IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании, коментира премиерът в Брюксел

11:00 | 27.06.14 г. 52
Орешарски: Не виждам повод за притеснения на гражданите

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - "нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", допълва Орешарски.

Той подчертава, че в светлината на ситуацията с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и новата емисия еврооблигации, които бяха пласирани вчера. Според него емисията е приключила с доста добри резултати и постигнатата лихва "показва доверието в България от страна на инвеститорите". "Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбелязва Орешарски.

Министър-председателят изразява и увереността си, че реализацията на проекта „Южен поток“ ще продължи, след като проектът бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

„Има доста важни моменти в стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност на ЕС, които напълно споделяме“, коментира той и допълни, че страната ни подкрепя диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

Орешарски съобщава още, че на днешното заседание на Съвета на ЕС България ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия. Премиерът определя кандидатурата на Юнкер като „добра“.

„Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас“, посочва Орешарски.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той казва, че ще ги следи с интерес. „Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде“, заключава премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
хич не си правя илюзии, че съм анонимен! пределно ми е ясно, че който се интересува винаги може да разбере кой стои зад IP-то. Само, че няма от какво да се притеснявам - това, което казвам (и/или питам) си е обективната истина, която всеки може да намери (в неограничено количество) в интернет, вкл. в тубата, където с часове може да гледа материали за това - как функционира съвременната банкова система и , че дефакто това е една голяма измама. Какво не ти харесва? Истината ли - че банка има 100 лв, а раздава 1000 лв? Това ако не измама, не знаме кое е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 4
993
преди 10 години
Ало, ракетчика, забий си я тая ракета СС-23 (бас държа, че не си виждал колко е голяма) в задните части и престани да ръсиш глупости. Само си мислиш, че си анонимен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Бях решил да не пиша ама глупостите им ми идват в повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
Ракетчика извинявай за въпроса ама - имаш ли представа какво е "капитал" на една фирма , банка или т.н. ? Как той се формира и кой елементи включва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
Абсолютно така е . Очаквам разяснение от теб и ракетчика как точно лошите кредити предизвикват ликвидна криза . Как точно проблем който банковата система дъвче 6 (шеста) година правят "системата податлива на сътресение " ?п.п. Моля за фактология , а не за Опорните ви точки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
За съжаление не пише само той - пишат се SMS-си, туитове, ФБ жужи... До обяд нямаше никой по банките, а вече има... хаха! Операцията е в ход! В момента се твори поредния епизод на "Комунистите фалираха държавата!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
вчера писах за лошите кредити и зададох въпрос, на който очаквано не получих отговор!кой покрива дупката от около 10%, между размера на лошите кредити и капитала на банката, при положение,че БНБ НЕ може да печата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 10
Людени
преди 10 години
При тебе е по-зле .... пишеш откровени неистини !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 10 години
Случайно или не тъкмо банките поизчистиха балансите си , лихвите започнаха да падат и ни се сервира това . Явно никой няма интерес от стабилна и растяща икономика в тая държава ! Продължавай те да си повтаряте колко е зле положението и то неминуемо ще стане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
rogers
преди 10 години
Трудно е да се каже дали сме стабилни - не за друго, а защото на отчетите не може да се вярва - особено пък в България - на хартия със сигурност сме стабилни - на практика доста се съмнявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още