IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Държавата няма пари, за да успее да въведе това предложение, смята икономистът от ИПИ Зорница Славова

11:02 | 07.12.13 г. 89
ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Спорно е дали изобщо трябва да се коментира предложението на председателя на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСС) за въвеждане на минимален доход между 400 и 1000 евро за всички страни от Европейския съюз, заяви в свой коментар икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Зорница Славова.

Според нея мотивите за определянето на минимуми варират - от осигуряване на някаква криворазбрана справедливост и достойни доходи до ограничаване на трудовия „дъмпинг” между страните.

Както икономическата теория, така и здравата логика обаче подсказват, че осигуряването на „добър живот” и „достойни доходи” не се постига чрез преразпределение от държавата. Мярката няма да доведе до увеличаване на благосъстоянието на хората, нито на държавата заради простия факт, че ако предложенията бъдат изпълени, ще доведат до бърз фалит, заявява икономистът.

Да живееш на гърба на другите не е човешко право

Трябва да се признае, че определянето на минимални заплати и минимален доход изглежда доста примамливо. Сигурно доста хора, които са чули предложението за 800 лв. на месец от „нищото”, вече ги харчат наум.

Всъщност държавата няма пари и за да даде нещо, трябва първо да го събере. Да се говори за осигуряване на добър живот на някого не е човешко право, защото включва принудително изземване на тези средства от някой друг. Управляващите, които предлагат и прокарват предложенията за минимални заплати и доходи, всъщност няма да платят от собствения си джоб.

Даването на пари наготово означава липса на стимул за работа и развитие

Според идеята на председателя на ЕИСС „Всяко лице трябва да получава като минумум определена сума и ако то не ги получава от трудови доходи, тогава държавата трябва да го компенсира.”

Данните на НСИ показват, че през 2012 г. средната работна заплата е 730 лв., а единствено в София-град - над 800 лева. Още повече, че по данни на НОИ всеки четвърти се осигурява на минималния осигурителен праг. Ако се въведе държавна „компенсация”, всеки стимул за работа би изчезнал.

Дори без да броим безработните лица, които също ще трябва да получат допълнителни пари до 800 лв. на месец, сметката за плащане за 2012 г. би била от порядъка на над 40  млрд. лева, като само за пенсионерите биха били необходими близо 20 млрд. лева.

