IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Протестът е хубаво нещо – както обаче често се случва, много хубаво не е на хубаво. България има нужда от промяна, това е ясно. Политическата класа със сигурност осъзнава това, но удобно си затваря очите за проблема и насочва енергията си в оплюване на опонента, а не в градивна посока.

Виждахме това от ГЕРБ – близо четири години; виждаме това от повечето партии в опозиция, особено от онези с твърд електорат, гарантиращ парламентарно представителство независимо от издигнатите предложения и поставените политически цели.

Разбираемо е това, че напрежението изби и протестите придобиха масов характер. Настроенията са революционни, протестиращите са на гребена на вълната и поставят искане след искане. Към всички – президент, правителство, парламент, държавни агенции. Само към църквата още няма искания, но и такива не биха били изненада с оглед огромното количество активи, които тя притежава.

Постепенно протестът изгуби своя фокус. От борба срещу монополите той се превърна в борба срещу политическата система, с което протестиращите сами се вкараха в капан. Правителството подаде оставка и след това стана ясно, че няма кой да изпълни исканията на народа (колкото и условно да е това обобщение).

Не мисля, че е нужно да се коментират предложения като „въвеждане на данък простотия“, тъчскрийн на всеки ученически чин или указ на президента за премахване на ДДС върху цената на тока. Обаче има толкова много глупости, изговорени през последните дни, че все по-ясно изкристализира идеята да се организират протести срещу протестиращите.

Абсурдните искания

Правителство на президента, но и неразпускане на Народното събрание

По Конституция това е невъзможно. А основният закон не се променя толкова лесно – макар по БНТ организаторка на протестите категочично да заяви, че парламентът има предостатъчно време в рамките на два дни да промени Конституцията.

Премахване на клаузата „гарантирана печалба на монополите“

Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината – без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава – каквато е целта на всяка една компания.

Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба.

Антидотът срещу монопол е либерализация. А протестиращите сякаш не натискат в тази посока.

Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Не знам защо това "гарантирана печалба" ми звучи много по комунистически. Къде, в коя пазарна икономика има гарантирана печалба. Ако аз направя по-добра електроцентрала и предпочета сам да си продавам тока къде ще отиде "гарантираната печалба" на монополистите, ако потребителите откажат да купуват от тях. Защо съществуват ЕРП. Може би държавата не може да си продаде сама тока? Тогава как им го продава на тях? По същия начин би могла да го продава и на гражданите си, но тогава възможностите за корупция ще са по-малки. Защото кой от вас ще дойде с мен да влезем в офисите на една частна компания (ЕРП) и да и проверим счетоводната документация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
Mupo
преди 11 години
Дълга патова ситуация само ще влоши положението и най - много точно на тези хора. Те по една или друга причина разчитат на помощта на държавата. Колкото повече я клатят толкова по зле за тях ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 12
opelastra2000
преди 11 години
А докога трябва да продължат, според теб? Докога няколкостотин човека ще блокират всяка вечер центъра на София, така че да създават главоболия на няколко десетки хиляди? Много ми е интересно, ако се направи една представителна извадка на протестиращите, дали няма да се окаже, че 90% са хулигани, хора без образование и търсещи вината в правителството за своите неудачи или обикновени лентяи, които не смеят да си мръднат пръста и чакат всичко наготово. Колко от тези протестиращи са се вгледали в себе си и са си казали "Абе, аз имам ли някаква вина за положението, в което съм"? Или напротив - държавата е виновна за всички злини. Бас държа, че голяма част от тези всекидневно манифестиращи по улиците субекти няма да са доволни, ако ще и в Швейцария да живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
edlund
преди 11 години
Безумно писание:"Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава каквато е целта на всяка една компания.Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Няма скоро да има нормалност с толкова бедни и унизени хора. Избийте си го от главата. За съжаление сме в патова ситуация. Само със замазване няма да се мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
Нека протестите да продължат и да излязат наяве доста грижливо пазени тайни и неудобни истини. Нека да се разбере и кой финансира футболните агитки, скинарите и някои безделници и побойници с по 15-20 лв. на ден за да се осигурява крайно ядро, към което да се присъединяват всички ядосани и отчаяни хора.Кой нормален човек тръгващ да протестира има голяма нужда от черни качулки, боксове, бухалки. Имам чувството че ако ген. Гоцев прецени, че нещата почват да се поуспокояват сигурно и намушкани протестиращи ще се появят.А аз пак да попитам - някой да е чувал къде са Р. Овч., Петър Димитров, А. Доган, Семерджиев и семейство???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
993
преди 11 години
Време е за нормалност! Снощи гледах импровизирания дебат по БНТ 1 за исканията на протестиращите. Съжалявам, но в много отношения са далеч от истината тези млади момчета. Законите и регулациите са там, но никой не ги използва за граждански контрол! Иначе, едно нещо което ми остана като тема за размисъл е вкарването на законодателна промяна не чрез депутат... Това ОК, да може да се вкарват по алтернативен начин законопроекти, но кой ще ги гласува ако парламентарно представените не ги препознаят като свои. Доста популизъм и демагогия. Действително, тръгнахме от високите сметки и стигнахме там, където нещата могат да излязат извън контрол. Време е да се върнем към нормалност и да помислим. Мисля, че политиците разбраха, какви могат да са последиците, макар че дълбоко се съмнявам в "спонтанността" на доста от протестите. За съжаление доста протестиращи (и с право) не забелязаха как бяха въвлечени в друга игра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още