IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Изолирани и малко информирани

Съвсем откъслечни са гласовете, които обвиняват правителството на Камерън, че само се е вкарало в ъгъла, където не може да взема никакви решения. Новото поколение консервативни парламентаристи са до такава степен анти-европейци, че повечето от тях никога не са били в Брюксел, а какво остава да имат действителен поглед върху сложния свят на европейската дипломация.

А чрез излизането от най-голямата консервативна фракция в Европейския парламент самият Камерън лиши своите евродепутати от достъп до информация, например от страна на германските християндемократи.

Ник Клег, лидер на либералната коалиционна фракция, партньор на Камерън, и заместник министър-председател, е водил през тази седмица телефонни разговори с най-малко десет европейски национални лидери. Вероятно също, за да се събере информация за действителните предложения, които трябваше да бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС.

Британска Швейцария

За Камерън одобрението на сънародниците му ще бъде само една кратка почивка. В петък вечер той бе поканил на вечеря народни представители, включително и някои от най-силните анти-европейци. Те правят живота му труден, защото имат само една цел: референдум за членство в ЕС, а след това възможно най-бърз изход.

Как след това ще се позиционира Великобритания, още сега се обсъжда открито: един вид британска Швейцария, която ще увеличи търговията със страните от Британската общност. В момента Великобритания се намира в избраната от самата нея изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 5
lozkhris
преди 12 години
Четеш коментари и се чудиш дали па не са писани от политически експерти.."Аз мисля, че това е губеща позиция".. Боже, тръгнахме многоумно да оценяваме действията на премиера на една велика страна! Сякаш токлкова много рабираме!. Истината е, че с коментари по такива теми нема си избиеме националните комплекси за малоценност на страна, от която нищо не зависи защото е пълна със лумпенизирани чалгари.Германия води Европа към рецесия и разпад. Това е. Англианинът го разбира прекрасно.Какво се случи на последната среща-НИЩО! Взеха решение да са "дисциплинирани". Голям праз- НА ЕВРОПА И ТРЯБВА РАСТЕЖ, а не дисциплина. Най-малкото защото Италия, например, има малки дефицити и следователно допълнителна дисциплина хич не и е нужна, но дълговете и са 2 трилиона и за да ги плаща не и трябва Марио Монти със сатъра,а слаба валута за да си изнася продукцията, КОЯТО Е КАЧЕСТВЕНА.Дали го разбира Германия-да, ама не и изнася.Дали го разбира Лондон-да и затова не е в еврозоната.Па ние нека "мислим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 3
bertram
преди 12 години
Мисля, че вече се досещам кой ще е следващата жертва на дълговата истерия...Камерън много знае, но е факт, че британците печатат здраво, а това не остава незабелязано от останалия свят. За разлика от американците нямат армия да размахва оръжие под път и над път. Британците не ги виждам как ще изкласят сами. Верно е, че имат як финансов сектор, но не е по-як от американския, а технологично са доста след германците... Не мисля, че ще им се размине едно доста солидно обедняване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Радвам се за вас, инвесторе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
Fiscalist
преди 12 години
И какво Камерън не е дебел, така ли? И сигурно много искате да го видите гол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Sokratus
преди 12 години
А дали не е по-добре да се правим на подръжници, и да се забавим с подписването. Туку виж разни държави да се откажат между временно!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
точно така....- стига мизерия.....!!!!????....обаче с толкова еничари не знам как ще стане.....????!!!!!......евала ДАНИ.......!!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха стига с тези приказки за това колко сме малки ! Ами Швейцария да не е голяма ? Всеки си гледа интереса само нашите мухльовси пак се бутат м/у шамарите ! В Европа ДА но НЕ на плащане сметките на другите и наливане пари в банките !!! Който имал пари и дал сега да си се оправя. Ние 15 години си плащаме с МИЗЕРИЯ и ЗАТЯГАНЕ на коланите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
"Британската позиция не е за подценяване! За разлика от България , там зад правителствата е стоял и стои СЕРИОЗЕН мозъчен тръст! .... и се гледа в перспектива доста години напред." Българската позиция не съм коментирал. Няма и смисъл да го правя тъй като на практика нямаме право на "глас".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Първо, прав си за мижитурките /макар да се прокрадват опити за Живковски хитринки /. Второ, мноооого сме мънички в геополитически план за да сме "самостоятелни". Но, естествено добри политици могат да направят доста повече.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Страхо, и ти бързаш с някои предположения. В момента България има интерес да е част от ЕС, но не и от Еврозоната, но и мисля, че ние никога няма да сме част от нея. С този валутен борд сме си супер, нямаме нужда от еврото. По-важно е в близките 6-7 години да си усвоим добре още няколко милиарда евро от кохезионния фонд, и тогава мисля, че ще назрее момента да се вземе решението, че без евро ще сме си много добре. Еврото ще оцелее, но още мнооого промени ще претърпим.А относно англичаните - не ги мислете толкова. С оглед на историята след Втората световна, тяхното мислене винаги си е било такова. Нека им се задръсти острова от пакистанци и индийци и какви ли не щеш, пък в същото време Европа да им е виновна за много неща. Тяхното мислене е от рода на "Да сме с тях, но не част от тях". Но това рано или късно ще се промени, Острова върви към по-лошо, и без ЕС е за никъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още