IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании, коментира премиерът в Брюксел

11:00 | 27.06.14 г. 52
Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - "нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", допълва Орешарски.

Той подчертава, че в светлината на ситуацията с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и новата емисия еврооблигации, които бяха пласирани вчера. Според него емисията е приключила с доста добри резултати и постигнатата лихва "показва доверието в България от страна на инвеститорите". "Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбелязва Орешарски.

Министър-председателят изразява и увереността си, че реализацията на проекта „Южен поток“ ще продължи, след като проектът бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

„Има доста важни моменти в стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност на ЕС, които напълно споделяме“, коментира той и допълни, че страната ни подкрепя диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

Орешарски съобщава още, че на днешното заседание на Съвета на ЕС България ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия. Премиерът определя кандидатурата на Юнкер като „добра“.

„Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас“, посочва Орешарски.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той казва, че ще ги следи с интерес. „Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде“, заключава премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
:))) очаквах... ама нищо де... още 10-ина години света ще бере плодовете на "богатството" .....Както вече бях казвал - кризата ще свърши когато това, което беше скъпо - стане евтино, а това което беше евтино - стане скъпо !Толкова сте "наблъскани" и зомбирани с "унсс-ерски" знания, че губите възможността за обективен поглед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Определено първото. Сметни си сам в първия сценарий колко ползваш и във втория колко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
Тя и сега е бедна бе, обаче създава оптичната илюзия за богатство. Какво избираш: 1. заплата 10 хилки и кредит по 5 хилки на месец - сегашната богата "икономика"2.заплата 4 хилки и кредит 0 - "бедна" икономика:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 10 години
не знам колко щеше да е "по-спокойна" но със сигурност щеше да е много , много по бедна . Както и с много по лоши показатели за живот . Проблема на философите като теб е че винаги виждате нещата едностранчиво . Отбележи си го че "стабилност" може да има и при много висока бедност и това не е моя измислица а е доказано исторически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
ами просто щеше да е много, много "по-спокойна", "плавна" икономика и нямаше да има дисбаланси. Сегашната "икономика" (кавичките не са случайни) е икономика на "хартийките"... и точно заради това - даде фира! А икономиката която предлагам - е реална икономика, стъпваща на раелната необходимост от потребление, а не на изкуствено стимулирано потребление, което в момента е просто "в повече"! То затова и дойде срива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Пожелавам ти да живееш в така описаната от теб икономика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
:)))Много добре разбирам аз какво казвам, и знам, че и ти ме разбирашЩо даваш 1000 лв, при положение, че имаш само 100 лв, а за другите 900 лв пишеш "чек", т.е. хартийка, която "можем да осребрим по всяко време"? И сега, изведнъж се лъсва, че ... май няма да можем да осребрим 1000, ами само 100 !Сега пак ли ще кажеш, че това е "лъжа, манипулация и дезинформация"?Ако банките давахте кредити, в рамките на капитала (а не хартиени), нямаше да има никаква световна криза! Имаш 100 лв - даваш 10 на кредит. Като ги върнеш вече имаш 115 и от тях даваш вече 11.5 и т.н ... и т.н... Ако такава беше схема - нещата щяха да са други! А сега - имаш 100, даваш - 1000 ! Как си го представяш това да продължава до безкрай???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 10 години
Ти определено не правиш разлика между капитал и ликвидност . Ниска ликвидност при кажи речи 0 (НУЛЕВА) лихва при рефинасиране ? Ти разбираш ли това което пишеш ? Престани да ръсиш глупости и да филмираш хора . Не е нито времето, нито мястото да се правиш на оригинален !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Защо се позволява на 100 лв да даваш 1000 лв кредит, като тия 900 лв преди да ти се върнат като депозит, ти си ги дал като кредит ? Точно този "фокус" в течение на времето създава дисбаланса в системата!Знам, че немците са на 3%, то затуй е беше цялата патаклама за "спасяването" на гърчолята. Падне ли Гърция, директно води да падане на Германската банкова система и приятелчетата им от Франция. Т.е. проблема дефакто не е в Гърция ... проблема е в ниската ликвидност на Германия и Франция!---човек, знам много повече от твоята сфера, отколкото ти от моята ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 10 години
Ти явно си *** за да не искаш да разбереш че имаш 100 лв + заемаш под формата на депозити 900 лв и раздаваш 1000 лв. Дали може да раздаваш само собствени пари - да можеш за справка лихварите при 100 % лихва !Набийте си главите че банките не са складове за пари а бизнес институции ! Никой , никъде не развива бизнес със 100 % собствен капитал ! За справка собствения капитала в ГЕРМАНСКИТЕ БАНКИ е 3-5 % от общия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още