IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща нисък дефицит и външен дълг при нов мандат

Министър-председателят похвали финансовата стабилност у нас в контекста на предизборната тема

16:51 | 29.01.13 г. 73
<p>
	<em>Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара.</em> Снимка: БТА</p>

Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Снимка: БТА

                                                                                                            От: Веселина Йорданова

Премиерът Бойко Борисов гарантира за финансовата стабилност на страната, но ако ГЕРБ победи на изборите.

За предстоящия вот за парламент през лятото премиерът напомни на няколко пъти в словото си на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

„Ако ГЕРБ победи на изборите, бюджетният дефицит ще се пази, външният дълг ще се пази, инфраструктурата се прави, административният капацитет ще се вдига. ЕС и САЩ – с едните сме в едно семейство, другите са ни най-добри партньори“, изтъкна премиерът и посочи, че управляващите дават повече пари за инфраструктура, култура, археология, образование, здравеопазване, спорт.

Министър-председателят похвали финансовата стабилност и ниските данъци у нас и пак в контекста на предизборната тема заяви, че не трябва да се дават празни обещания.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш на хората – ако аз дойда на власт, ще вдигна пенсии, заплати. Как, откъде?! И кой ще плати при 0,2-0,3 % ръст на икономиката? Колко премиери в предизборните си обещания в Европа го говориха и след това се повалиха и затова ние трябва да бъдем много категорични във вземането на тези решения“, посочи той.

Борисов беше категоричен, че изборите са важни. Той напомни на присъстващите, че на пресконференцията на социалистите вечерта на референдума присъстваха и представители на Движението за права и свободи.

„Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове“, пресметна премиерът.

Борисов напомни и намерението на червената партия да продължи проекта за втора атомна централа, ако спечели изборите. Той изтъкна, че 400 милиона, дължими на „Париба“, са необходими за кофинансиране на инфраструктурни проекти, а те са „заминали в един гьол“.

Премиерът бе категоричен, че всички държави трябва да спазват принципа да харчат, колкото произвеждат, иначе Европа ще стане жертва на популизма и национализма.

Борисов заяви пред бизнеса, че атентатът на летището в Бургас е бил и огромен риск за българския туризъм, за българската икономика и че очаква скоро обобщен вариант за случилото се.

По темата за нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган не могат да се правят генерални изводи, но то е „много осъдително и неприятно за нас“, коментира министър-председателят. Премиерът се надява в тази връзка парламентът да излезе с политическа декларация.

Пред бизнеса премиерът заяви, че правителството „в следващите, дай Боже, години“ ще вложи усилия в енергийната ефективност. Според него е печалба, когато не харчиш за ток и топлоенергия, а с енергийна ефективност могат да се спестят 800 млн. лева годишно. Един реактор ни е загубата, която търпим по електропреносната система, изтъкна той.

Борисов поряза надеждите на бизнеса във ВЕИ за огромни печалби, но все пак изтъкна – „направихме максимума и за вас“.

Министър-председателят сподели, че истински се уплашил, когато премиерите на две азиатски държави изразили готовност да инвестират 5 милиарда евро и 3 милиарда евро в зелена енергия у нас. „Тогава събрах колегите в парламента и казах – бързо сменяйте закона, защото по този закон, ако вкарат тези милиарди евра, няма да имаме жито, ще имаме само соларни батерии и това ще трябва да го купуваме ние“, обясни той.

Премиерът контрира, че този бизнес не създава „хиляди работни места“. В един ветропарк колко човека работят? Освен охраната, поддръжката и този там на електромера, попита той.

