IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании, коментира премиерът в Брюксел

11:00 | 27.06.14 г. 52
Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - "нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", допълва Орешарски.

Той подчертава, че в светлината на ситуацията с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и новата емисия еврооблигации, които бяха пласирани вчера. Според него емисията е приключила с доста добри резултати и постигнатата лихва "показва доверието в България от страна на инвеститорите". "Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбелязва Орешарски.

Министър-председателят изразява и увереността си, че реализацията на проекта „Южен поток“ ще продължи, след като проектът бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

„Има доста важни моменти в стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност на ЕС, които напълно споделяме“, коментира той и допълни, че страната ни подкрепя диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

Орешарски съобщава още, че на днешното заседание на Съвета на ЕС България ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия. Премиерът определя кандидатурата на Юнкер като „добра“.

„Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас“, посочва Орешарски.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той казва, че ще ги следи с интерес. „Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде“, заключава премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
За по-възрастните, по-умни и по-паметливи - гледан филм. Жан Виденов го сготвиха по същия начин! И тогава пак трябваше да влезем в сериозни проекти с руснаците. Тогава обаче беше Син поток и Бургас-Александуполис. Банкова криза, фалити, обедняване, сатанизиране на едно правителство - всичко това приписано на феновете на руски проекти, натикването им за дълго в кйьошето на политиката... гледан филм с известен режисьор.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Истината никога не е при "ракетаджиите" или "водкаджиите"... че да питаш. Вас тя никога не ви е интересувала. Предпочитате дезинформацията и оклеветяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
data
преди 10 години
Атаката определено е преднамерена така , че аз спирам да пиша под теми коментиращи банковата система . Нека сами да не си слагаме примката на врата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 17
SS-23
преди 10 години
Предотвратяваме атаки към банки, които са стабилни.====:)))))Разбира се, че са стабилни ... в рамките на 12%! ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 6
vallman
преди 10 години
Не крием истината. Предотвратяваме атаки към банки, които са стабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 14
SS-23
преди 10 години
опааа ... крием истината ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 14
SS-23
преди 10 години
Това ще породи точно обратното - още по-голямо подозрение!Човек, цялата съвременна монетарна "банкова система на хартиените пари без покритие" - е една голяма ...ИЗМАМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
vallman
преди 10 години
Добре правехте като спирахте коментарите под статии за банковата система. Не знам защо спряхте да го правите. Това беше нещото което ме накара да ви давам за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 10
mick
преди 10 години
Според мен БНБ трябва да забрани тегления които не са на падеж за всички банки на територията на България. За период от 1 седмица/месец да речем. Докато се успокоят страстите.Мисля така бяха направили в Румъния преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
SS-23
преди 10 години
Ами то именно факта, че цялата система се крепи на едно голо доверие, че не трябва да се има доверие. Ако се погледне отстрани, какво виждаме: - всеки знае, че цялата банкова система работи на принципа на оптичната леща (през нея виждаш обекта увеличен в пъти), раздавайки пари (кредити), които физически не притежава (има само 10-12% от тях), като прави това - само защото знае, че обичайната практика показва, че не е възможно повече 10-15% от вложителите, едновременно да отидат да си теглят парите!! Получава се някакъв странен мазохизъм - хем хората са наясно, че парите на всички ги няма там, хем не смеят да тръгнат да ги теглят, за да не загубят вероятността да могат да си ги вземат. Това е омагьосан кръг - хем знаеш, че те лъжат, хем продължаваш да крепиш лъжата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още