел: референдум за членство в ЕС, а след това възможно най-бърз изход.

Как след това ще се позиционира Великобритания, още сега се обсъжда открито: един вид британска Швейцария, която ще увеличи търговията със страните от Британската общност. В момента Великобритания се намира в избраната от самата нея изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
В случая те ще прецакат експортноориентираните икономики , те се явяват кредиторите.Широките маси никога не са били кредитор , те винаги са си похарчвали парите преди да ги дадат в заем на някой..прецакват се тези с излишните пари , които се чудят какво да ги правят.Просто остава икономически полезната , здрава част с капитал който е итвестиран и работи. Знаеш че това означава да се повишат доходите буквално успоредно с обезценката на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Да така е. Народа сме всички. От просяка през инвалида до милиардера и президента. Дебата винаги е бил кой колко е пил и кой каква част от сметката да плати.:) до supertrader: Широките маси или народа, са винаги най големия кредитор и девалвацията е начин, използван от малките групи крупни длъжници / бизнесмени/ да погасят дълговете си към тях !!!! . :))) Не съм социалист или комунист ....но така стоят нещата :)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Сметка при обеценка се плаща от кредиторите , между тях и народа има лека разлика.Ама народа е глупав и ни иска жълтите му стотинки да се обезценят.В случая англичаните имат огромни дългове и нула намерение да ги плащат и ще се уредят. Германия и Франция искат същото , затова приемат разни глупости то за целия ЕС , те по скоро касаят ЕЗ...те са така ,като се раздават пари на калпак на банките , то се отнася за ЕЗ , ако обаче ще има ограничения и рестрикции - те са за ЕС..и включително и за нас.Дори 3% задлъжняване е недопустимо , ако искат да има ЕЗ и евро , тази практика с емитиране на ДЦК за набиране на пари , които да се харчат за уж неспъване на икономиката са голяма глупост. Само банки които емитират пари - валута имат нужда от това за могат да емитират бондове с цел за изтеглят пари от валутния пазар и да си подкрепят валутата при нужда. А такива необходимости държави дето си нямат валута да емитират бондове за да харчат политиците парите няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Девалвацията на валута не е категорично добро решение, то е нож с две остриета. Да, има и хубави страни, но ще ги питаме хората от страните, имащи подобно намерение какво ще мислят, когато горивата, храните и всичко останало се умножи по 2 примерно. А това ще стане просто защото те ще купуват всичко с Долари и Евро, които биха били доста по-скъпи. Един вид микро вариант на нашето положение от 1997 г. Само че Англия, както и ние не се славят с голяма индустрия, та не зная точно кой износ или туризъм биха имали предимство при такава ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
senzor
преди 12 години
При всяко положение народа плаща сметката, няма кой друг. Ако държавата има собствена валутата, чрез девалвация, ако е с евро, както Гърция.В първия случай обаче има шанс за измъкване от блатото, във втория - никакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
Lemon's
преди 12 години
И още нещо коя е държавата с близо 1000% дълг от БВП (debt 1000% of GDP?)???Познахте ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
Lemon's
преди 12 години
Данка за много неща си прав, но сега преподписват Маастрихските критерйи т.е. бюджетен дефицит до 3%, държажен дълг спрямо БВП и т.н. а не за подпомагане на страни или пък за разширяване на спасителния фонд ИФСФ, за това никъде не се споменава нищо. И затова се чудя какво толкова триумфират британците ами не вземат да си видят дълга, че е стигнал до космоса. Я вижте, кой е измислил плана за спасение на Европа не не е Меркози, а наш Бойко..."Цитат на седмицата: Аз им казах как да спасят еврото, обяви Борисов"http://***.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2011/12/10/1357140_citat_na_sedmicata_az_im_kazah_kak_da_spasiat_evroto/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Това с големите харчове и последващо обезценяване на съответната валута, прехвърляйки по този начин плащането на сметката на хората които в най- малка степен/ да не кажа в никаква/ са се облагодетелствали от заемите теглени от тяхно име, е доста егоистично според мен. Това да ГРАБИШ собствения си народ и да наричаш това растеж, не го разбирам !!! Типично за "банановите републики"!:))) Германската позиция е справедлива ! Да, прав си за изостаналите в технологично отношение държави. Нека се стегнат и се обновят технологично. И нека бъдат зависими ако не могат. В крайна сметка НЕКА по добрият водач да води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Защо на Лондон не му е изгодно? След като си ликвидираха почти напълно собствената мощна индустрия, след като колониите умряха, и не дават вече млекце, финансовият им сектор остана основното перо за доходи. Печеливш е, защото залага на мошеничество и "игра" срещу Европа и Еврото, освен всичко друго, 30-40 % от трудоспособното население на УК е на социални помощи. Откъде ще плащат всичко това вече? Да сега всички ще се нахвърлят на Германия и Франция, особено на Германия. Май на англосаксонския свят не има харесва съюза Франция-Германия, никак при това. Още по-малко им харесва еврото да оцелее. И започва смешен плач на кои държави не им харесвало пакта. На пазарите ще се сринат цените на облигациите. После вниманието ще се насочи към британските банки и едва тогава започва истинската катастрофа!!!А на тези дето реват, че Германия взимала решенията, ами да ще ги взема, този който плаща поръчва и музиката. Май само един съюз (договор) Германия-Русия е спасението. Много продажни европейски политици. А иначе Слепци с очи много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
senzor
преди 12 години
Не случайно Германия и Франция искат запазване на еврото.Общата валута отнема възможността на по-изостаналите в технологично отношение страни да лавират със собствена валута.Сега бе предприета и следващата стъпка - фискален съюз който отнема възможността на по-слабите страни да лавират и с данъчната система. Големите задължения, съчетани с нарастващи ограничения неминуемо ще доведат до пълна зависимост на слабите от силните и нарастваща финансова и политическа зависимост. Дали пък това не е и целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още