IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

107
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Мос - приемам твоята гледна точка приложима но само при фирми като: Ли.л, Кауф.анд, Райфайз.нбанк, Мет.о, (които си имат и собствени банки-майки извън България) и основната им цел е да източват печалбата си извън България.Не слагайте обаче всички работодатели и шефове в този кюп защото не сте обективни. Съвсем неслучайно ми е омръзнало от мрънкащи *** едвам изкарващи парите си НО не пропускат случай да се набутат с нов кредит, защото искат и искат.... то това е точно като дрогирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 3 rate down comment 3
george_tn
преди 11 години
както и да е това са подробности които могат да се детайлизират, важен е принципа. А още по важно е осъзнаването на тази нужда от работодателите.Ефекта от този вид "данък" ще е не само за вътрешното потребление, но и в "отлив" на чуждите инвестиции(мн.полезно) и ограничаване на изтичането на печалби.Ако не се направи скоро нещо подобно, "умствено скопените бедни" ще бъдат принудени да търсят алтернативи и познайте МВР-то кво ще може да направи - да гледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 5 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
Аз твърдя, че тези, да ги нарека, както ти казваш, "надбавки", трябва да са обвързани задължително с печалбата на фирмата, а не със заплатата на работника!! защото ако са обвързани със заплатата, то работника ще бъде натискан още с подписването на договар, да подпише на минималната заплата за бранша, така, че след това тия "надбавки" няма да дадат нищо повече от това, което е в момента! Докато една обвързване с месечната (или на тримесечната) печалба на фирмата, вече е друго нещо и ще бъде усетено от работника- човека, който реално е създал продукта! Естествено, че тук от фирмата ще се опитат да правят шашми с печалбите и да ги укриват, но затова си има контролни органи, а и вече глобите са сериозни: трима работници да подадат сигнал в НАП за нередности във фирмата и @bgMan- гори!! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 7 rate down comment 5
george_tn
преди 11 години
изтървах спора но също като Мос, смятам че трябва да има разпределение надолу. Ако на работодателите ще им е тежко нека тези пари не ги наричат заплати, а "потребителски надбавки". Време е работодателите да се огледат и разберат че скоро ще са неконкурентни и "навън" и ще трябва да се борят за вътрешно потребление, но тогава ще има нужда само от хляб, кисело мляко и айде малко цигарки за разкош :). Моята идея е да се даде на фирмите избор как да участват в това вертикалното преразпределение като:или плащат данък "свръхпечалба" (% при превишаване някакво съотношение между печалба/раб.място/раб.заплата) или да си назначат работници(непенсионери) и да станат "човешка" фирма, така че да не реализират "свръхпечалба", пък ако щат и на двучасов работен ден да са. Като това е съпроводно с 2 вида мин.заплати според "типа" фирма и автоматичен индекс на мин. заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 8 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
Призовавали да им вдигат данъците.Що не ги съберат на един куп и да започнат да раздават примерно по 1000 $ на човек ако са толкова обезпокоени от нещо?И когато умствено скопения беден човек ги опапа и свършат какво следва? Търсене на нови имащи за обезглавяване и средства за преразпределение и изпапване. То туй мнгогу хубаво звучи, бате, да знаиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 7 rate down comment 5
trendline
преди 11 години
Мос 70, поздравления. Ти си един от малцината прозрял термина "дългосрочно устойчиво развитие". Като гледам обаче си почти самотен в пост 25 имаш 4+ и 23 -са.осъзнайте се бе хора. Със съкращаване на персонал и намаляване на заплати нали те не са клиенти вече на нищо и на никого. така ще западнат и другите (и вашите) бизнеси. Нима един германец не знае че едно ново VW няма как да струва 25 000 евро но го купува защото знае че за да има такъв стандарт в държавата не трябва да си купи Дачия за 10 000 евро и парите да изтекат навън.За кой ли път повтарям - трябва па-справедливо разпределение на благата защото в противен случай, бедните като станат 80% ще ви вземат и парите че и главите. До скоро това беше регулирано чрез добри доходи на средната класа.Неслучайно Бъфет, Гейтс и пр. призовават да им вдигнат данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Прибрахме се по домовете си... сега шъ продължаваме ли да противопоставяме тези??Тikvarova - и аз съм в този бранш и много ми липсва е-правителството.Ако продължават да работят с тези темпове скоро ще стартират първите 50-тина услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 6 rate down comment 0
Tikvarova
преди 11 години
Симпатяги, вие верно сте изтрещяли. "Где го чукаш, где се пука" бих казал за по-голяма яснота. Монти и Щастливия, не разбрахте ли, че това със съкращаването на администрацията, не може да стане със замах. Ако някой се осмели да го направи - още на следващия ден тези хора ще са на улицата. И да отбележа "за протокола" - никога през живота си не съм работил във ДА, но съм работил с тях и имам представа за какво става въпрос. А още повече, че съм в ИТ бизнеса и за мен това да няма eGovernment е уникална простотия. Та така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 2 rate down comment 1
meche_cveti93
преди 11 години
Кефя се на минусите ,когато призовавам за съкращение на бюджета на МВР , НСО ,МО ,администрация и разни показни обекти за свой хора....Сигурно слагащите минуси призовават за увеличение на ДЪРЖАВНАНА АДМИНИСТРАЦИЯ....Има две мощни групички в това направление.... ДСБ и ГЕРБ ,даже в първата познавам някой хора.... ама като сме анонимни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 1 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Монти не се притеснявай - няма да видиш много минуси. Тия *** имат работно време и вечер е спокойно. Засече ли ти обаче някой мнението сутрин - тогава става страшно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още