IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Протестът е хубаво нещо – както обаче често се случва, много хубаво не е на хубаво. България има нужда от промяна, това е ясно. Политическата класа със сигурност осъзнава това, но удобно си затваря очите за проблема и насочва енергията си в оплюване на опонента, а не в градивна посока.

Виждахме това от ГЕРБ – близо четири години; виждаме това от повечето партии в опозиция, особено от онези с твърд електорат, гарантиращ парламентарно представителство независимо от издигнатите предложения и поставените политически цели.

Разбираемо е това, че напрежението изби и протестите придобиха масов характер. Настроенията са революционни, протестиращите са на гребена на вълната и поставят искане след искане. Към всички – президент, правителство, парламент, държавни агенции. Само към църквата още няма искания, но и такива не биха били изненада с оглед огромното количество активи, които тя притежава.

Постепенно протестът изгуби своя фокус. От борба срещу монополите той се превърна в борба срещу политическата система, с което протестиращите сами се вкараха в капан. Правителството подаде оставка и след това стана ясно, че няма кой да изпълни исканията на народа (колкото и условно да е това обобщение).

Не мисля, че е нужно да се коментират предложения като „въвеждане на данък простотия“, тъчскрийн на всеки ученически чин или указ на президента за премахване на ДДС върху цената на тока. Обаче има толкова много глупости, изговорени през последните дни, че все по-ясно изкристализира идеята да се организират протести срещу протестиращите.

Абсурдните искания

Правителство на президента, но и неразпускане на Народното събрание

По Конституция това е невъзможно. А основният закон не се променя толкова лесно – макар по БНТ организаторка на протестите категочично да заяви, че парламентът има предостатъчно време в рамките на два дни да промени Конституцията.

Премахване на клаузата „гарантирана печалба на монополите“

Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината – без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава – каквато е целта на всяка една компания.

Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба.

Антидотът срещу монопол е либерализация. А протестиращите сякаш не натискат в тази посока.

Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

27
rate up comment 8 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
Затова твърдя, че БСП са ултрадясна партия и тяхното ляво е мимкрия (хората просто бъркат ляво с дясно) - защото те въведоха закона за Корпоративното подоходно облагане, чрез който най-големите тежести да паднат върху най-бедните слоеве...Защо монополите не плащат по-високи данъци, след като искаме да осъществяваме контрол върху тях, а не те върху нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
А като говорите за гарантирана печалба на енергийните монополи - може ли да ми кажете коя печалба е гарантирана, тази преди данъци или след данъци? Ако няма уточнение тогава има едно много просто решение - вдигане на данък печалба на енергийните дружества, на "златотърсачите" и пр. Затягане на контрола върху разходите и оттук за сметка на това може да се намали ДДС върху ел енергията. Естествено, след оценка на икономическия ефект и по-специално бюджетния. Регулирането на монополите започва от затягане на контрола върху разходите им и увеличаване на данъчните тежести директно върху тях, а не разпределянето им върху обществото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
В подкрепа на предния си пост искам само да ви покажа за какво става дума в учебник по "Човека и обществото" (който си е чиста история) за 3клас(10годишни). За да се разберете първите 10 урока ще имате нужда от следните понятия:-църква, черква, патриаршия, патриарх, вяра, религия, християнство, мюсюлманство, ислям, Христос, езичник, богомил, ерес, светец. -книжовник, будител-държава, народ, страна, територия, администрация, армия, войска, институции. Писани закони ( и разликата с неписаните закони), държавно устройство.-цар, княз, деспот, боляр,-златни монети, респ. незлатни пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 1
Telerig
преди 11 години
Проблемът не е в политичискатата система, а в липсата на гражданско общество досега.Ако го имаше голяма част тези поразии дето станаха в последните 23 години нямаше да се извършат.Изхода прозрачност и контрол от обществото.Аз работя в чужда фирма и мога да ви кажа, че немеца краде не по-малко от българина, стига да има възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
vaskoblue
преди 11 години
Браво за статията! Единствено не съм съгласен с аргумента за финансирането. Защото към момента парламентарно представените партии се финансират както от бюджета, така и от чл. внос и дарения. Много често тези дарения са под масата. Не мисля, че е справедливо парламентарно представените партии да се явяват на избори с едни пари напред пред другите, както и да задължават всички хора да ги издържат чрез данъци. Смятам, че партиите трябва да се самофинансират, както от членски внос, така и от дарителски програми, за да е ясно кой на коя партия дава пари и коя партия чии интереси защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
само да допълня, че според мен ключа към разбирането на безумните искания е политическото невежество на българина. Почти на 100% българите нямат мирогледни определения за понятията държава, политика, власт и т.н., а камо ли да разберат механизмите движещи обществото. Проблема идва още от училището където ни индоктринират с някаква велика българска история, без преди това да са заложени понятията необходими за историческа оценка. Затова този протест е осъден да остане несъзнателен. Но пак ще се повторя, че ползите от протеста са големи защото ритна системата. Лично аз очаквам промяната и отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 11 години
Мави - стига с тия революции , дори в Гърция ако забелязваш му насвиха сърмите на тоя Ципрас . Всички играят една и съща игра и всички са чели Маркс - като вземат да се бунтуват я кредитна линия им отпускат , а им опрощават някой дълг и така до новата порция вълнения и съответната порция моркови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 11 години
България е член на ЕС - демек има 100 % хармонизирано законодателство , така че всякакви братвежи за нов социално икономически ред , тотална смяна на системата са глупости на търкалета . Света помни няколко тотални смени : Кромуел - прави Англия република , Френската революция - прави Франция република , октомврийската революция - прави Русия социалистическа : ВСИЧКИТЕ СА КРЪВ ДО КОЛЕНЕ .А за ситуацията : Проф. Минасян имаше блестяща статия защо България бидейки статистически добре хората се чувстват зле - ЗАЩОТО ОСИГУРЯВАТ НЕВИЖДАН КОМФОРТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЛЕД КАТО ГИ ИЗБЕРАТ Дори Германския министър го каза : Хубаво е че протестирате , ама защо чак сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 7
vladimir.karolev
преди 11 години
Чудесна статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Поздрав за статията. Наистина ми хареса. Направете тема за това има смисъл от свикване на Велико Народно Събрание и промяна на Конституцията. Аз лично съм на мнение, че Конституцията си е достатъчно добра, само че тези законите не се спазват достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още