IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Държавата няма пари, за да успее да въведе това предложение, смята икономистът от ИПИ Зорница Славова

11:02 | 07.12.13 г. 89
ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Спорно е дали изобщо трябва да се коментира предложението на председателя на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСС) за въвеждане на минимален доход между 400 и 1000 евро за всички страни от Европейския съюз, заяви в свой коментар икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Зорница Славова.

Според нея мотивите за определянето на минимуми варират - от осигуряване на някаква криворазбрана справедливост и достойни доходи до ограничаване на трудовия „дъмпинг” между страните.

Както икономическата теория, така и здравата логика обаче подсказват, че осигуряването на „добър живот” и „достойни доходи” не се постига чрез преразпределение от държавата. Мярката няма да доведе до увеличаване на благосъстоянието на хората, нито на държавата заради простия факт, че ако предложенията бъдат изпълени, ще доведат до бърз фалит, заявява икономистът.

Да живееш на гърба на другите не е човешко право

Трябва да се признае, че определянето на минимални заплати и минимален доход изглежда доста примамливо. Сигурно доста хора, които са чули предложението за 800 лв. на месец от „нищото”, вече ги харчат наум.

Всъщност държавата няма пари и за да даде нещо, трябва първо да го събере. Да се говори за осигуряване на добър живот на някого не е човешко право, защото включва принудително изземване на тези средства от някой друг. Управляващите, които предлагат и прокарват предложенията за минимални заплати и доходи, всъщност няма да платят от собствения си джоб.

Даването на пари наготово означава липса на стимул за работа и развитие

Според идеята на председателя на ЕИСС „Всяко лице трябва да получава като минумум определена сума и ако то не ги получава от трудови доходи, тогава държавата трябва да го компенсира.”

Данните на НСИ показват, че през 2012 г. средната работна заплата е 730 лв., а единствено в София-град - над 800 лева. Още повече, че по данни на НОИ всеки четвърти се осигурява на минималния осигурителен праг. Ако се въведе държавна „компенсация”, всеки стимул за работа би изчезнал.

Дори без да броим безработните лица, които също ще трябва да получат допълнителни пари до 800 лв. на месец, сметката за плащане за 2012 г. би била от порядъка на над 40  млрд. лева, като само за пенсионерите биха били необходими близо 20 млрд. лева.

