IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании, коментира премиерът в Брюксел

11:00 | 27.06.14 г. 52
Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - "нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", допълва Орешарски.

Той подчертава, че в светлината на ситуацията с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и новата емисия еврооблигации, които бяха пласирани вчера. Според него емисията е приключила с доста добри резултати и постигнатата лихва "показва доверието в България от страна на инвеститорите". "Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбелязва Орешарски.

Министър-председателят изразява и увереността си, че реализацията на проекта „Южен поток“ ще продължи, след като проектът бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

„Има доста важни моменти в стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност на ЕС, които напълно споделяме“, коментира той и допълни, че страната ни подкрепя диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

Орешарски съобщава още, че на днешното заседание на Съвета на ЕС България ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия. Премиерът определя кандидатурата на Юнкер като „добра“.

„Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас“, посочва Орешарски.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той казва, че ще ги следи с интерес. „Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде“, заключава премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
Съжалявам че пиша отново тук - но това което говориш са пълни глупости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 10
Людени
преди 10 години
Противно на твърденията на тандема Местан-Йовчев .... основания за атаки към банковата система има .... големия % лоши кредити .... те правят сустемата повече податлива към сътресения (условно казано).Не е препоръка !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 15
SS-23
преди 10 години
Ха сега де?! Кво прайм... продължаваме ли да сме "стабилни" над 12% процента или .... ???:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 17
SS-23
преди 10 години
охааа... колко минуси имам - значи съм точно в десятката! :)))Е що така, "другари" банкери ... не ви изнасят обективната истина ли? Ни ви харесва хората да знаят и да са информирани, че реално погледнато - една банка раздава 10 пъти повече "хартиени" кредити, от колкото има собствен капитал? Това ако не е измама (при това - световна), не знам кое друго е?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Хипотеза:Днес са слухове.Утре земетресение, наводнение или ураган (да взеха вече и при нас да се срещат. При големи щети, негодни за живеене блокове (те и без земетресение са пред разпад), разбити къщи и кооперации (знаем масовото ново строителство колко е здраво). Ко праим? Хората имаши пари в банката ще се юрнат да ги теглят, за да могат да оцелеят, ремонтират, живеят на наем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
Цялата световна банкова система е изградена на този принцип! Нарочно е направена така, защото този, който я е измислил, изградил и контролира, винаги може да я унищожи - както на регионално или локално ниво, тага и глобално - според нуждите... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Каквото и да приказвате вас истината никога не ви е интересувала.Продали сте се на чужди интереси и още се борите срещу всичко прогресивно, което не произхожда от Русия. Хубаво поне че ви понамалиха кеша та по-малко "влакове да взривявате" в името на световния интернационал (т.е. на тъпанарите и търтеите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 4
vallman
преди 10 години
Имаш фундаментални празноти в компетентността. Ако искаш просто да си плещиш седянката пред вас е добро място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 16
SS-23
преди 10 години
цялото треперене на банката е - бай Пешо да не поиска да тегли повече от 12 лв от 115 -те, които има! E те това е истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 24
SS-23
преди 10 години
Човек, сложи си ръка на сърцето и ми кажи често: имаш 12 лева, а раздаваш кредит за 112 лв бай Иван. Същите тия 112 лв ти се връщат обратно като депозит на бай Пешо, т.е. в трезора на книга имаш 112 лв, от тях - 12 лв истински, и 100 лв - измислени. Идва в един момент бай Пешо и ти казва - искам си 115 лв (с отчетената лихвата)! Къде си стабилен ве ...жив умрял си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още