IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Държавата няма пари, за да успее да въведе това предложение, смята икономистът от ИПИ Зорница Славова

11:02 | 07.12.13 г. 89
ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Спорно е дали изобщо трябва да се коментира предложението на председателя на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСС) за въвеждане на минимален доход между 400 и 1000 евро за всички страни от Европейския съюз, заяви в свой коментар икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Зорница Славова.

Според нея мотивите за определянето на минимуми варират - от осигуряване на някаква криворазбрана справедливост и достойни доходи до ограничаване на трудовия „дъмпинг” между страните.

Както икономическата теория, така и здравата логика обаче подсказват, че осигуряването на „добър живот” и „достойни доходи” не се постига чрез преразпределение от държавата. Мярката няма да доведе до увеличаване на благосъстоянието на хората, нито на държавата заради простия факт, че ако предложенията бъдат изпълени, ще доведат до бърз фалит, заявява икономистът.

Да живееш на гърба на другите не е човешко право

Трябва да се признае, че определянето на минимални заплати и минимален доход изглежда доста примамливо. Сигурно доста хора, които са чули предложението за 800 лв. на месец от „нищото”, вече ги харчат наум.

Всъщност държавата няма пари и за да даде нещо, трябва първо да го събере. Да се говори за осигуряване на добър живот на някого не е човешко право, защото включва принудително изземване на тези средства от някой друг. Управляващите, които предлагат и прокарват предложенията за минимални заплати и доходи, всъщност няма да платят от собствения си джоб.

Даването на пари наготово означава липса на стимул за работа и развитие

Според идеята на председателя на ЕИСС „Всяко лице трябва да получава като минумум определена сума и ако то не ги получава от трудови доходи, тогава държавата трябва да го компенсира.”

Данните на НСИ показват, че през 2012 г. средната работна заплата е 730 лв., а единствено в София-град - над 800 лева. Още повече, че по данни на НОИ всеки четвърти се осигурява на минималния осигурителен праг. Ако се въведе държавна „компенсация”, всеки стимул за работа би изчезнал.

Дори без да броим безработните лица, които също ще трябва да получат допълнителни пари до 800 лв. на месец, сметката за плащане за 2012 г. би била от порядъка на над 40  млрд. лева, като само за пенсионерите биха били необходими близо 20 млрд. лева.

