IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

167
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
...колкото до къртиците и маймуните на Харвардските "учени" - те могат да се причислят към другите две групи и не създават трети фронт. Търсеният баланс е между интересите на кокошките и балона на котките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
166
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
...също така тези 80% притежавани от котките е виртуално и се базира само на признаването им от кокошките(мнозинството). Виртуалното винаги следва реалното. Тези 80% са един шарен балон който няма никакво значение за реалността, но пък започва да пречи на кокошките да се хранят. Ядем сега живеем сега. Няма бъдещи производства, няма неотменими дългове. Пук и няма да има балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
165
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
За да разбереш проблема ще ти го кажа чрез изследването на Харвардските "учени". Никой не оспорва неравенството - кокошките и котките, такъв е живота. Проблема е че котките изгубиха мотив да хранят кокошки защото вече си имат роботи. Но котките се отглеждат от кокошките и са котки защото организират кокошките. Ако хипотетично котките продължат да нямат мотив да хранят кокошки (породено от пазарния принцип) ще се самоубият, защото няма да има нито кой да ги ражда нито кого да организират (икономиката има нужда от човешко потребление). А връщането на мотива е възможен по два начина - или котките да изхвърлят част от роботите и да започнат да използват кокошки или да започнат да хранят кокошките с произведеното от роботите. Все неестествени за текущата система неща.Колкото до Харвардските "учени" - това е дъвка опитваща да вмени естествеността на широко отворената ножица на неравенството.80% в ръцете на 3% означава само едно - ще дойдат нови котки дето ще яхнат гладните кокошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
164
rate up comment 4 rate down comment 0
Slavvi
преди 11 години
Обаче си упорит де. Ти си мислиш, че като си работник, значи си акционер. Може да е разпределено, както казваш 50:50, само и единствено ако всеки работник е внесъл своя дял и носи отговорност. Например ако искаш да работиш в една фирма и да вземаш колкото взема шефа, фирмата има 100 човека персонал и 100 К лв капитал, който е разпределен равномерно, при постъпване на работа внасяш 1000 лв. Тогава си вземаш заплатата от договора, а в края на годината вземаш 1% от печалбата (ако фирмата има такава), колкото ще вземе и друг твой колега, който е внесел 1000 лв. Ако е внесъл 2000, ще вземе 2%. Обаче ако фирмата фалира, губиш си тези 1000 лв и работата. Ако управата реши да реинвестира печалбата, ще си останеш пак със заплатата. Ти хем не искаш да носиш отговорност, хем искаш да вземаш толкова пари колкото друг, който носи такава и си влага парите. Айде стига с тия комунистически подходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
163
rate up comment 2 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
Ами твоето "мислене, решения и варианти" са само едната част от цялата работа...другата се върши от всички "на заплата". Ако не са те- ще си останеш само с "мисленето, решенията и вариантите"! Така, че- продължавам да твърдя, че нещата са 50:50!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
162
rate up comment 4 rate down comment 3
Slavvi
преди 11 години
Чудесно, мислех, че си къртица, но сега се чудя дали си "къртица" или "кокошка"?Наистина не разбираш и не се опитваш да вникнеш в нещата, които ти се говорят. А от пари и финанси си нямаш и идея. Ако имаше мислене на "***" или на "котка", нямаше да пишеш такива небивалици. Всеки гледа от неговата си камбанария. От всяко дърво *** не става. Аз като работодател мога да ти кажа, че всяка седмица работя по 10 часа повече от работниците, поемам рискове, вземам решения, търся варианти, влагам пари. Неща, които тях не ги вълнуват, но те имат работа благодарение на този мой извънреден труд и риск. И после да ми кажат 50:50, мога да им кажа само ДГД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
161
rate up comment 2 rate down comment 4
mos70
преди 11 години
Цитат:"mos70, приличаш ми на борец за правди и свободи. Хората ти обясняват, ти си знаеш твоето. Риска на вложените капитал струва много повече от твоя труд. Има и още една максима - "Пари не се печелят от много работа, а от нейното организиране". Физическа работа всеки може да върши, интелектуалната обаче е присъща на малцина и за това е по-добре заплатена."...........Да, борец съм! Мисля, че вече казах, че признавам, че т.н. "работодател" създава условията за създаване на добавена стойност, но...до тук! В създаването на самият продукт участват всичките му служители- всеки със своят принос! така, че ако трябва да е обективно- 50:50!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
160
rate up comment 4 rate down comment 1
ivan4o555
преди 11 години
До Slavvi 159Слави, той по скоро се прави на Робин Худ.Това момче мос70 се казва Александър, има и партизанско име Олег.Господина е проектант, имал е и фирма и е фалирал, затова той мрази толкова много бизнесмените, защото самия той се е провалил!Всичко това го има в интернет,който търси намира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
159
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
....с гласоподаватели идио.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
158
rate up comment 7 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
Ръководството на БСП приличат на шамани с гласоподаватели индианци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още