IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С ветото си Камерън спечели одобрението на сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Изолирани и малко информирани

Съвсем откъслечни са гласовете, които обвиняват правителството на Камерън, че само се е вкарало в ъгъла, където не може да взема никакви решения. Новото поколение консервативни парламентаристи са до такава степен анти-европейци, че повечето от тях никога не са били в Брюксел, а какво остава да имат действителен поглед върху сложния свят на европейската дипломация.

А чрез излизането от най-голямата консервативна фракция в Европейския парламент самият Камерън лиши своите евродепутати от достъп до информация, например от страна на германските християндемократи.

Ник Клег, лидер на либералната коалиционна фракция, партньор на Камерън, и заместник министър-председател, е водил през тази седмица телефонни разговори с най-малко десет европейски национални лидери. Вероятно също, за да се събере информация за действителните предложения, които трябваше да бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС.

Британска Швейцария

За Камерън одобрението на сънародниците му ще бъде само една кратка почивка. В петък вечер той бе поканил на вечеря народни представители, включително и някои от най-силните анти-европейци. Те правят живота му труден, защото имат само една цел: референдум за членство в ЕС, а след това възможно най-бърз изход.

Как след това ще се позиционира Великобритания, още сега се обсъжда открито: един вид британска Швейцария, която ще увеличи търговията със страните от Британската общност. В момента Великобритания се намира в избраната от самата нея изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