Идеята за въвеждане на минимални заплата на европейско ниво може да не се отрази толкова пагубно на някои европейски държави, в които най-ниските доходи са близки или по-високи от споменатия минимум. В България обаче не само че ще доведе до сериозен ръст на неработещите, но и ще предизвика колапс на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Към момента доходите се вдигат точно с толкова колкото поискат големите монополисти и нито стотинка повече! С какво тези потребители ще купуват стоки и услуги от средния и дребен бизнес!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
За доходите :По високите доходи, биха се явили като по лесен начин за държавата ни да си събере дължимото от едрия бизнес /ОЛИГАРХИЯТА/. ТЕЗИ ПАРИ които биха били предназначени за мин доход 400 а и повече, са напълно реални за мащаба на икономиката ни! Каквито и да ги сучат за пред органите на държавата, за да скрият окраденото, ако развиват дейност в БГ, трябва да плащат на хора у нас! Тези пари, можеш да си сигурен че биха се въртяли в НАШАТА икономика, а не в полза на някой племенен вожд и жител на островна офшорка, където са повечето пари спечелени от икономиката ни в момента! Тези пари, биха били хранителна среда за наистина инициативни честни българи, които искат да произвеждат и разменят помежду си стоки и услуги, и все още нямат силите да разчитат на голям износ. С тези пари може да се изгради средна класа! Тук не става въпрос за програми разни за временна заетост ! Те са глупост и не водят до никъде. Те са прах в очите на бедните и начин да ги купуват за избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"...е оправяне на съдебната система и гарантиране на върховенство на закона.........Ефективна администрация, адекватни закони и данъци, борба с корупцията, обслужване на едно гише, електронно правителство, прозрачност и др. такива клишета."======Съдебната система НЯМА как да се реформира от само себе си без НАТИСК върху нея от вън /обществото/! В този ред на мисли, трябва да има формирана една критична маса, от относително икономически свободни граждани които биха могли да упражнят този натиск. Друг източник на натиск, биха могли да бъдат нашите партньори от ЕС /това което от как сме в него се случва/ И тъй като първото условие ЛИПСВА, умело ликвидирано от върхушката на *** още в началото на прехода /и те яростно бранят плодовете на труда си/, то единствената ни надежда е НАТИСКА на Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Имаш ли статистика колко, аджеба, хора (приблизително) работят директно за олигарси? "Не е необходима такава статистика, а и едва ли има институция в страната която да проследи участието им в икономиката на страната. Да не говорим, че и хич не се напъва държавата! Има един начин да определиш размерите на предмет например който не виждаш и той е чрез сянката му! В нашия случай по приеманите норми и регулации от законодателя и следствието върху обществото ни от прилагането им.Дори и да приемем че олигарсите притежават това, което твърдят че притежават, то всички останали надолу по веригата икономически субекти са пряко или косвено зависими от думата и желанието им. Т.е Те задават посоката в икономиката а и в политиката. У нас НЯМА средна класа способна да задава политика в полза на дребния и среден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 19 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Виждам, че някои леят крокодилски сълзи за малкия и среден бизнес. В голяма грешка сте "браточки". 90% от БВП на България се произвежда от първите 200 фирми по приходи. Останалите 10 % от малки средни, сива икономика и прочие "***"..Справка намерете книжлето на в-к Капитал - топ 100 фирмите по приходи в България за 2012 година. Нищо, че се казва топ 100...там ги има и фирмите от 101 до 200 по приходи за 2012 година. Вижте и тогава ми говорете за голямото значение на малкия и среден бизнес за икономиката на БГ. То е нищожно. Пари в държавата има предостатъчно. Просто трябва да се преразпределят по справедливо. Това е. Това преразпределение е твърде непопулярно, но в това е и шанса на това правителство да изкара по-дълго. 20% такса за Веитата...е добър ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Изводът както може да се сетиш сам, предполагам, е оправяне на съдебната система и гарантиране на върховенство на закона.Ефективна администрация, адекватни закони и данъци, борба с корупцията, обслужване на едно гише, електронно правителство, прозрачност и др. такива клишета.И всичко това, за да може някой който реши и той да започне по-лесно бизнес, съответно работодатели, организации, синдикати и медии да го духат.Горните мерки ще помогнат и за по-бързо и лесно навлизане на чужди инвестиции в България и съответно покачане на заплатите.И най-важното политическа стабилност и предвидимост. Щото сега чуждите инвестиции са в точката на замръзване. Август минус 30 и малко милиона. Демек изтичане на капитали. А за септември са символичните 4 милиона при около 150 милиона средно месечно за миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 4
deant
преди 10 години
И казваш има 15 млрд в депозити. Аз имам 2 тези що го споменаваш:1. Ти си сигурен, че тези 15 млрд се държат от максимум 100 човека, и знаеш как да ги накараш да ги вкарат, като заплати, вместо да ги накраш да си затворят бизнеса;2. Мислиш, че държавата може директно да бръкне в тях и да ги "преразпредели", което си е направо абсурно. Нали ме разбирате, че за тези "олигарси" е много по добре да закрият бизнеса или да го преместят.Щото имаше и такива, дето казваха - бизнеса като не му харесва да ходи в африка. ами ако наистина отиде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Имаш ли статистика колко, аджеба, хора (приблизително) работят директно за олигарси? Кои са тези толкова огромни заводи, които държат стотици хора на по 300 лв? Интересна ми е статистиката. Ама искам да си сигурен, че не получават нищо под масата, щото тогава спора губи смисъл. И още нещо, колко данъци плаща един държавен служител и колко държавни служители има заети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Имаш ли статистика колко, аджеба, хора (приблизително) работят директно за олигарси? Кои са тези толкова огромни заводи, които държат стотици хора на по 300 лв? Интересна ми е статистиката. Ама искам да си сигурен, че не получават нищо под масата, щото тогава спора губи смисъл. И още нещо, колко данъци плаща един държавен служител и колко държавни служители има заети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Ако се въведе такъв минимум, предлагам замяна на плоския данък с регресивна скала на облагане. Прогресивната стимулира укриване на доходи, докато регресивната ще стимулира плащането върху реална сума. Може да не е справедлива, но от фискална гледна точка (LMAO) ще е супер.Конкретно за тези 400 евро (782 лв и малко), те не са нещо кой знае какво и докато се натуткат евентуално да ги приемат след 6-7 години, така и така ще ги стигнем. От първи януари догодина минималната става 340 и ако расте два пъти годишно с по 30 лв, след 6 години ще е 700 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още