Борисов изтъкна, че правилно се харчат европейски пари, за да се покрият екологичните норми. Няма значение къде е коминът, дали е в Дюселдорф или е в Стара Загора, атмосферата е една, заяви той. И допълни, че разчита тази година да бъдат усвоени поне 80% от еврофондовете, за да може да се искат повече европейски средства за следващия програмен период.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"Кажете ми честно, кой може да оправи България? "тоя въпрос с "оправянето" по дефиниция е погрешен и затова няма валиден отговор... хората(повечето в бг) не искат да се променят, не искат да са морални, почтени, а да заобикалят системата, правилата, да тарикатеят когато могат; т.е. заучената система от тип "вторият начин"; и затова матряла е такъв , затова и във всички правителства има крадливи министри, а и на всички нива надолу..ако за поколението 45-55+ това очаквано и оправдано психологически (никои не иска да се променя от една възраст натам), то за по младото поколение не е; голямото му бездействие и пасивност(неверие) правят живота на малцинството почтени и морални хора в бг труден, и доста нямат нервите да чакат десетки години ... та когато (Ако!) това малцинство надрасне някаква критична маса - тогава то ще излъчи правителство и представители на тези интереси и морал, и евентуално ще увлече цялото общество...кога и дали ?? не знам.... Ф.Д. (1992г): Мойсей, 40 г, .т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Дискусията според мен е не да изберем пак ГЕРБ щото видиш ли няма други. Дискусията е на кого можем да имаме доверие от тук нататък. Оглеждам се, гледам и виждам, че нищо не виждам. Имаме по глас за Станишев и за Костов. и двата си имат аргументи. (Аз лично ще погледна кои са Движение Модерна България, за които Рико спомена)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"единствен Костов е правил РЕАЛНИ реформи, макар и полвинчати, макар и с грешки, макар и с крадливи министри; и от неговите години насам икономиката има друга структура"--------------------И каква структура има? Ако имаше добра структура защо сме на това положение (при положение, че никой след него не е променял нищо съществено)? Костов наистина изглежда добра алтернатива, но ми се струва, че е заложник на нещо, че е зависим от нещо и следователно не може да се разчита на него. Освен това не е достатъчно остър, радикален и нападателен (колкото би трябвало да бъде ако беше чист и ако наистина имаше какво да предложи). С една дума, Костов е бита карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
а експорта е 50% от БвП.. :))(все БСП ми е в главата ,не мога да ги понасям)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А по въпроса за кой да се гласува (ако не се появи нещо ново и свежо до изборите), моят избор, поне засега е Движение Модерна България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 4
ChromaX
преди 11 години
Значи да не беше тая световна финансова криза и щяхме да цъфнеме и да вържеме.... Не е важна личността, важни са решенията които се взимат, а те са провал след провал. Това управление няма визия, няма никаква концепция за развитие освен тези "магистрални страсти" ,които до никъде не докараха. Толкова много бизнеси съсипаха заради неизплатени пари, и въпреки това изхарчиха фискалния резерв . Решенията си взимат на база на късоглед популизъм, реално бате Боко няма ценност зад която да застане и да отстоява. Сменя си мнението, както вятъра си мени посоката, това е демагогия...власт заради самата власт. Още се оправдава със Станишев.. ай сиктир минаха 4 години, на хората им писна от тоя рефрен. А виждаме ,че единствените, които сега са по-добре от преди 4 години са близките до властта... над 50% от населението мизерства и живее в лишения, заради това ли да му гласуваме доверие и да го преизберем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
Longin
преди 11 години
единствен Костов е правил РЕАЛНИ реформи, макар и полвинчати , макар и с грешки, макар и с крадливи министри; и от неговите години насам икономиката има друга структура, 80% се произвежда от частният сектор, а експорта е 50% от БСП..в царството на слепите едноокият е цар! какво има да му мислиш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
Longin
преди 11 години
в Румъния и Сърбия е много по хубаво!!изберете станишко и почт(е)ният председател отново и при нас ще стане така!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
...и още куп други неща можеше да имаме ако Бойко и тези около него имаха повече мозък и характер. Но уви, Деян е прав - всички до един се оказаха ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Забравяш че БСП и ко. просто имаха късмета да управляват по време на изкачването на най-големия (за последните десетилетия) икономически цикъл. По това време растежа се генерираше в много голяма степен на базата на сериозно задлъжняване. Така че да хвалиш тройната за някакви постижения е все едно Бърнард Мадоф да се хвали, че първите 5-10 години (или колкото там са били - май са и повече) от съществуването на пирамидата му, всичко е било на шест. Било е ама само ако не гледаш дълговете. Та и с тройната беше така - народа и фирмите масово задлъжняваха и затова имаше растеж. Ама това не е устойчив растеж, това си беше възходящата фаза на класически икономически (кредитен) цикъл. А Бойко имА лошия късмет да управлява точно по времето на фазата на спад. Затова не могат да се правят преки сравнения. Което разбира се не значи, че Бойко е по-добър - съвсем не казвам това. Ако беше по-свестен досега да имахме например работещо електронно правителство и администрацията да е съкратена наполовина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още