45
rate up comment 10 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Икономистите спорят дали трябва населението да бъде предупредено в случай на връщане на старите валути. Някои са категорични: Трябва всичко да се реши тайно за една нощ и на сутринта пазарите и банките да бъдат затворени поне за 12 часа, за да се попречи който и да е да тегли парите си, Е и аз ви казвах същото, слагахте и минуси, сега ви го казват икономисти!Да не си мислите, че ако стане разпада на еврозоната и еврото, по-точно като стане, ще има предупреждения, подготовки, даване на възможност на хората да реагират с цел да загубят най-малко?Който мисли така, да си свери часовника..... Относно България като рухне една банка, след първата ще има верижна катастрофа. Всички теглят парите си и системата наистина рухва, като се и има впредвид, че банките нямат реални пари днес, а само виртуални, защото системата е една дългова пирамида. Също, не забравйте, че сме бананова република днес, благодарение на САЩ. Краха ни ще е за един ден. Хиперинфлация, всички знаем какво е, защото сме го играли този филм.Винаги такива промени стават внезапно и неочаквано в неделя вечер. Спомняте ли си как се въведе борда в България - една неделя излезе протежето на Сорос, предателя на българите Костов(зъл дух) и каза "нов лев, въвеждаме борд от понеделник". Нали иначе спекулантите ще имат време да си поиграят и промяната няма никакъв шанс за успех. Еврото няма да изчезне отведнъж а ще се обезцени може би на 90%, така, както левът през 96-та година спрямо долара от 100 лева стана 3000 ?! Не се казват тези неща. А точно те са важни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Нека бъде ясно че Евроазоната е създадена със цел да бъде срината, тоест ограбаването на европейците си върви по план. Много по - рано е трябвало да бъдат взети предпазни мерки, а не сега когато каруцата вече се е обърнала........Как можем да се откажем от еврото- сценарият на икономистите: на първия етап от подобен сценарий властите в еврозоната ще престанат да признават еврото като обща валута, предизвиквайки серия от процедури, които ще изискват повторно издаване на валута от националните централни банки. В четвъртък Wall Street Journal съобщи, че някои централни банки вече се подготвят за отпечатване на националните си валути. В случай на повторно въвеждане, курсовете на драхмата в Гърция, песетата в Испания или ескудото в Португалия няма да устоят на натиска на пазарите. Обратно- германската марка ще скочи и като последствие гражданите в страните с падаща валута ще се панират, масово ще започнат да теглят спестяванията си и ще предизвикат срутване на финансовата система. Икономистите спорят дали трябва населението да бъде предупредено в случай на връщане на старите валути. Някои са категорични: Трябва всичко да се реши тайно за една нощ и на сутринта пазарите и банките да бъдат затворени поне за 12 часа, за да се попречи който и да е да тегли парите си, заявява Франко Бруни от Университета Bocconi в Милано (Италия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Марш на британските ку*ви вън от Европа, те са си и ще си останат сателит на САЩ и никога няма да са Европейци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
"Сметка при обеценка се плаща от кредиторите , между тях и народа има лека разлика"а пенсионните фондове и спестяванията на населението в банките не са ли кредитор ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 1
forum_rookie
преди 12 години
До supertrader: "....Широките маси никога не са били кредитор , те винаги са си похарчвали парите преди да ги дадат в заем на някой..прецакват се тези с излишните пари , които се чудят какво да ги правят. Просто остава икономически полезната , здрава част с капитал който е итвестиран и работи. ...." Доста неистини си написал. Не знам на колко години си бил през 1989 г., но тогава по-голямата част от БГ-населението здраво изгоря с влоговете в (единствената тогава) ДСК, т.е. точно това население е било кредитор, отлагайки собственото си потребление. И в момента е масов случаят да имаш "някой лев" в банка (пък била тя и бурканбанк), не защото "се чудиш какво да ги правиш", а защото не ти стигат за някоя голяма (но належаща) покупка и се надяваш да досъбереш колкото не стигат. Това е отговорното поведение (а не "харчи сега, макар и на кредит, после ще му мислим, веднаж се живее"). Точно масовия дребен спестител ще изгори в една обезценка на парите. Ти това ли проповядваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
Mr_crash
преди 12 години
Който гроб копае другиму, сам пада в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
И дават ли си сметка , кое в момента е възможно и кое неизбежно...100 години ли ще я чакаме Меркел , като магаре на мост да проумеее че дълговете трябва да се изкупят от ЕЦБ , като кредитор от последна инстанция и вече ЕЦБ да издава бондове и да си се оправя със стойността на валутата.Държавите , като нямат грижа за стойността на валутата , няма нужда и от емитиране на ДЦК и от дефицити..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
От самия факт , че настройват Великобритания антиевропейски на Меркел и на Саркози трябва да им светне аварийната лампичка. Всъщност те нищо не правят и продължават да симулират дейност , данъка върху финансовите транзакции е една голяма утопия и всякакви действия от подобен род просто ще предопределят тези транзакции да се случват на друго място. Велика глупост. 3- те % бюджетни дефицити толкова им е минало времето , че нямат никаква реална стойност в момента като стъпка за преодоляване на дълговата криза , пък и който може да мине с 3% дефицит , може и без него и не е трягедия че ще отчете липса на икономически ръст понеже той няма да е напомпен с 3% дефицит..Въобще Меркел и Саркози са пълна трагедия , а въобще ограничаването на трупането на дългове от задлъжнялите европейци си е удар за немската икономика и нейната експортна насоченост...Меркел в това отношение се пречупи , а беше казала че това да не могат да се правят дългове не е добре за Германия..те въобще знаят ли какво искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Американската колония Великобритания всячески се опитва да фалира Европа, че да могат господарите й да си покрият дълга, ограбвайки остатъците от ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Немците като са давали пари в заем на други да им купуват стоките , проблема си е техен и са постъпвали неразумно. Имали са бол пари , давали са..щото са се чудили какво да ги правят и между другото , те тези пари които са ги дали на заем за да им купят с тях стоките , бяпа хитри и ги вземаха те назаем от друго място. Сега като толкова много обичат скъпото евро , на тях няма да им върнат парите разни гърци и...а тези които са им заели на тях ще си търсят парите..Какво е това - да виждаш че нямат с какво да ти купят стоката и нищо не работят тези хора и да им дадеш пари взаем само за да им я продадеш..Е как ще стане да си получат парите ? Германия е най виновна за дълговата криза в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още