IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Протестът е хубаво нещо – както обаче често се случва, много хубаво не е на хубаво. България има нужда от промяна, това е ясно. Политическата класа със сигурност осъзнава това, но удобно си затваря очите за проблема и насочва енергията си в оплюване на опонента, а не в градивна посока.

Виждахме това от ГЕРБ – близо четири години; виждаме това от повечето партии в опозиция, особено от онези с твърд електорат, гарантиращ парламентарно представителство независимо от издигнатите предложения и поставените политически цели.

Разбираемо е това, че напрежението изби и протестите придобиха масов характер. Настроенията са революционни, протестиращите са на гребена на вълната и поставят искане след искане. Към всички – президент, правителство, парламент, държавни агенции. Само към църквата още няма искания, но и такива не биха били изненада с оглед огромното количество активи, които тя притежава.

Постепенно протестът изгуби своя фокус. От борба срещу монополите той се превърна в борба срещу политическата система, с което протестиращите сами се вкараха в капан. Правителството подаде оставка и след това стана ясно, че няма кой да изпълни исканията на народа (колкото и условно да е това обобщение).

Не мисля, че е нужно да се коментират предложения като „въвеждане на данък простотия“, тъчскрийн на всеки ученически чин или указ на президента за премахване на ДДС върху цената на тока. Обаче има толкова много глупости, изговорени през последните дни, че все по-ясно изкристализира идеята да се организират протести срещу протестиращите.

Абсурдните искания

Правителство на президента, но и неразпускане на Народното събрание

По Конституция това е невъзможно. А основният закон не се променя толкова лесно – макар по БНТ организаторка на протестите категочично да заяви, че парламентът има предостатъчно време в рамките на два дни да промени Конституцията.

Премахване на клаузата „гарантирана печалба на монополите“

Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината – без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава – каквато е целта на всяка една компания.

Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба.

Антидотът срещу монопол е либерализация. А протестиращите сякаш не натискат в тази посока.

Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

37
rate up comment 15 rate down comment 0
tati
преди 11 години
ТИЯ , КОИТО ИСКАХА ДА ЗАПАЛЯТ ДЪРЖАВАТА , САМО ЗА ДА ИМА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ , СЕ РАЗКРИХА--СЕРГЕЙ , ДОГАН , ТРАКТОРА....И ЧАСТИЧНО УСПЯВАТ..ЗАЩО..НЕ ТРЯБВАШЕ ИЗБОРИТЕ ДА СА РЕДОВНИ , ЗАЩОТО ПРЕДСТОЕШЕ ОТКРИВАНЕ НА МНОГО ОБЕКТИ-МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ , ДУНАВ МОСТ И МН.ДР.КОИТО ГАРАНТИРАХА НА ГЕРБ СИГУРНА ПОБЕДА...ЩЯХА ДА ИЗЛЕЗНАТ НАЯВЕ РАСЕКРЕТЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ЕНЕРГИЙЙНАТА МАФИЯ-Р.ОВЧ. И ПР.--СЕРГЕЙ ТРЯБВАШЕ ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД КОМИСИЯ ЯНЕВ , ЩЕШЕ ДА СПРЕ АЕЦ И МН.ДР.КОЛКО ЖАЛКИ ХОРИЦА...ЗАТОВА-ПОД 4% И ЗАВИНАГИ ВЪН.ЗАЕДНО-КОСТОВ ,СТАНИШЕВ ,ЛЮТВИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 16 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
Аз просто не знам какво искате от протестиращите...За 23 години никой не реализира някой от приоритетите на това общество, никой не изрази ясно определени и основни нужди от справедливост. Как искате за две седмици да артикулираме цялото това нагнетяване на недоверие, отвращение, омраза...Принципите на едно общество стоят върху два фундамента - справедливост и ефективност, които понякога си противоречат едно на друго (например, данъчното облагане, за да е ефективно, то не може да е справедливо и обратното). Затова следва да търсим баланса между двете. До днес обаче нищо не е постигнато по отношение на справедливостта. Затова хората задават въпроси...затова тяхното възмущение придобива крайни форми...Трябва време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 4
hristok
преди 11 години
То ако няма еуфория не става. До сега 23г с добро не става, ЗА ТОВА ТРЯБВА С ТВЪРДА РЪКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 11
GoldBear
преди 11 години
тъпо и платено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 4
edimi
преди 11 години
Протестите са правилни! Но с еуфория не се прави история/цитат/. Разумните промени, националния и местен шовинизъм и егоизъм, без утопии и фантазии, биха дали добър резултат. Другото са масовки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Добра статия! Изведена е есенцията. И остава само открит въпроса за начина на контрол и прозрачност при действията на посочените органи. Там някъде са "лостовете" на гражданското общество. Пък и от друга страна има достатъчно съсловни организации, които могат да излъчват експерти. Въпроса е в "отлъчването" на сгафилите/били те граждани или политици/. Не че не може да има промени в устройството на отделни звена и органи/все пак сме суверенна държава, пък било то и в рамките на ЕС/. Това е въпрос на опит. Сега е момента да "се преброим" и разберем има ли държавници в БГ. `щото то политици много, ама държавници - ТЦ! Така е и за хората и гражданите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
riff
преди 11 години
не всички са чели Маркс, дори не са чели и Винету
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 1
riff
преди 11 години
не може да се промени бързо, западна европа е поне 545 години напред, централна само 500
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 2
riff
преди 11 години
ултралеви прошляци яхнаха протеста, и мнозинството идея нямат за 99% от внесените искания, хората пролетарските напъни ги изживяха преди 100 години, някои преди повече от 200 години, ние вярно сме поне със 100 години назад от Европа, заради турския ботуш, много от хората една книга не са прочели, всички въпроси са изяснени до болка, ние пак колелото ще откриваме и то с цената на вече известни тежки последици, памет като на една кокошка нямаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 3
totot
преди 11 години
Na vsi4ki e ysna pri4inata za protesta-bednosta.Za sagalenie znae6tite i vlast ima6tite odgovaryt, tova nemoge da se promeni.Togava da pomolim novoizbraniy Patriarh da ni napravi panahida-Amin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още