IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании, коментира премиерът в Брюксел

11:00 | 27.06.14 г. 52
Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - "нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", допълва Орешарски.

Той подчертава, че в светлината на ситуацията с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и новата емисия еврооблигации, които бяха пласирани вчера. Според него емисията е приключила с доста добри резултати и постигнатата лихва "показва доверието в България от страна на инвеститорите". "Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбелязва Орешарски.

Министър-председателят изразява и увереността си, че реализацията на проекта „Южен поток“ ще продължи, след като проектът бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

„Има доста важни моменти в стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност на ЕС, които напълно споделяме“, коментира той и допълни, че страната ни подкрепя диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

Орешарски съобщава още, че на днешното заседание на Съвета на ЕС България ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия. Премиерът определя кандидатурата на Юнкер като „добра“.

„Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас“, посочва Орешарски.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той казва, че ще ги следи с интерес. „Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде“, заключава премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 5 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Банките имат нужда от растеж на кредитирането за да избутат лошите си кредити ........НЕ могат да ги избутат...прекалено от високо ниво ги раздаваха безхаберно! Как ще избиеш клин? със нов клин?!?! Сега гледам по телевизията една банка - пуснала реклама за ипотеки, с финансиране до 100% !!! Луда работа ... тия не си научиха урока, и продължават да са опитват да избият риска, ... с нов риск... и още повече ше си го набият! Има една приказка - колкото повече мърдаш - повече ти влиза! Просто трябва да затвориш откритата позиция на загуба и да продължиш, отколкото да продължиш да отваряш нови позиции, в посока на губещата позиция - азбучна истина на форекса! А кредитирането с нереални пари е даже по-хазартно и от форекс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 12 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Във втори сценарии си забравил да добавиш процента безработни при двойно по ниско потребление . Както казах - вие винаги гледате половината от картинката !===Това е пак заблуда. Просто трябва да приемете, че няма да печелите от труда на работника 4:1, а примерно ше стена 2:1 , или 1.5:1! Абе кога ще се прооумее, че стремежа към "бърза висока печалба", води в дългосрочен план само към едно - "бърз и неизбежен фалит"! Та нима при социализма имаше безработни. Мисля, че веднъж бях казал, че за мен истината е - демократичен социализъм, т.е. силно регулиран и рамкиран капитализъм. Свободията, безхаберието, печатането на пари без покритие, раздаването на кредити води до едно - катастрофа! При това - сегашната катастрофа е много по-мащабна и дълбока, в сравнение с "великата депресия" в САЩ! НЕ може да даваш в кредит пари, които реално нямаш, при това - в 10 пъти превишаващи наличните ти пари! Това е балон бе пич, толкова ли не го виждаш ... та това е очевадно!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
да, всички искат да кредитират и затова приемат депозити, ама като няма кой да "вземе" парите (нерастяща икономика няма нужда от кредити понеже няма място за нови икономически субекти) по добре да се отърват от ненужния и задължаващ ги ресурс - срочните депозити.А за "опасността" грешиш - изваждането на парите от влоговете ще ги запрати в по рискови инвестиции, за да бъдат "спасени".Колкото до банкови ликвидности, капитализации и алал бала мантри - това са най-маловажните "показатели" в днешния свят - колко му е да раздаваш хартийки след като имаш подкрепата на държава, ес, и всякакви загрижени институции, които винаги могат да прелеят от пусто в празно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Предлагам на всички да спрем да пишем. И да се провокираме и обиждаме един друг и да се изнервяме. Ситуацията и без това е трагична и няма нужда от допълнително напрежение. Тук невинни няма..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
това беше преди да се появят тия с Опорните точки :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ти пък що не пишеш???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 10 години
Това със сигурност ще стагнира и крехкия ръст който имаше кредитирането . Банките имат нужда от растеж на кредитирането за да избутат лошите си кредити . Така че от тоя сценарии банките губят в средно срочен план . политиците също губят защото опасността стагнира потреблението - от там по малко данъци , по висока безработица и т.н. .Така че анализа не е верен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Във втори сценарии си забравил да добавиш процента безработни при двойно по ниско потребление . Както казах - вие винаги гледате половината от картинката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
Ето и друга гледна точка. Може и да е глупава но все пак... От сегашната "истерия" кой има полза?Банките1 имат много пари - много над здравословните 12% гарантиращи банково здраве.2 вече никой с акъла си не им ще кредитите - нито поемат риск, нито им е евтин кредита. Източници за финансиране много, идеи няма.3 набълбукани са с високолихвени депозити4 истерията ще развали депозититеПолитиците5 тегленето ще раздвижи парите и потреблението - проба за ик. раздвижване... и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 2
kolojiko
преди 10 години
Кой пък ще се е притесни толкоз, експерта каза да не се притесняваме. И най добре спрете всички коментари, за да не се притеснява никой, а никакви новини за банки за всеки случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още