IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Протестът е хубаво нещо – както обаче често се случва, много хубаво не е на хубаво. България има нужда от промяна, това е ясно. Политическата класа със сигурност осъзнава това, но удобно си затваря очите за проблема и насочва енергията си в оплюване на опонента, а не в градивна посока.

Виждахме това от ГЕРБ – близо четири години; виждаме това от повечето партии в опозиция, особено от онези с твърд електорат, гарантиращ парламентарно представителство независимо от издигнатите предложения и поставените политически цели.

Разбираемо е това, че напрежението изби и протестите придобиха масов характер. Настроенията са революционни, протестиращите са на гребена на вълната и поставят искане след искане. Към всички – президент, правителство, парламент, държавни агенции. Само към църквата още няма искания, но и такива не биха били изненада с оглед огромното количество активи, които тя притежава.

Постепенно протестът изгуби своя фокус. От борба срещу монополите той се превърна в борба срещу политическата система, с което протестиращите сами се вкараха в капан. Правителството подаде оставка и след това стана ясно, че няма кой да изпълни исканията на народа (колкото и условно да е това обобщение).

Не мисля, че е нужно да се коментират предложения като „въвеждане на данък простотия“, тъчскрийн на всеки ученически чин или указ на президента за премахване на ДДС върху цената на тока. Обаче има толкова много глупости, изговорени през последните дни, че все по-ясно изкристализира идеята да се организират протести срещу протестиращите.

Абсурдните искания

Правителство на президента, но и неразпускане на Народното събрание

По Конституция това е невъзможно. А основният закон не се променя толкова лесно – макар по БНТ организаторка на протестите категочично да заяви, че парламентът има предостатъчно време в рамките на два дни да промени Конституцията.

Премахване на клаузата „гарантирана печалба на монополите“

Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината – без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава – каквато е целта на всяка една компания.

Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба.

Антидотът срещу монопол е либерализация. А протестиращите сякаш не натискат в тази посока.

Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

47
rate up comment 0 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
Разумни искания: http://frognews.bg/news_51902/Markov_ME-MMT_-_Politicheska_programa_za_Balgariia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 11 rate down comment 9
phenomen
преди 11 години
1. Статията е субективна и не само че коментира само абсурдните искания, вместо всички такива, излиза и с доста ясно и точно послание не само против протеста, но и с идея за контрапротест.2. Коментираните в статията искания до известна степен се разминават с официалните такива, публикувани на сайта на президентството http://***.president.bg/docs/1361708370.pdf или поне такова нещо забелязвам лично аз. Примерно след като ги прочетох няколко пъти не успях да открия искане за пряк избор на членове и магистрати от ВСС, нито такова за отмяна на субсидиите за партиите, а искането за прекратяване на делата срещу длъжници до установяване на легитимността на сметките странно защо според автора е разтълкувано като искане за опрощаване на задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Мисля че, двете неща вървят ръка за ръка. ЕП и ЕР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
не говоря за електронно правителство - не че там не трябва да се работи и инвестира безогледно . Говоря за т.н. - смяна на политическата система : много бързо , лесно и елегантно решение е закон за електроните избори и закон за електроните референдуми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Мале каква ерес са тези думи за полит класата :) Та те с години не желаят да стартират въпросното "електронно правителство". Очевидно е за всички, че имат интерес от този *** апарат/послушен и платен електорат и защитник/. Та как ще си отрежат клона?! Един пример. Eлементарен битовизъм дет` се вика. Докато в нормалните държави гражданите си поръчват номера за МПС в маркета и ГО се носи от номера и можеш да го местиш, идентификатора на МПС е само рама и т.н., НИЕ сме още в казармен режим по този пример :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Твърдата ръка не я разбираш като анархия и боза, нали!? Еуфорията НЕ Е твърда ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Нищо не искам, напротив и аз протестирам и желая "счупване" на модела. За останалото съм съгласен, потвърждама думите ми и е в правилната посока. Посоката трябва да хванем първо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Много неща и въпросителни могат да се решат с едни добър закон за електроните референдуми . Това ще реши доста неща :1. Ако е направен кадърно същият може да представлява един вид долна камара на парламент - Идеята е на Императора :)2.Ще доведе до пряко ангажиране на хората с управлението на страната 3.Ще затвори пропастта между дигиталното общество и аналоговата държава 4.Ще увеличи натиска и контрола на гражданите върху институциите 5.Ще увеличи прозрачността в управлението п.п. Доста по лесно решение от промяна в Конституцията , политическия ред и др. подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 16 rate down comment 0
tati
преди 11 години
Вече 3 седмици откакто започнаха протестите се пропуска нещо много важно неработещата правораздавателна система вече 23 г. "Манипулирана статистика е информацията, която ни се дава за справяне с мафията. 23 г. правораздавателната система си прави оглушки. Сега се говори за енергоразпределителните дружество. Нима прокуратурата не можеше да влезне още по времето на Лидия Шулева, когато тя прададе на подаръчни цени ЕРП-тата.Толкова години вече се говори за енергийна мафия, но защо никой не извади тези хора на светло, които участват в нея. Защо протестиращите са пред празния парламент, а не отидат пред Съдебната палата, а искат промяна на политическата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 14 rate down comment 0
osoitza
преди 11 години
Не са глупави пишещите тук, но ми се струва, че на всеки му е трудно да излезе извън собствената камбанария.Промяна е нужна, спор няма. Каква обаче?1. Промяна в нас самите. Без промяна на ценностната ни система. Нищо няма да стане. По работливи, по предприемчиви, по малко крадливи и егоистични и т.н.2. Промяна модела на обществото. Не може мафиотите да са сложили въжето около врата на хората. Не случайно във Варна са най-многобройни протестите. Докато не изметем *** и други подобни ще сме бедни....3. Промяна в политическата система. Има какво да се направи тук след достатъчно дълъг дебат. Я 2 камерен парламент, я по хубав закон за референдуми я... стига да има кой да мисли предлага а обществото да подкрепя..И не забравяйте, че хубавите неща стават бавно. Само с еволюция можем да се оправим, с революция няма нищо да стане.. само мътилка от която да изплува най голямата мръсотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още