IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Протестът е хубаво нещо – както обаче често се случва, много хубаво не е на хубаво. България има нужда от промяна, това е ясно. Политическата класа със сигурност осъзнава това, но удобно си затваря очите за проблема и насочва енергията си в оплюване на опонента, а не в градивна посока.

Виждахме това от ГЕРБ – близо четири години; виждаме това от повечето партии в опозиция, особено от онези с твърд електорат, гарантиращ парламентарно представителство независимо от издигнатите предложения и поставените политически цели.

Разбираемо е това, че напрежението изби и протестите придобиха масов характер. Настроенията са революционни, протестиращите са на гребена на вълната и поставят искане след искане. Към всички – президент, правителство, парламент, държавни агенции. Само към църквата още няма искания, но и такива не биха били изненада с оглед огромното количество активи, които тя притежава.

Постепенно протестът изгуби своя фокус. От борба срещу монополите той се превърна в борба срещу политическата система, с което протестиращите сами се вкараха в капан. Правителството подаде оставка и след това стана ясно, че няма кой да изпълни исканията на народа (колкото и условно да е това обобщение).

Не мисля, че е нужно да се коментират предложения като „въвеждане на данък простотия“, тъчскрийн на всеки ученически чин или указ на президента за премахване на ДДС върху цената на тока. Обаче има толкова много глупости, изговорени през последните дни, че все по-ясно изкристализира идеята да се организират протести срещу протестиращите.

Абсурдните искания

Правителство на президента, но и неразпускане на Народното събрание

По Конституция това е невъзможно. А основният закон не се променя толкова лесно – макар по БНТ организаторка на протестите категочично да заяви, че парламентът има предостатъчно време в рамките на два дни да промени Конституцията.

Премахване на клаузата „гарантирана печалба на монополите“

Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината – без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава – каквато е целта на всяка една компания.

Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба.

Антидотът срещу монопол е либерализация. А протестиращите сякаш не натискат в тази посока.

Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 23 rate down comment 4
opelastra2000
преди 11 години
Честно казано наистина не разбирам за какво става въпрос, защото и самите протестиращи не могат да ми обяснят. Колкото до класовото противопоставяне, за което говориш - има го в България, има го в Албания, има го и в Щатите...има го навсякъде. И не си мисли, че джобът ми е дълбок и ти говоря от позицията на каращо S-класа 20-годишно ***. Дошъл съм да уча в София преди 10 години с 200 лева издръжка на месец и с малко късмет, повечко работа и фокусиране върху собствените си възможности и цели, а не чакайки държавата да ме издържа, съм си намерил работа, която ми позволява един среден стандарт на живот. И дори да я изгубя, ще търся вината в себе си, а не в правителството. Това ми беше идеята като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 11 години
Никой в момента не е в състояние да намери радикално решение на проблемите, както искат хората. Те усещат, че трябва да се подмени статуквото, но никой от политиците не може да им го предложи!Затова нещата още известно време ще загниват, групи хора ще се радикализират, докато се появи "спасителят". Той ще е или крайно ляв, или крайно десен популист, но и в двата случая силно желан от достатъчно хора, на които вече им е все едно какво ще стане, само да е нещо по-различно от бавната смърт в момента!И изобщо не е задължително това да се случи първо тук, у нас! Гърците са по-близо, имат си Ципрас, испанците също са с една обиколка пред нас, в Италия нещата не са розови...Чаткате ли, капиталистчета и инвеститорчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
opelastra2000
преди 11 години
Макар че улавям иронията ти, съм съгласен с теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 11 години
Основна част от скандиранията са срещу сегашната политическа система, партиите, конституцията... Сегашния политически модел, разбираш ли, не работел... Аз пък да ви кажа, какво друго не работи в България - протестите. Тотално сбъркани са като форма на протичане, лозунги, идеи и винаги се израждат в нещо коренно различно, за което масовката по правило се светва, когато вече е късно и са им смъкнали поредната кожа от гърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 4
Mupo
преди 11 години
И сега какво много хубаво ли живеят вече в "Арабия"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 7
Mupo
преди 11 години
Като сринат държавата тогава ще разберат че то дъно няма винаги има по - надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 5
unicornblade
преди 11 години
Да, време е. Всички управляващи и прочее лица на политически хранилки трябва да се съберат и да започнат да протестират, че хората искат да живеят нормално и на тях ще им се наложи да търсят нови врътки за крадене. А в търсене на нови врътки няма да им остане време да приемат нови, качествени закони.Историята показва, че колкото по-абсурдно живеят хората, толкова по-абсурдни са им исканията. И колкото повече се отлагат работещите решения, толкова повече протестите ескалират от мирни, през кървави, до въоръжени и партизански. Исканията се радикализат в същата посока. Дори и да не сте чели история, гледайте новините. Всички протести в Арабия започнаха като мирни, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Миро, за много хора няма на къде по надолу. А и пари няма в бюджета.Няма полезен ход или поне не го виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
nobel
преди 11 години
Най-добре ще е направо да забраним протестите. Аман от тая демокрация. По Тошово време никой не затваряше Орлов мост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 11
trendline
преди 11 години
Ти на Луната ли живееш или наистина не разбираш за какво става дума. Оформя се класово противопоставяне. Не съди по собствения джоб за състоянието на болшинството от населението. От тези които са на улицата е ясно какво искат, за тези които не са излезли още но само скърцат със зъби от тях се притеснявай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още