IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

117
rate up comment 1 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
Цитат: "преразпределението за което всички бленувате няма как да стане на ниво фирма "..............Не съм съгласен! Чрез данъчната система парите няма да отидат при този, който е създал продукта и който има моралното право на част от принадената стойност на този продукт!Напълно е възможно чрез административни мерки и закони, работодателя да начислява към заплата, процент от печалбата на фирмата (т.е. от създадената от работника,- принадена стойност). С други думи- законово да се регламентира бонуса, като задължителен елемент от заплащането на работника! Естествено- бонуса ще е обвързан с печалбата на фирмата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Фирмата в която работя 2012 е на загуба : демек (B) е отрицателна . Означавали това че сме построили социализма през 2012 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 7 rate down comment 1
against
преди 11 години
Тъпите социалисти толкова неможаха да разберат, че помощ за бедните се прави НЕ като помагаш на бедните, а като помагаш на БИЗНЕСА да се развива и да отваря нови работни места.Лявата политика е възможно най-малоумното нещо, измисляно някога.Не случайно бедните по капиталистическите страни живеят В ПЪТИ по-добре от бедните в социалистическите страни. А ужким социалистите се грижели за бедните - НЕ - социалистите правят така, че в дългосрочен план всички да станат бедни, вместо обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 0 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
Недев, никой не говори за равенство. Всеки наистина трябва да получава, според приноса си. Но ти мислиш по типичния за бизнесмените начин - че всичко което са постигнали е в резултат на техните лични усилия, че не дължат нищо на обществото в което са израснали, изучили и върху което са стъпнали за да успеят. И никой не говори, че трябва да започнат да раздават пари от добрина, а само да проявят разбирането от нуждата от новите правила, защото също са пряко засегнати от липсата на потребление.Досега не се налагаше потреблението да бъде стимулирано насилствено, защото производството беше зависимо от човешки труд. Но този досега естествен мотив вече го няма. Всички досегашни икономически теории го приемаха априори и затова са неработещи. Погледни големите фирми,дори в БГ, генериращи големи печалби колко работници имат. Това означава че те генерират ресурс, който не се връща в икономиката, а отива някъде, но това някъде много скоро ще стане никъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 1 rate down comment 3
mos70
преди 11 години
@nedev75 искам да ти задам, на първо време простичкият въпрос: Ако приемем, че сумата на всички заплати, които даваш, я обозначим с "А". Сумата на чистата печалба на фирмата (след приспадане на разходите по "А", разходите за осигуровки, данъци, материали, консумативи и всичко каквото се сетиш) я обозначим със "B".Питанката ми е: какво е съотношението в проценти на А/В, в твоята фирма???Искам честен отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това с избягването може да се реши - не е много трудно така че това не е причина да не се въвежда . Има логика за облагане на доходите плоско , но имуществото трябва сериозно да бъде обложено пропорционално . България е държава без собствени петролни източници и без големи валутни такива - облагането на луксозното имущество е правилно от макро гледна точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 3 rate down comment 1
nedev75
преди 11 години
dataЗащо направо не забраниш вноса на луксозни коли и строителството на луксозни имоти, на луксозни часовници, дрехи и т.н.Просто защото масовия *** не може да си ги позоволи.Давам ти пример.Няма на мое да видиш Q7 никога!Нито на фирмата.Но ще карам такова, собственост на Интертрейд ГРУП Инк.-Вирджински острови, чиито изпълнителен директор Дикембе Арнауди ме е упълномощил да го карам на територията на ЕС.Същия тоя Дикембе ще си купи и една къща в Бояна и ще се води и инвеститор и ще ми я даде под наем за 200евро.Така че айде въобще забрани движението на такива коли по пътищата.Вярно от данък сгради избавяне няма, но поначало в България е ужасно нисък наистина и там трябва да се търсят резерви в приходите.Не може да имаш 5 апартамента в центъра на софия и да плащаш има няма 2000лв. данък.Съотношението БВП/ данък имоти в България е три пъти по ниско от всяка страна в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 11 години
преразпределението за което всички бленувате няма как да стане на ниво фирма . В цял свят това става чрез данъчната система и ако в България ние сме си избрали да имаме плосък данък /оправдано от гледна точка на ниската данъчна дисциплина/ смятам обаче че нищо не би трябвало да ни пречи да обложим имуществото . Проблема на фирмите е че те се декапитализират от собствениците /често от глупост или чиста алчност / - просто имуществото което не е производтственно и е над определена стойност трябва да бъде брутално обложено . Разни Q7 , S-класи - трябва да не бъдат данъчно стимулирани а буквално обезсърчено тяхното придобиване , луксозните имоти които не са производствени - по същата схема . Общо взето подобна данъчна система имат северните страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 9 rate down comment 1
nedev75
преди 11 години
Пък и ако ще имам доход близък да собственика на фирмата, абе и аз искам да съм работник.Защо да организирам, вземам решения и рискувам.Защо да мисля как да идва печалба.Отивам си работник, кютам си тихичко в 17.00 дим да ме няма, прибирам си паричките.Върша точно това което ми кажат, ама да смляно като за малко дете, извършвам съответните телодвижения и преместване на предмети в пространството и в 17.30 вече си пия ракийката, гледам сеира по новините какви глоби са сложили на работодателя, че не е видял 5-6 нови наредби и инстукции публикувани миналата седмица в д.в. и коментирам задоволно че съм тарикат и си живея спокойно, а той блъска и пак има колкото мен:)Това е мечтата на масовия българин да живее спокойно, да не се тормози и да си дава зор, да живее нормално, но да няма някой, който въпреки че полага повече усилия има повече блага от него.Защото това че другия има повече му вгорчава живота и ракийката в 17.30 не е толкова следка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 7 rate down comment 0
nedev75
преди 11 години
Абе истината е че всеки българин хванал търговийка гледа за 1 ден милионер да стане,но медала има и друга страна.Работниците искали процент от печалбата.Абе джанъм тая фирма всеки ден, месец и година ли печели.Ще даваш ли после процент от загубите?Пълен мит е че фирмите особено последните години печелят много.Монополисти и хипермаркети да, ама питай малкия и средния бизнес какво печели-един гол.Революция щяло да има, какво ще вземеш на богатите-дебелия.Първо на дребния и средния бизнес най-много кредититие и задълженията да вземеш, а на едрия капитал, 4-5% от богатството е в България.Като го вземеш хайде тея 4-5% ще е си нахраниш голия тумбак, ще идеш на 2-3 екскурзии и на някоя друга *** да ги дадеш, защото щом си гашник хубава жена през живота си не си видял и това ще ти е първата работа.Така че айде не гледайте кой къде влагал.Като ги вложи в машина, ще е в такава, която земеня жива сила, даже ако има начин само машини би имал, всеки бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още