Идеята за въвеждане на минимални заплата на европейско ниво може да не се отрази толкова пагубно на някои европейски държави, в които най-ниските доходи са близки или по-високи от споменатия минимум. В България обаче не само че ще доведе до сериозен ръст на неработещите, но и ще предизвика колапс на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Ако имам по-добра оферта - определено не бих кандидатствал при теб."=========Няма да получиш по добра защото, аз и приятелите ми имаме солидно присъствие в законодателния орган на държавата и не само там. И в правосъдната и правоохранителна системи и в социологическите агенции и в ИПИ и и медиите и т.н и т.н ! Членуваме и в работодателски организации за синхрон в действията си. Притежаваме и синдикати. Бъди сигурен, че няма да получиш. Така че, или при мен за топла чорба или глад или чужбината /ако имаш образование и знаеш добре езици/! ;) Примера е илюстративен и не е насочен срещу теб. Аз също не съм лицето описано в примера :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Отговорът е зависи.Ако имам по-добра оферта - определено не бих кандидатствал при теб.Но ако нямам никаква оферта и никакъв избор - бих кандидатствал.Виждаш в провинцията има разни дето не дават заплати по 8-10 месеца и хората пак ходят на работа. Виждаш ВМЗ колко време не даваше заплати и хората пак ходят на работа. Виждаш в разни малки населени места където има по един шифашки цех и работят по 12 часа за 300 лв.От друга страна виж София, където безработицата е ниска. Има много работодатели и няма хора дето да ходят ходят на работа по 10 месеца без заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Я си представи държавата да е задължена дава 800 лв на баба Гинка чистачката, която с рехавата метла мести *** от тука, там и обратно цял ден по коридора на НОИ примерно."Забравяш, че върху доходите има данъци. По високи доходи по големи данъци от там по високи заплати за баби Гинки. Да не забравяме и въздействието на паричния мултипликатор/макар че малко се преувеличава със значението му/ Отделно ако по обществените поръчки нещата са по правилата биха се освободили още пари. За контрабандата хранеща олигарсите да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Дела на малкия и среден бизнес в БГ е НИЩОЖЕН /изобщо не го визирам! Въпрос на възприятие е, как се възприемат хората упражняващи го. Ако питаш кебабчията на пазара и той бизнесмен го играе! / и ИЗЦЯЛО зависим от олигарсите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Възнамерявам да си строя вила! Трябват ми работници! Аз ще се явя като работодател. Само че в момента съм затруднен и като за начало ще осигуря топла чорба на работниците си. Искам качествена работа! Зная че струва пари но съм затруднен и ще платя когато се пооправя. За целта ще поискам от държавата помощ. Да ме стимулира така че да мога да плащам на работниците си. РАБОТОДАТЕЛ се явявам все пак. Би ли кандидатствал при мен ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Straho наистина си почнал да пишеш търкалета напоследък. Малкия и среден бизнес ли наричаш олигарси? Аз повдигнах друг въпрос, които ти удобно не коментира. А държавата? Я си представи държавата да е задължена дава 800 лв на баба Гинка чистачката, която с рехавата метла мести *** от тука, там и обратно цял ден по коридора на НОИ примерно. Или на бай *** по временната заетост за чистене и плевене на тротоарите. Искам да го видя това как ще стане и кога общините и държавата ще ги извадят тез пари. За бизнесмените го знаем, на който не му изнася да фалира. *** не забравяй, че май и на безработните държавата ще трябва да се бръкне да им дава 400 евро... Пари кат вестници, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 8
mathematician
преди 10 години
STRAHO, мойто момче пишеш глупости на търкалета.Работодателите са кът, не работниците.Трябва да увеличиш работодателите. Ако им сложиш рестрикции на работодателите и те почнат да се отказват от бизнеса - положението на работниците ще стане още по-зле.Гаранция че някой ще ги замести няма. Както и няма гаранция, че ако някой работник ти напусне, друг ще го замести.И ако това с минималната заплата работеше, досега Запада да са я направили 100 000 Евра минималната заплата. Ама не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
".... Защо!???? Защо Германския бизнес не сменя държавата си ? "==Защото това силно като единици малцинство черпи силата си ИМЕННО от това по слабо като единици МНОЗИНСТВО! ;) ИПИ да не се притесняват толкова! Ще има един кратък период на нагаждане и нещата ще си тръгнат в зададената посока! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
".... Защо!???? Защо Германския бизнес не сменя държавата си ? "==Защото това силно като единици малцинство черпи силата си ИМЕННО от това по слабо като единици малцинство! ;) ИПИ да не се притесняват толкова! Ще има един кратък период на нагаждане и нещата ще си тръгнат в зададената посока! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
"Тука пропускаш един съществен момент: нашите олигарси, действат ИМЕННО в сътрудничество и под контрол на чуждия елит. Те при тия условия бяха купени: западния елит им обеща да станат класа от едри собственици, в замяна на провеждане на спуснатите от там политики"Нищо не съм пропуснал! Прав си, така е! НО !!!!! За разлика от тук западното общество като цяло е по образовано и напред в развитието си. Тези за които пишеш са малцинство, а тези които стоят зад идеята 400 -1000 евро мин. доход болшинство. За идеята заговориха ТЕХНИТЕ представители. Съпротивата е от по малкото но по силни като единици хора на социалното малцинство. Ако надделее болшинството не виждам от какво се притесняват от ИПИ!? Не се забелязва значим отлив на Германски бизнесмени например от Германия въпреки огромната разлика между доходите в Германия и страни като нашата например! Защо!???? Защо Германския бизнес не сменя държавата си ? Същото би било и в Европейски мащаб.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още