Идеята за въвеждане на минимални заплата на европейско ниво може да не се отрази толкова пагубно на някои европейски държави, в които най-ниските доходи са близки или по-високи от споменатия минимум. В България обаче не само че ще доведе до сериозен ръст на неработещите, но и ще предизвика колапс на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
С две думи: в ръчичките им са, всичките ни олигархчета, не са казали не са ги върнали на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
С каква загуба на суверинитет ни плашат !???????? Чия власт е ПО ЖЕСТОКА!? Тази на шепата ни олигарси или на който и да е чужд елит?------------------------------------------------------------------------Тука пропускаш един съществен момент: нашите олигарси, действат ИМЕННО в сътрудничество и под контрол на чуждия елит. Те при тия условия бяха купени: западния елит им обеща да станат класа от едри собственици, в замяна на провеждане на спуснатите от там политики. Такива политики (както вероятно се сещаш) имат за цел, да обслужват интересите на метрополията от където се налагат, а не нашите ;)) Утехата ни може да е, че и за олигарсите ни не е предвидена мн. по-различна съдба, парите им са в техните(на западните госпо-д-ари) баМки и винаги могат да бъдат лепнати, справка Кипър, башкЪ това, никЪв проблем няма, да се секвестира всякаква собственост по линия на борбата с прането на мръсни пари, укриване на данъци, престъпно придобито имущество, корупция и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
"А парите (заплатата) се изработва!"======НИКОГА не трябва да се забравя, че парите са в крайна сметка П-Р-А-В-А! На някои от банкнотите си ги и пише!Някой би казал, БГ бизнеса ще я какъса. Може и така да стане. Ще го замести ЧУЖД! Ще каже този някой: Да, но ще загубим суверинитет !??? Бих отговорил : "А нима го имаме !? "Сега една препратка към ИСТОРИЯТА ни. В края на 14 век, малко преди Османското нашествие, населението в патримониума на Българския народ е било около 2.5 милиона души. 300 години по късно при с-н Сюлейман Кануни, то е било по официални документи около 1.5 милиона. Безспорен е факта, че това е било най ЖЕСТОКОТО подчиняване на БГ народа от чужд такъв! Сега да се вгледаме в цифрите, имайки предвид връзката между стопанство и ръст на населението. За 300 години жестоко друговерско управление /масови екзекуции, потурчвания, кръвен данък и бягство на поне 200 000 души в странство/ имаме приблизително 40% намаление на населението!......................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
....................................Нека сравним тогавашните душмани със нашите си в момента!За 24 години /1989 -2013/ имаме намаление на населението от 9 000 000 на 7 400 000 или това прави измрели или прокудени в странство 1 600 000 души което прави около 17% само за 24 години!!!!С каква загуба на съверинитет ни плашат !???????? Чия власт е ПО ЖЕСТОКА!? Тази на шепата ни олигарси или на който и да е чужд елит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 6
STRAHO
преди 10 години
Бизнеса : " Ама ние ще вдигнем доходите като забогатеем. Сега нямаме пари за това" Суверена: " Хубаво. Прави сте! Хващайте пътя към страни населени с *** /със съответното законодателство, забогатейте и като сте готови заповядайте да бъдете ПОЛЕЗНИ тук, в цивилизована Европа! " Нещо неясно!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
"А някой работодател да е вързал някой и насила да го кара да работи за толкова пари? Нали всеки подписва трудов договор? А парите (заплатата) се изработва! И стига сте обвинявали работодателите !"====Интересна позиция! Какво ще кажеш за друга гледна точка !? : Някой би ли карал работодателите на сила да наемат спазвайки евентуално приетата норма за доход от 400 евро!? Вероятно ще отговориш : "ами няма да наеме"Хубаво. Значи минава в редиците на търсещите работа. Друг ще го замести в редиците на бизнеса. Просто е.Някой оспорва ли " А парите (заплатата) се изработва!" !!!!???? Такава дискусия няма. Разбира се че се изработват! Въпроса тук е по КАКВИ ПРАВИЛА !? Както всички знаем правилата са регламентирани с НОРМИ. НОРМИТЕ се определят от МНОЗИНСТВОТО в демократичните общества! МНОЗИНСТВОТО са работещите а не БИЗНЕСА! Бизнеса има алтернатива разбира се и право да не приеме нормата. Начина е да смени групата приела тези НОРМИ. КАК !??? Простичко е! Отива да прави бизнес в Африка! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 5
mathematician
преди 10 години
Когато има конкуренция. Когато има чужденец или друг БГ бизнесмен, който дава 1000 лв заплата.Трудът е стока и цената му се определя точно като цената на доматите на женския пазар.Има сектори в които средната заплата е над 800 лв. и има БГ бизнесмени, които дават тези пари. Просто щото ако не ги дават работниците ще им избягат и те няма да имат бизнес. Просто като фасул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Заглавие - "ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса".Ми в момента какво е състоянието на бизнеса - според мен будна кома.Почти никой не прозря , че досегашния икономически модел е тотално сбъркан. Когато нещата се "изтърват" тотално почва да мирише на революция бе хора. Няма как 50% от хората да са на ръба и да се правим, че може и така. Натрупва се критична маса и ти "дръпват килимчето под краката докато се усетиш".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 13
cokrat1
преди 10 години
В друга подобна тема го зададох тоз въпрос. Чакам и отговор съответно ако е възможно.А, да попитам аз. Кога БГ бизнесмена, ще направи минималните заплати 400 евро ако не бъде непрекъснато притискан от държавата. Категоричния отговор е ...никога, защото е ужасно алчен. Така, че тази идея е страшно добра и навременна. А, пари откъде ще кажат БГ бизнесмените с мутренски манталитет...пари в държавата има предостатъчно...в банките има 55 милиарда депозити/на граждани и фирми/, пари който само дремат на депозит...ако се завъртят в икономиката поне половината...икономиката ще "хвръкне"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ами разбира се, че всичко е обвързано и е точно като спирала. Затова казах, че за да се капитализира системата в този наш случай трябват луди заеми или печатане на пари. Но проблема при нас е голямото крадене и корупция. Повечето от честните работодатели също искат да вдигат заплатите. Ако сега си говорим, че всички работодатели са *** - емии няма смисъл. Да закриваме бизнеса и някои "обикновен" работник да стане мечтания работодател. Щото то само с говорене не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още