IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

137
rate up comment 0 rate down comment 7
mos70
преди 11 години
Цитат:"Знаеш ли, че счетоводната печалба не значи и реална (ликвидна) печалба, защото фирмата може да има големи невзети вземания.Всичко това не го знаеш, защото за теб думите оборот и печалба са едно и също нещо.".........Знам много повече, отколкото си мислиш. Не съм икономист, но имам изкаран (навремето) курс по счетоводство на фирма. Това което искам да се прокара като законов механизъм, разбира се че подлежи на дейтайлизиране, обсъждане и обмисляне....но общата идея мисля, че е ясна!Що се касае до "мениджърите" и всички други ръководители,...че били "най-много допринасяли", аби ти замисляш ли се, че всички тия "с белите якички" и 1 лев бонус няма да видят, ако бай Иван не "забие пирона"! замисляш ли се реално над това, бе....момче 80-и набор??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 4 rate down comment 0
nedev75
преди 11 години
Ами не съм ербап, за това ми виж последното изречение.Ставам работник и чакам процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 1 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
Цитат:"Ти сигурно ще кажеш, аааааааа ама ако имаш 1000 шивачки, нямаш 1000лели и няма как да шиеш сам.Прав си така е.Тогава просто закривам завода и отивам в Китай, Индия, Индонезия, Филипини, Лаос, Бангладеш и т.н."...........Ето само доказа и показа основният движеш механизъм на експлоататора: търсенето на най-евтината работна ръка, с цел- реализиране на най-голяма принадена стойност! Трябва да те разочаровам обаче- във времето на максимална демокрация, информираност и комуникация- тази схема няма да работи повече! Искаме си част от принадената стойност, която създаваме! като си много ербап- произвеждай сам, да те видя колко принадена стойност ще създадеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
134
rate up comment 6 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Приятелю, два дена пишеш глупости и се надъхваш за неща, които са невъзможни.Как според теб е възможно по закон да се регламентира бонус от печалбата за всички служители? Защо за всички? Те всички еднакво ли са допринесли за печалбата? А знаеш ли, че аз като финансист мога да повлияя на печалбата, както аз си реша? Знаеш ли, че счетоводната печалба не значи и реална (ликвидна) печалба, защото фирмата може да има големи невзети вземания.Всичко това не го знаеш, защото за теб думите оборот и печалба са едно и също нещо.Нека да ти кажа, че повечето уважаващи се мениджъри си имат в договорите заложени бонуси. Това е съвсем нормално, защото те пряко влияят на резултата на фирмата. Но не може бай Иван, на който не му пука за фирмата, да има по закон право за бонус. Това е просто безумие. Той трябва да претендира да му бъде заплатено работното време, но дотам. Ако му обещаят премия за бързо и качествено свършена работа, това е друго нещо, но по закон бонус е пълна простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
133
rate up comment 0 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
Цитат:"Много неща не ти са ясни - загубата в случая се финансира с дългове"...............Това си е твое решение, щом си решил да се "набълбукаш". Щом продължаваш да работиш, значи имаш производство, имаш и продъжби, а значи имаш и печалби от продажбите! А част от тия печалби, трябва да се върнат към работника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
132
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
Нещо теорията ти издиша - не се отнася за фирми който работят на загуба или на нула , за самонаетите също не става , явно за фирми в който ФРЗ>=ФР също не става . Време е да се замислиш дали не говориш глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 6 rate down comment 1
nedev75
преди 11 години
Ти сигурно ще кажеш, аааааааа ама ако имаш 1000 шивачки, нямаш 1000лели и няма как да шиеш сам.Прав си така е.Тогава просто закривам завода и отивам в Китай, Индия, Индонезия, Филипини, Лаос, Бангладеш и т.н.Пък ако стане световна революция и в тези страни въведат твоята схема няма проблем, за няколко месеца попилявам всичко, изяждам, изпивам, нае...вам и ставам роботник, кютам си и чакам процента:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 1 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
Ти си от т.н. "самонаети" или " на свободна практика". Ти си друга категория и това за което говоря не важи за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
129
rate up comment 0 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
Цитат: Въобще не са ми симпатични българските работодатели, но ако трябва да сме честни, в такъв случай, работникът трябва да е съпричастен и към загубите на фирмата - ако фирмата, в която работиш е на загуба, да и даваш пари."........Ако работника си върши работата и чрез труда си създава принадената стойност, каква вина има той, че "предприемача" е некадърен да реализира този продукт на пазара? Работника се е свършил неговата задача- създал е продукта, чиято стойност е повече от заплата, която получава, т.е. създал е принадената стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
128
rate up comment 6 rate down comment 1
nedev75
преди 11 години
Аз нямам фирма Мос, аз съм адвокат.Имам един служител-технически секретар и това е леля ми която съм наел защото хем ме улеснява разбира се и върши работа като разнасяне на документи, кафета и чистене, а и тя да си докара години и стаж за пенсия.Така че съм наел човек до голяма степен със социални мотиви.Давам и 1000лв. на месец.Мога да хвана студент по право да върши същото без пари, но ще му отворя очите за някои неща, а това е безценно.По твоите критерии обаче ако трябва да давам процент от заработеното, просто няма да наема никой и ще си правя всичко сам или ще хващам куриер да ми носи документите, или ще си ги нося аз, ще си купувам готово кафе, и с другите адвокати на етажа ще си намерим обща чистачка да минава по всички кантори да чисти на черно разбира се.Така че искам да ти кажа, ако трябва да се разделям с голяма част от дохода си, просто ще търся рационализация на всичко и наемната работна сила ще я сведа до минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още